Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Στην καρέκλα του ανακριτή.


Του Iason Sekeris @zbutsam

Τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας σήμερα το μεσημέρι στο Παγκράτι. Συνελήφθη στο διαμέρισμά του επί της οδού Χρεμωνίδου ο Μ.Δ. αθλητικός συντάκτης σε γνωστή ιστοσελίδα με αντικείμενο το μπάσκετ. Χωρίς να έχει γνώση των κατηγοριών μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ και πιο συγκεκριμένα στον 7ο όροφο εκεί που βρίσκονται τα κρατητήρια. Μετά από λίγο μπήκαν στο κελί του 2 αστυνομικοί χωρίς διακριτικά και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν. Μετά από λίγο έδεσαν με σχοινί τους καρπούς του και τον κρέμασαν από το ταβάνι.

  -«Τώρα περίμενε καθίκι» του είπαν, «θα πληρώσεις για όλα»
-«Γιατί ρε παιδιά με δέρνετε;; Τι έκανα;;» απάντησε ο ΜΔ.
Η πόρτα ανοίγει και μπαίνει μέσα ένας τρίτος αστυνομικός ανάβοντας ένα πούρο. Έχει βλοσυρό ύφος και με το καλημέρα σας ρίχνει μια ροχάλα στο πρόσωπο του κατατρομαγμένου αθλητικού συντάκτη.
- «Το βλέπεις αυτό το πούρο ρε;;. Στο μάτι σου θα το σβήσω»
- «Γιατί ρε παιδιά τι έκανα;;;»
- «Είσαι ο ΜΔ που αρθρογραφεί στο site για μπάσκετ και έχεις facebook, twitter, Instagram και tumblr;;» ρώτησε ο αρχιβασανιστής, δείχνοντάς στον ΜΔ εκτυπωμένα posts από το site αλλά και τα social media που είχε στο όνομά του.
-  «Ναι εγώ είμαι. Δικά μου είναι όλα αυτά. Δεν έχω κάνει κάποιο έγκλ…»

Δεν πρόλαβε να τελειώσει την πρότασή του και η μπουνιά που έφαγε από τον αστυνομικό ακούστηκε μέχρι την κρεπερί απέναντι. Έφτυσε δυο δόντια και μέσα σε κλάματα προσπάθησε να αρθρώσει ξανά λόγο και να μάθει γιατί συνέβαινε όλο αυτό…
- «Το γνωρίζεις ρε ότι αποσύρθηκε από την Εθνική ο Βασίλης Σπανούλης;;;»
-  «Μάλιστα η δουλειά μου είναι. Δημοσιογράφος είμαι φυσικά και το γνωρίζω»
- «Και πως τολμάς τόσες ώρες μετά τη δήλωση αυτή, εσύ να μην έχεις κάνει ούτε ένα δακρύβρεχτο post. Δεν έχεις κάνει ούτε ένα like, ούτε ένα comment σε τόσες φωτογραφίες που έχουν κατακλύσει τα social media. Ούτε μια ευχαριστήρια αναφορά για τα όσα έχει προσφέρει. Να τον πεις μύθο θρύλο, τον έναν και μοναδικό μετά τον Γκάλη;;;»
- «Γιατί ξέρετε» απάντησε ο ΜΔ «δεν πιστεύω κάτι τέτοιο»
- «Τι εννοείς ρε;;;»
- «Ξέρετε, εγώ πιστεύω πως, αν εξαιρέσουμε τρεις άντε τέσσερις εμφανίσεις σε νοκ άουτ παιχνίδια, ο Σπανούλης δεν προσέφερε και τόσα που να δικαιολογούν όλη αυτή την υστερία που έχει επέλθει με τη δήλωσή του. Γιατί ξέρετε κύριε μπάτσε μου τι να τον κάνω στα παιχνίδια των ομίλων και στα τουρνουά Ακρόπολις. Στα χιαστί τον θέλω. Υπήρχαν κάποια τέτοια παιχνίδια που ήταν ο καλύτερος στο γήπεδο όπως υπήρχαν και άλλα που δεν ήταν και τόσο καλός και όλα αυτά μέχρι το 2010. Μετά αγνοείται η τύχη του. Μάλλον υπάρχει μια σύγχυση γιατί τα τελευταία χρόνια σε συλλογικό επίπεδο έχει αναλάβει με επιτυχία ηγετικό ρόλο και πολλοί ίσως είχαμε την προσδοκία πως αυτό θα συνέβαινε και με την Εθνική».
-  «Τι είναι αυτά που μου λες ρε;; Μη μου πεις πως είσαι Διαμαντιδικός γιατί εδώ θα πεθάνεις…»
- «Όχι κύριε μπάτσε μου. Εμένα μου αρέσει πολύ η Εθνική μπάσκετ ανεξαρτήτως προσώπων και αν πρέπει να διαλέξω κάποιον της νεότερης γενιάς αυτός είναι ο Παπαλουκάς. Πιστεύω ότι βοήθησε πιο πολύ απ’ όλους την πενταετία 2005-2010 για να έχει ομάδα τις επιτυχίες που είχε»

- «Μα τι είναι αυτά που μου τσαμπουνάς;; Δε διαβάζεις τους συναδέλφους σου;; Μεγάλους έγκριτους δημοσιογράφους οι οποίοι από τότε που ο Kill Bill ανακοίνωσε την αποχώρησή του δεν μπορούν να συνέλθουν από το κλάμα. Ο Φιλέρης πήρε άδειες 10 μέρες να πάει στο Άγιον Όρος να σκεφτεί. Ο Σκουντής είναι αξύριστος, άπλυτος και τριγυρνάει σαν τον άστεγο έξω από το σπίτι του Σπανούλη προσπαθώντας να τον αντικρύσει ακόμα μία φορά, ο Βαρλάς έχει πάει στον θεσσαλικό κάμπο με αντίσκηνο και κάνει απεργία πείνας. Δεν μπορεί όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι να κάνουν λάθος».

- «ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ. Δεν λέω κάτι τέτοιο. Οι δημοσιογράφοι ποτέ δεν κάνουν λάθη και ποτέ δεν προστατεύουν “φιλαράκια” τους. Αλλά: Όπως τα βλέπω εγώ τα πράγματα η καριέρα του Σπανούλη στην Εθνική είχε τελειώσει από το 2010. Τότε που σταμάτησε και ο “ οξαποδώ “. Όπως μας παρουσιάζεται σήμερα σαν ηγέτης-μύθος-θρύλος υπήρξε την τελευταία πενταετία μόνο για το σύλλογό του. Την προηγούμενη πενταετία υπήρξε για την Εθνική ένας πάρα πολύ καλός σκόρερ, επιπόλαιος σε κάποιες φάσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο ηγέτης της Εθνικής. Παίχτες σαν τον Σπανούλη (ηγέτης όπως αποδεδειγμένα είναι) τους χρειάζεσαι στα νοκ άουτ παιχνίδια στα μεγάλα τουρνουά και φυσικά στους τελικούς. Εκεί που ο Σπανούλης με το σύλλογο του έχει δείξει πως, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι ένα επίπεδο πιο πάνω. Τώρα όμως δεν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση . Από την Εθνική αποσύρθηκε.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
 Αθήνα 2004: Ολυμπιακοί αγώνες, μικρός σε ηλικία στο νοκ άουτ παιχνίδι εναντίον της Αργεντινής δεν έπαιξε.
Ευρωμπάσκετ 2005: Στη φάση των 16 στη νίκη με το Ισραήλ σημειώνει 2 πόντους σε ένα βράδυ που όλη η ομάδα δεν βλεπόταν (πρώτος σκόρερ Ζήσης με 23). Προημιτελικός με Ρωσία 3 πόντοι (πρώτος σκόρερ Παπαλουκάς με 23). Στον ημιτελικό με τη Γαλλία 0 πόντοι (πρώτος σκόρερ Λάζος με 15). Στον νικηφόρο τελικό με την Γερμανία 1 πόντος (πρώτος σκόρερ Παπαλουκάς με 22). Σε ολόκληρο το τουρνουά είχε 2.4 πόντους 0.3 ασιστ 0.7 λάθη σε 10.3 λεπτά.
Μουντομπάσκετ 2006: Φάση των 16 με Kίνα 15 πόντοι και πλακίτσα στον Γιάο (πρώτος σκόρερ Παπαλουκάς με 19). Προημιτελικός με Γαλλία 11 πόντοι (πρώτοι σκόρερ Φώτσης & Λάζος με 14 έκαστος). Ημιτελικός με ΗΠΑ μετά από ματσάρα 22 πόντοι και πρώτος σκόρερ ο ίδιος. Τελικός με Ισπανία 4 πόντοι (πρώτος σκόρερ ο Κακιούζης με 17). Σε ολόκληρο το τουρνουά είχε 11.7 πόντους 0.7 ασιστ 2 λάθη σε 27.2 λεπτά
 Ευρωμπάσκετ 2007: προημιτελικός με Σλοβενία 6 πόντοι (πρώτος σκόρερ Παπαλουκάς με 17). Ημιτελικός με Ισπανία 24 πόντοι MVP και πρώτος σκόρερ! Μικρός τελικός με Λιθουανία 2 πόντοι (πρώτος σκόρερ Ζήσης με 23). Να σημειωθεί ότι το 2007 στους ομίλους ήταν και ο αγώνας εναντίον της Κροατίας που ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο με δικό του τρίποντο κερδίσαμε. Σε ολόκληρο το τουρνουά 11.7 πόντοι πρώτος της Εθνικής, 2 ασίστ, 1.3 λάθη σε 26.1 λεπτά.
Πεκίνο 2008: Ολυμπιακοί Αγώνες. Προημιτελικός εναντίον της Αργεντινής 9 πόντοι. Μπορούσε να τους κάνει 11 στο τέλος στέλνοντας το ματς στην παράταση αλλά αντ’ αυτού προσπάθησε να τους κάνει 12 και χάσαμε (πρώτος σκόρερ Φώτσης με 17)
Ευρωμπάσκετ 2009: Χωρίς Παπαλουκά και όξαποδώ. Προημιτελικός με Τουρκία 23 πόντοι πρώτος σκόρερ ο ίδιος. Ημιτελικός με Ισπανία 7 πόντοι και ήττα (πρώτος σκόρερ Μπουρούσης με 11). Μικρός τελικός 3 πόντοι και νίκη (πρώτος σκόρερ Σόφο με 23). Σε ολόκληρο το τουρνουά 14.1 πόντοι πρώτος της ομάδας, 4.2 ασίστ πρώτος της ομάδας, 3.9 λάθη, πρώτος από όλες τις ομάδες σε 31.3 λεπτά. Μουντομπάσκετ 2010: Στη φάση των 16 με Ισπανία 12 πόντοι και ήττα (πρώτοι σκόρερ Ζήσης & Διαμαντίδης με 16). Σε ολόκληρο το τουρνουά 13.7 πόντοι, πρώτος της Εθνικής, 2,3 ασίστ, 2.5 λάθη πρώτος της ομάδας σε 29.3 λεπτά.
Ευρωμπάσκετ 2011: Δεν έπαιξε
Λονδίνο 2012: Δεν πήγε η Εθνική. Στο προολυμπιακό τουρνουά όμως στην ήττα από τη Νιγηρία έβαλε 25 πόντους.
Ευρωμπάσκετ 2013: Δεν φτάσαμε ποτέ σε νοκ άουτ παιχνίδι
Μουντομπάσκετ 2014: Δεν έπαιξε
Ευρωμπάσκετ 2015: Με Βέλγιο 7 πόντοι. Με Ισπανία 10 πόντοι και ήττα.

Στην πενταετία 2005-2010 λοιπόν είχε σταθερά ανοδικά στοιχεία κυρίως στους πόντους αφού στις ασιστ υπήρχαν στην ομάδα ο Παπαλουκάς και Διαμαντίδης, και στο Ευρωμπάσκετ του 2009, όταν οι δύο προαναφερθέντες απουσίαζαν, έδειξε ότι μπορεί να είναι ο ηγέτης της νέας πενταετίας που ανέτειλε. Η πορεία του και οι αριθμοί του όμως δείχνουν το αντίθετο».

Ο μπάτσος θόλωσε. Δεν μπορούσε να καταλάβει πως ένας άνθρωπος που έχει υποστεί τέτοιου είδους βασανιστήρια και χωρίς να κοιτάει το τάμπλετ του ήταν δυνατόν να θυμάται με τόση ακρίβεια όλα αυτά τα στατιστικά. «Δεν μπορεί» σκέφτηκε «δίκιο θα έχει ο ΜΔ».

Φοβερός παίχτης ο Σπανούλης και δικαίως ο κορυφαίος Έλληνας τα τελευταία χρόνια. Όχι όμως γι αυτά που έκανε με τη φανέλα της Εθνικής αλλά γι αυτά που έκανε με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Η Εθνική έπαψε να έχει ηγέτη όταν αποσύρθηκε ο Παπαλουκάς. Έκτοτε τζίφος. Κάτι αχνοφαίνεται όμως στον ορίζοντα. Έχει ύψος 2.11 και είναι μόλις 21 χρονών.

Υ.Γ.  Τα παραπάνω αποτελούν προϊόντα μυθοπλασίας και είναι ψέμματα. Οι μπάτσοι δεν βασανίζουν και οι δημοσιογράφοι είναι αμερόληπτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου