Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Γαλατά, άμυνα και ... ¨"τεστ Κούπερ".

Παράλληλη δημοσίευση με το www.eurohoops.net
Του Πάνου Κατσιρούμπα, @pankats21


Η ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ
Μέσα στο τσουνάμι των αλλαγών, με την απόκτηση των Μαυροειδή, Άρμστεντ (που μαλλον θα αποδεσμευτεί αφού είναι τραυματίας) και Κούπερ, οι Κιτρινόμαυροι έπαιζαν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Eurocup απέναντι στην Γαλατασαράϊ των πολλών αστεριών.
Ένα παιχνίδι που στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ στο αμυντικό κομμάτι αντιμετώπισε όλα τα προβλήματα στα οποία έχουμε εστιάσει μέσω του μπλογκ αρκετές φορές. Η δυσκολία που είχαν όλοι οι γκαρντ της ΑΕΚ να σπάσουν τα σκριν στη μπάλα από τους ψηλούς της Τουρκικής ομάδας οδήγησε σε αρκετά ελεύθερα σουτ από τους ΜακΚόλουμ, Μίτσοφ και Σίλμπ.
Από κάποιο σημείο και μετά οι παίκτες του Σάκοτα προσπάθησαν να γίνουν πιο πιεστικοί στη μπάλα με hedge out από τους ψηλούς και γενικά άμυνα αλλαγών για να μη δίνουν χώρο και χρόνο άμεσης εκτέλεσης. Ούτε αυτή η τακτική απέδωσε, αν και τα σουτ της Γαλατασαράϊ έγιναν κάτω από δυσκολότερες συνθήκες, ενώ σε κάποιες φάσεις οι παίκτες του Αταμάν κυκλοφόρησαν υποδειγματικά τη μπάλα στα κενά της άμυνας και βρήκαν τα ελεύθερα σουτ.

