Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

H άμυνα και η παράμετρος του ρυθμού.


Γράφει ο Κωνσταντίνος Κουλούρης


Με αφετηρία τη σεζόν που ο Ολυμπιακός του Ίβκοβιτς κατέκτησε την ευρωλίγκα, έχουν περάσει από το σύλλογο τρεις προπονητές που με βοήθησαν να αντιληφθώ κάθε φορά και κάποια πράγματα γύρω από το κομμάτι της άμυνας. Έτσι μέσα από αυτή τη μπασκετική γωνιά του Basketball Guru, που τον ευχαριστώ για την ευκαιρία, μου δίνεται η δυνατότητα να προσπαθήσω να γράψω τις σκόρπιες σκέψεις μου γύρω από την άμυνα και πως την αντιλαμβάνομαι.

Η καλή ή κακή αμυντική λειτουργία μιας ομάδας στο μπάσκετ σε αντίθεση με άλλα ομαδικά αθλήματα συνδέεται με σχεδόν όλες τις πτυχές του παιχνιδιού και δεν αποκωδικοποιείται με το πρόχειρο κοίταγμα στο παθητικό ενός αγώνα.
Η λέξη κλειδί πίσω από την άμυνα είναι ο ρυθμός καθώς αυτός καθορίζει (ανάλογα με το αν είναι υψηλός ή χαμηλός) τον αριθμό των κατοχών που θα αμυνθεί μια ομάδα και συνεπώς τη διακύμανση του παθητικού της. Με άλλα λόγια δυο ομάδες με διαφορά στο μέσο όρο του παθητικού τους σε μια διοργάνωση μπορεί να είναι και οι δυο καλές αμυντικά, η κάθε μία όμως με διαφορετικό ρυθμό και τρόπο.

Με αφορμή τη σεζόν που διανύουμε και με τη βοήθεια των προηγμένων στατιστικών που βρίσκουμε στη σελίδα  http://gigabasket.org/ θα σας δώσω παραδείγματα δυο ομάδων που η κάθε μία αμύνεται καλά αλλά διαφορετικά…    Οι ομάδες δεν είναι άλλες από τις Λαμποράλ και Ολυμπιακό! Η άμυνα του Ολυμπιακού σε απόλυτους αριθμούς έχει δεχθεί 830 πόντους σε 12 παιχνίδια δλδ μ.ο 69,2. πόντους ενώ η άμυνα της Λαμποράλ σε 12 επίσης παιχνίδια 916 πόντους και μ.ο 76,3.Με τη βοήθεια των προηγμένων στατιστικών όμως θα δούμε πως οι δυο αυτές ομάδες διαθέτουν τις δυο πιο αποτελεσματικές άμυνες ανά κατοχή καθώς ο Ολυμπιακός είναι πρώτος και ανά 100 κατοχές δέχεται 95,4 πόντους και ακολουθεί η Λαμποράλ με 96,1.  Παρά τη διαφορά στο μ.ο πόντων που δέχονται είναι οι δυο πιο αποτελεσματικές ομάδες και αυτό συμβαίνει γιατί ο Ολυμπιακός που αρέσκεται σε ένα λόου τέμπο παιχνίδι αμύνεται σε 8 μ.ο λιγότερες επιθέσεις, για την ακρίβεια 70,4 έναντι 78,2 της Λαμποράλ..


Δυο διαφορετικού ρυθμού ομάδες που η κάθε μία αμύνεται καλά όταν φέρνει το παιχνίδι στα μέτρα της... Όταν πάλι δεν το καταφέρνει δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και να διεκδικήσει τον αγώνα.. Η μεταξύ τους μονομαχία πριν λίγες μέρες μας το απέδειξε αυτό καθώς ο Ολυμπιακός κατάφερε σχεδόν σε όλο τον αγώνα να ελέγχει τον ρυθμό με την Λαμποράλ να δυσκολεύεται σε αυτές τις συνθήκες.


 Για να καταφέρει να επιβάλει κανείς τον δικό του ρυθμό σε ένα αγώνα χρειάζεται να εκτελέσει/δράσει διαφορετικά σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες του παιχνιδιού. Λάθη, κλεψίματα, ριμπάουντ, φάουλ, αμυντικό και επιθετικό τρανζίσιον, συχνές ή μη αλλαγές, ταιμ αουτ, πίεση, χρόνος εκτέλεσης της επίθεσης, είναι μερικά από τα στοιχεία του παιχνιδιού που μπορούν να εκτελεστούν διαφορετικά κάθε φορά, ανάλογα τον ρυθμό που επιθυμεί να φέρει στον αγώνα η κάθε ομάδα.Οι περισσότερες ομάδες, με βάση την στελέχωσή τους και το μπάσκετ που θέλουν να παίξουν, σπάνια είναι ικανές να ανταποκριθούν ή να αποδώσουν σταθερά σε διαφορετικού ρυθμού αγώνες. 
 

Ένας μπασκετικός  χαμαιλέοντας ήταν σε δυο κολλητούς αγώνες ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα στο φαιναλ-4 του Λονδίνου καθώς στον πρώτο αγώνα νίκησε την ΤΣΣΚΑ 69-52 στις 67 κατοχές και στον τελικό απέναντι στην Ρεάλ νίκησε 100-88 στις 81 κατοχές!Άμυνα λοιπόν στο μπάσκετ, μια έννοια που την επηρεάζουν όλες οι πτυχές του παιχνιδιού, σε συνδυασμό με τις με τις κατάλληλες τακτικές επιλογές (συστήματα) και την κάθε φορά διαφορετική αντίληψη και εκτέλεση από τους παίκτες, που αν προσπαθήσω να αναφερθώ και σε αυτά ίσως χρειαστώ με τον τρόπο που γράφω 3.567.914 σελίδες….
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου