Στα 4 πρώτα παιχνίδια του στην ευρωλίγκα, ο Παναθηναικός δεν σουτάρει καθόλου καλά τρίποντα, έχει ποσοστό 27,91%, ένα από τα χειρότερα στη διοργάνωση. Η φετινή στελέχωση του στην περιφέρεια δεν προδιέθετε για κάτι τετοιο, καθώς πέρυσι στο line-up έβρισκε κανείς τον "χτίστη" Ντε Μάρκους Νέλσον και τον Γιάνκοβιτς μόνο στη θέση 3. Φετος υπάρχουν οι Φελντέιν και Πάβλοβιτς, με αξιοπρεπή ποσοστά καριέρας έξω από τα 6,75. Ο πρώτος σουτάρει με περίπου 25% και ο δευτερος με 12,5% έχοντας 2/16!!! Σιγουρα ο Σερβος δεν αποκτήθηκε για την άμυνα του, συνεπώς τα νούμερα αυτά πρέπει να βελτιωθούν. Καλάθης και Διαμαντίδης σουτάρουν καλύτερα και από τους δυο, κάτι που δεν είναι λογικό, καθώς είναι χειριστές της μπάλας, και οι ευκαιρίες που έχουν για καλά σουτ από το πλάι είναι σαφώς λιγότερες.
Πού μπορεί άραγε να οφείλεται όλο αυτό;
Πού μπορεί άραγε να οφείλεται όλο αυτό;
Μία πρώτη εξήγηση είναι απλή, αλλά σίγουρα δεν είναι λάθος. Οι παίκτες δεν παίζουν καλά, ειδικά ο Πάβλοβιτς, ο οποίος απέναντι στη Ζιέλονα έστειλε ελεύθερα σουτ στο σίδερο. Επίσης, παρουσιάστηκε (και παρουσιάζεται) αργός στην κυκλοφορία της μπάλας. Δεν πασάρει γρηγορα στον ψηλό όταν είναι αυτός το σκαλοπάτι του πικ εν ρολ και κοιτάει πρώτα τις επιλογές που έχει για να εκτελέσει. Θεμιτό, αλλά χρειάζεται πιο γρήγορη σκέψη.
Μία δεύτερη εκδοχή, που άνετα συνυπάρχει με την πρώτη, είναι πως κανείς δεν δίνει σημασία στους ψηλούς, τουλάχιστον μέχρι εκείνοι να βρεθούν πολύ βαθειά μέσα στη ρακέτα. Τα αργά roll των Ραντούλιτσα και Κούζμιτς επιτρέπουν στις βοήθειες να αργήσουν τόσο όσο χρειάζεται, έτσι ώστε να μην αφεθεί γρηγορα ελευθερος σουτέρ ή ο ψηλός να βρεθεί σε τέτοια θέση ώστε να μην μπορεί να πασάρει. Το παρακάτω παράδειγμα είναι κατά τη γνώμη μου χαρακτηριστικό.
Βλέπετε πως ο Κούζμιτς έχει μπροστά του περίπου μισό αεροδιάδρομο και πως ο καράφλας αποφεύγει να πάει κοντά του, ελέγχοντας ταυτόχρονα και τον Πάβλοβιτς που βρίσκεται στη γωνία. Στη συνέχεια της φάσης, η βοήθεια φυσικά έρχεται, όμως ο σέντερ του ΠΑΟ δεν είναι πια και Τόμιτς για να κινήσει τη μπάλα με μεγάλη ακρίβεια. Αφήστε που επιπλέον αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο ανάμεσα σε 6 χέρια και επίσης το spacing εδώ είναι κακό.
Για να μη στοιχειοθετήσω επιχείρημα μόνο από μία περίπτωση και έναν αγώνα, γύρισα μία εβδομάδα πίσω. Η ιδέα πίσω από τις "καθυστερημένες βοήθειες" των Πολωνών είναι η ίδια με εκείνη των δυναμικών χετζ άουτ που εφάρμοσε η Μπαρτσελόνα, η οποία κάλυπτε το κενό στη ρακέτα με τον παίκτη που αγωνιζόταν στο 4. Σε πρώτο χρόνο, και πριν οι σέντερ του ΠΑΟ βυθιστούν πολύ βαθειά στη ρακέτα, οι σουτέρ στο πλάι να είναι μαρκαρισμένοι.
Η θυσία που γίνεται αφορά τις κινήσεις των Ραντούλιτσα και Κούζμιτς, τις οποίες οι αντίπαλοι πιστεύουν πως θα προλάβουν στη συνέχεια της επίθεσης. Και εν πάσει περιπτώσει, αν δεν τις προλάβουν, προτιμούν να δεχθούν πόντους από 2 παίκτες που ξέρουν οτι δεν θα αγωνιστούν πολύ και επίσης υστερούν αλλού, παρά να αφήσουν τον ΠΑΟ να βρει επιθετικό ρυθμό μέσω των εκτελεστών του.
Κάπως έτσι μου δείχνουν τα πράγματα μέχρι στιγμής και ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε οτι ένας πιο κινητικός ψηλός θα ήταν απαραιτητος μόνο για την άμυνα. Από την άλλη, ο πρώτος από τους δύο λόγους είναι εξίσου σημαντικός. Φελντέιν και Πάβλοβιτς πρέπει να παίξουν καλύτερα.
Υ.Γ. 1 Σπανια είδα σουτέρ στην αδυνατη πλευρά, στις γωνίες που λένε. Εκεί συνήθως βγαίνουν τα 4άρια του ΠΑΟ
Υ.Γ. 2 Ο Ολυμπιακός δεν σουταρει πολύ καλύτερα, αλλά εκεί οι αιτίες ίσως είναι άλλες.
Σωστά όσα λες, πάντως εγώ τελευταία 2 παιχνίδια έχω σοκαριστεί με την ψυχολογική κατάσταση του Ραντούλιτσα. Ο άνθρωπος μοιάζει να μην έχει κανένα εγωισμό και ώρες ώρες το βλέμμα του βγάζει μια αδιαφορία! Ελπίζω να με διαψεύσει στη συνέχεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήNαι οντως, βγαζει ένα τετοιο attitude, δεν μπορω και εγω να καταλάβω...
Διαγραφή