Πρόβλημα υπήρξε, και μάλιστα μεγάλο, στο αμυντικό ριμπάουντ, όσο δεν ήταν στο παρκέ ο Μιλόσεβιτς και η ΑΕΚ έπαιζε με δίδυμο ψηλών Σάκοτα και Μαυροκεφαλίδη. Το άσχημο είναι ότι με αυτή τη δυάδα η Ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε να βγάλει ούτε καν τα ανοιχτά σουτ για τον Σάκοτα στην άλλη πλευρά του παρκέ και έτσι δεν αποκόμισε κανένα κέρδος και στο επιθετικό κομμάτι με αυτό το σχήμα. Ο αρχηγός της ομάδας ήταν και ο μόνος που οι φιλοξενούμενοι εστίασαν φανερά στο να μη του δώσουν ανοιχτά περιφερειακά σουτ. Σε όλους του άλλους παίκτες ήταν ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι έδιναν την άνεση του σουτ, ποντάροντας στα μέτρια ποσοστά των γηπεδούχων. Και δικαιώθηκαν αφού οι Ενωσίτες ξεκίνησαν με 0/7 σουτ από τη περιφέρεια τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν και ελεύθερα.
Γενικά ο Αταμάν είχε θέσει σαν πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ρακέτας. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τους 14 πόντους του Μαυροκεφαλίδη στο 1ο ημίχρονο, ο Έλληνας σέντερ ξεκίναγε τις περισσότερες επιθέσεις του από τα 5-6 μέτρα. Ο Χέρστον και ο Κάρτερ δεν βρήκαν ανοιχτούς διαδρόμους για το καλάθι αφού η αμυντική τακτική της Γαλατασαράϊ αντιμετώπιζε τα σκριν στη μπάλα με ρίσκο στο σουτ παίζοντας under. Αποτέλεσμα ήταν η Ελληνική ομάδα να σουτάρει 17 τρίποντα στα πρώτα 20 λεπτά με σχετικά κακό ποσοστό (6/17).
Στο 2ο ημίχρονο η ΑΕΚ άλλαξε τον επιθετικό της προσανατολισμό και αυτό της έδωσε κάποιες λύσεις. Αντί ο Χέρστον να παίρνει τη μπάλα από τη κορυφή της ρακέτας, χωρίς να έχει την άνεση και την ευχέρεια του σουτ, με σκριν μακριά από τη μπάλα την δεχόταν σε καλά σημεία στο ποστ και από εκεί προσπαθούσε να επιτεθεί ή να πασάρει. Αυτή η επιθετική προσαρμογή έδωσε λύσεις αλλά ταυτόχρονα οι γηπεδούχοι βελτιώθηκαν και στο κομμάτι της άμυνας. Με εξαίρεση τον ΜακΚόλουμ που έκανε τρομερό παιχνίδι, οι υπόλοιποι παίκτες έπαιξαν πιο πιεστική άμυνα και έσπαγαν με μεγαλύτερη συχνότητα τα σκριν των αντιπάλων. Λίγο πάντως τα επιθετικά ριμπάουντ και κυρίως το κρεσέντο του Μακ Κόλουμ κρατούσαν τη Τουρκική ομάδα μπροστά στο σκορ ακόμα και αν η ΑΕΚ πλησίασε μέσα στο 3ο δεκάλεπτο ακόμα και στους 3 πόντους. Το επί μέρους αποτέλεσμα της 3ης περιόδου ήταν 21-17 και αυτή ήταν η 1η περίοδος που η ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει στο σκορ.
Και όμως μετά το καλύτερο διάστημα των γηπεδούχων στο παιχνίδι και την άνοδο της ψυχολογίας, ήρθε η καθίζηση του 4ου δεκαλέπτου, με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν με την εναρκτήρια κατοχή 5 πόντους μετά από μια κακή άμυνα και μια τεχνική ποινή. Το -5 έγινε -10 μέσα σε 20 δευτερόλεπτα και αυτό μάλλον κλόνισε την ψυχολογία της ομάδας που έχασε και την κατεύθυνση της και στην επίθεση. Κακές επιλογές, αργοπορία στις αποφάσεις και στην κυκλοφορία και γενικά ένα επιθετικό μπλοκάρισμα οδήγησαν την ομάδα του Αταμάν στο +11 και την Ένωση να έχει μόλις 4 πόντους μετά από 5 λεπτά.
Κάπου εκεί ήρθε ουσιαστικά και το τέλος του αγώνα. Στα τελευταία 5 λεπτά οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν με αρκετή λογική στο παιχνίδι τους, πήραν κρίσιμα επιθετικά ριμπαόυντ και σκόραραν πόντους δεύτερης ευκαιρίας. Οι παίκτες του Σάκοτα αστόχησαν σε κάποια εύκολα σουτ και έχασαν εύκολες διεισδύσεις με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην απειλήσουν μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Συνολικά η ΑΕΚ έχασε την λογική της στην επίθεση, ο Χέρστον δεν τροφοδοτήθηκε στο ποστ και η Γαλατασαράϊ ουσιαστικά τιμώρησε κάθε λάθος.
Στην επίθεση κάποια θέματα θα λυθούν με την παρουσία του Κούπερ αλλά η άμυνα ήταν αυτή που προβλημάτισε με την περιφέρεια των Τούρκων να σκοτώνει την Ένωση σε όλα τα καίρια σημεία του αγώνα. ΜακΚόλουμ, Σιλμπ και Μίτσοφ σκόραραν 54 από τους 86 πόντους της ομάδας τους με ποσοστά στα σουτ που ήταν πάνω από 50%. Αυτό ήταν και κάτι που πρέπει να προβληματίσει αφού δεν μιλάμε μόνο για κακή ατομική άμυνα αλλά συνολικά για κακή άμυνα και στις αλλαγές αλλά και στο κομμάτι των περιστροφών με εξαίρεση την 3η περίοδο. 
 Ο Κούπερ
Οι κιτρινόμαυροι κατάφεραν να κλείσουν έναν παίχτη που δήλωναν καιρό ότι προσπαθούσαν να τον δελεάσουν να έρθει προς Αθήνα μεριά, μετά το μικρό περυσινό πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό.
Ο Αμερικανός γκαρντ είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος παίχτης αλλά υπάρχει μια βασική προϋπόθεση για να προσφέρει σε μεγάλο βαθμό στην ομάδα που αγωνίζεται. Αυτός είναι ότι ουσιαστικά θέλει να νοιώθει χρήσιμος και η ομάδα να του παραδώσει τα κλειδιά στο κομμάτι της οργάνωσης, αλλά και των αποφάσεων μέσα στους αγώνες. O τρόπος που έπαιξε στον ΠΑΟΚ, στην Ενισέϊ αλλά και φέτος στην Κράσνι είναι η απτή απόδειξη όσων προαναφέραμε. Στο Eurocup σε 37 λεπτά μέσο όρο είχε λίγο πάνω από 17 πόντους, 6 ριμπάουντ και 10 τελικές πάσες. Αυτό δείχνει την άνεση με την οποία μπορεί να προσφέρει αν νοιώθει καλά και χρήσιμος μέσα σε μια ομάδα.
Στην ΑΕΚ λογικά ο Αμερικανός δεν θα παίζει τόσο πολύ αλλά πιθανώς η ομάδα θα του δώσει την ελευθερία και την άνεση που χρειάζεται στο παιχνίδι του. Το τι μπορεί να πάρει η ΑΕΚ από έναν τέτοιο παίχτη είναι ξεκάθαρο. Πρώτα απ’όλα ένα court vision που δεν μπορεί να της προσφέρει άλλος από το υπάρχον ρόστερ. Κατά δεύτερον ο Κούπερ θα δώσει πικ εν ρολ από τη θέση 1, κάτι που ως τώρα οι Κιτρινόμαυροι δεν το είχαν. Τέτοιου είδους παιχνίδι το έπαιρναν από τον Καλαμπόκη, τον Παπαντωνιού και τον Κάρτερ κατά διαστήματα. Κανείς από τους 3 όσο και αν προσπαθούσαν δεν έχουν την ευχέρεια και την ικανότητα να το κάνουν τόσο καλά όσο ο Κούπερ. Επιπλέον ο Αμερικανός βλέπει πολύ καλά και τις διαγώνιες πάσες πάνω στα σκριν και στις περιστροφές της άμυνας. Μπορεί με μεγάλη ευκολία να στείλει τη μπάλα στις αντίθετες πλευρές και γωνίες από εκεί που ξεκινάει τα plays της η ΑΕΚ.
Εκτός αυτού μιλάμε και για έναν παίχτη που έχει πολύ μεγάλο δείκτη απειλής σε σουτ πάνω σε σκριν ή σε άμυνα αλλαγών, ενώ μπορεί να πάει και με ευκολία στις διεισδύσεις. Μπορεί να απειλήσει ακόμα και από τα 7 ή 8 μέτρα, με αποτέλεσμα η άμυνα πολλές φορές να αναγκάζεται να κλείνει επάνω του και αυτός να εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις είτε ο ίδιος, είτε να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Συνολικά μιλάμε για έναν παίχτη που αν η ΑΕΚ πάρει από αυτόν το μέγιστο, μπορεί να ανεβάσει το επιθετικό επίπεδο της ομάδας σε μεγάλο βαθμό.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποια ερωτήματα που θα ισορροπήσουν με τα θετικά αν ο παίκτης παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Η άμυνα δεν είναι το δυνατό στοιχείο του Κούπερ, παρότι έχει καλά νούμερα στα κλεψίματα. Επίσης με ομάδες που έχουν ψηλά, δυνατά γκαρντ και τη διάθεση να διαβάζουν το παιχνίδι, μπορεί να στοχοποιηθεί στην άμυνα στο ποστ λόγω του ύψους του αλλά και της περιορισμένης σωματικής του δύναμης. Ένα ακόμα θεματάκι είναι ότι κανείς από τα 2 βασικά γκαρντ στη θέση 1 δεν μπορούν να σπάσουν τα σκριν των αντιπάλων ψηλών με συχνότητα στην άμυνα. Αυτό αναγκάζει την άμυνα σε εύκολες αλλαγές, βοήθειές για να καλυφθούν οι αδυναμίες. Αδυναμίες που οι καλες ομάδες δεν αφήνουν ατιμώρητες.
ΥΓ. Η ήττα αυτή μπορεί να είναι και κομβική βαθμολογικά, γιατί πιθανώς η ΑΕΚ να χρειαστεί ακόμα 2 νίκες αφού για να προκριθεί ίσως να μην αρκούν και οι 5 νίκες.
ΥΓ2. Αυτό που συμβαίνει με την Κράσνι συνιστά αλλοίωση της διοργάνωσης. Οι Ρώσοι έπαιξαν μόλις ένα παιχνίδι πλήρεις και ήταν αυτό που κέρδισαν στο ΟΑΚΑ. Η εικόνα της είναι ντροπή για την διοργάνωση.
ΥΓ3. Θετική η παρουσία του κόσμου στο γήπεδο σήμερα αλλά αυτό πρέπει να είναι ο κανόνας από εδώ και πέρα και όχι η εξαίρεση. Ας συνεχιστεί η όμορφη ατμόσφαιρα και το Σάββατο με τον ΆΡΗ.
ΥΓ4. Ας μη ξεχνάμε ότι με τον ΆΡΗ θα κάνει το ντεμπούτο του και ο Κούπερ.
ΥΓ5. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο και τίποτα δεν θα χαριστεί στην Ένωση που από εδώ και πέρα έχει και δύσκολο πρόγραμμα και πρέπει να παλέψει για κάθε νίκη. 

ΥΓ6. Μουσική επιλογή από μια σπουδαία μπάντα από το Τενεσί που θα μας επισκεφτεί τον Φλεβάρη. All them witches λοιπόν.


3 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό ανάλυση, και ωραία μουσική πρόταση.

    Τώρα για την ΑΕΚ, κρίμα τα λεφτά που πέφτουν να μην πέφτουν με ένα πιο σαφές πλάνο. Ο Warren μου προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα, ο Cooper μου αρέσει πάρα πολύ. Πως χωράνε όμως στην ίδια ομάδα; Πάρα πολλές αλλαγές υλικού.

    Από περιέργεια, ποια η αποψή σου για τον Warren;

    Ο Μαυροειδής σε τι κατάσταση είναι; Μεγάλη περιέργεια να δω τα pick and rolls με τον Cooper αν και όσο παίξουν μαζί.

    Για να δούμε το ματς του Σαββάτου... Θα είναι litmus test και για τις δύο ομάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα Τζόνι ο Πανος δεν ειναι εδω για να απαντήσει, οπότε πάλι θα ανεχτείς εμένα μεχρι να τον ειδοποιησω. Ο Ουόρεν έφυγε και μαλλον ευτυχώς, ο Μαυροειδής είναι εδώ, και μάλλον δυστυχώς.

      Διαγραφή
    2. Ναι, εκτός τόπου και χρόνου, δεν πήρα πρέφα το ότι έφυγε ο Warren.

      Σε κακή κατάσταση ο Μαυροειδής.

      Θρίαμβος πάντως, μου άρεσε το σαββατιάτικο.

      Διαγραφή