Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

17-08-2028: Eικόνες απ' το μέλλον του Γ.Α.

Του Iason Sekeris,

Πριν από 41 χρόνια ο Νίκος Γκάλης είχε πει μετά τον κερδισμένο ημιτελικό στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας ότι είναι η πιο μεγάλη στιγμή μέχρι την επόμενη. Έχουν περάσει δεκαετίες επιτυχιών και αποτυχιών από τότε αλλά φαντάζομαι ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάπως έτσι θα αισθάνεται σήμερα εν αναμονή του τελικού των Ολυμπιακών αγώνων εναντίον της πολυδιαφημισμένης Αμερικής. Είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Γιάννη και ενώ η ομάδα έχει εξασφαλίσει το ολυμπιακό μετάλλιο μετά την προχθεσινή νίκη απέναντι στην Αργεντινή, μπορεί κανείς να δει στα μάτια του λύσσα για το χρυσό. Το μοναδικό χρυσό που λείπει από τη συλλογή του. 
Η Εθνική ομάδα, πλαισιωμένη από τον Γιάννη και τους δύο μικρότερους αδερφούς του, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο τον Γιάννη Παπαγιάννη αλλά και νεότερα παιδιά όπως τον γιο του παλαίμαχου άσσου Βασίλη Σπανούλη, τον Θανάση, και με ομοσπονδιακό τεχνικό τον πρώην δημοσιογράφο, βραβευμένο με πούλιτζερ Βασίλη Σκουντή, φαντάζει πιο έτοιμη από ποτέ. Πιο έτοιμη να πει αντίο σε μια γενιά παιχτών που κατέκτησαν τα πάντα και ταυτόχρονα να αφήσει παρακαταθήκη για το μέλλον ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Ο ίδιος ο Γιάννης έχει δηλώσει πως είναι η τελευταία του συμμετοχή με την Εθνική ομάδα. Έχει ακόμα 2 χρόνια συμβόλαιο στο ΝΒΑ και μετά στα πλάνα του είναι να επιστρέψει στον Φιλαθλητικό ως πρόεδρος και να τον οδηγήσει στα σαλόνια της Ευρωλίγκας. 


Το άστρο του Γιάννη όσον αφορά την Εθνική ομάδα, έλαμψε για πρώτη φορά τον μακρινό Σεπτέμβριο του 2015. Τότε που η Ελλάδα είχε πάρει την 7η θέση κερδίζοντας την Λετονία στην παράταση. Μπορεί να ήταν ένας αγώνας κατάταξης, παρ’ όλα αυτά είχε εξελιχθεί σε ένα σόου μεταξύ δύο Γιάννηδων: Του Αντετοκουνμπο που είχε τελειώσει τον αγώνα με 24 πόντους 12 ριμπάουντ & 12 ασίστ, και του Μπλουμς, ο οποίος είχε 11/11 τρίποντα πραγματοποιώντας ένα ρεκόρ που κρατάει μέχρι και σήμερα. Το Ευρωμπάσκετ του 2015 ήταν ουσιαστικά η πρώτη παράσταση του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τη φανέλα της Εθνικής. Ακολούθησαν μετάλλια σε 2 Ευρωπαϊκά καθώς και το χρυσό στο περασμένο Μουντομπάσκετ. Παράλληλα κέρδισε και ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή ΝΒΑ με τους Μπακς στα τέλη της περασμένη δεκαετίας. 

Η σελίδα μας επικοινώνησε με μερικούς από τους συμπαίκτες του, τότε το μακρινό 2015 στην πρώτη λάμψη του αστεριού αυτού,και τους παρουσιάζει σήμερα λίγες ώρες πριν από την τελευταία. 

Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή για να μπούμε στο κλίμα, 13 χρόνια πριν, εκείνο το τουρνουά διαδραματιζόταν εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Οι εκλογές που ακολούθησαν ήταν το έναυσμα για την ανάκαμψη του ελληνικού λαού με τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας/Πρωθυπουργό/Υπουργό Εσωτερικών, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στα γεράκια της Δύσης και παρέα με τον μακαρίτη τον Παναγιώτη τον Λαφαζάνη να σηματοδοτούν την έναρξη των χρυσών σελίδων της ιστορίας του Έθνους.

Πίσω στο μπάσκετ. 

Ο νυν βετεράνος και soon to be παλαίμαχος άσσος της Εθνικής Γιάννης Αντετοκούνμπο το 2015 ήταν ο Βενιαμίν. Δεν ήταν άγνωστος. Είχε ήδη μια παρουσία με το ανδρικό τμήμα στο Παγκόσμιο του 2014 καθώς και 2 γεμάτες σεζόν στο ΝΒΑ. Προπονητής τότε ο Φώτης Κατσικάρης και συμπαίκτες του ήταν φυσικά ο Σπανούλης, ο Μπουρούσης, ο Κουφός, ο Πρίντεζης αλλά και ο ακόμα εν ενεργεία Νίκος Ζήσης, ο οποίος σε ηλικία 45 ετών και μετά από μια επιτυχημένη χρονιά στην Α2 του Ουζμπεκιστάν δηλώνει πως αντέχουν τα πόδια του για έναν ακόμη χρόνο. 

Επικοινωνήσαμε λοιπόν με όσους περισσότερους συμπαίκτες του Γιάννη το 2015 γινόταν, για να τους ρωτήσουμε αν μπορούσαν τότε σε εκείνα τα παιχνίδια να φανταστούν τι παίχτη-φαινόμενο είχαν μπροστά τους και αν διέβλεπαν την λαμπρή καριέρα που θα ακoλουθούσε , και για το πώς βλέπουν το σημερινό αγώνα με τις ΗΠΑ στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά. 

 
Ο Βασίλης Σπανούλης δεν έχει χάσει παιχνίδι της Εθνικής καθώς σε αυτή αγωνίζεται ο γιος του Θανάσης. «Είναι μικρός ακόμα και μέχρι στιγμής έχει το ρόλο που είχε στην δικιά μας Εθνική ο Παπανικολάου: Χειροκροτεί και εμψυχώνει. Πρέπει να βελτιώσει λίγο το σουτ του και την άμυνα στα πόδια. Αν το κάνει αυτό θα με ξεπεράσει (αν και εγώ δεν ξεπερνιέμαι αλλά λέμε τώρα)».
- Ναι Βασίλη οκ αλλά δε σε ρωτήσαμε για το γιο σου. Για την εξέλιξη της καριέρας του Αντετοκούνμπο σε ρωτήσαμε. 
- «Ωπ σωστά. Κοίτα να δεις φίλε ένα πράγμα θα σου πω. Όπως ξέρεις ο Θεός μας βοήθησε και η Ολυμπία είναι έγκυος για 8η φορά. Παρ’ ότι είναι στον 7ο μήνα δεν έχουμε μάθει το φύλλο ακόμα γιατί θέλουμε να είναι έκπληξη. Αν βγει αγόρι θα το πούμε Γιάννη. Αν βγει κορίτσι θα το πούμε Ολυμπία γιατί μας έχουν τελειώσει τα ονόματα. Τόσο πολύ τον εκτιμώ τον Αντετοκούνμπο. Είναι τεράστιος παίχτης. Σπανούλης δεν είναι, αλλά είναι άλλες εποχές τότε εμείς παίζαμε για τη φανέλα και όχι για τα συμβόλαια. Πιστεύω σήμερα με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρει και θα πάρει το χρυσό και μακάρι να τον βοηθήσει και ο γιος μου σ’ αυτό.» 


Τον Γιώργο Πρίντεζη τον βρήκαμε στα ανοιχτά της Καραϊβικής. 
- «Έλα ρε ψηλέ, τι λέει;; Εδώ όλα κομπλέ. Μέχρι τα 40 μου νόμιζα πως η Μύκονος ήταν η φάση αλλά είμαι εδώ με κάτι μωρά από Εκουαδόρ και έχω χάσει το μυαλό μου. Το μαύρισμα το έχω πάει σε άλλο επίπεδο, αφού φαντάσου φέτος έχω αλλάξει δέρμα 3 φορές. Έχω μια τεράστια πλάσμα στο κότερο που θα αράξω σήμερα να δω το ματσάκι. Όπως ξέρεις μετά την προσπάθειά μου πέρσι να κάνω τατουάζ στον αμφιβληστροειδή χιτώνα έχω χάσει την όρασή μου από το δεξί μάτι. Δεν το χάνω με τίποτα όμως το παιχνίδι. Έχω κανονίσει τα μοχιτάκια μου, τα γκομενάκια μου και θα γιορτάσουμε μετά την κατάκτηση μαζί με ένα ατελείωτο πάρτυ στο ντεκ. Για τον Αντετοκούνμπο τι να σου πω μωρέ. Το παιδί φαινότανε από εκείνο το Ευρωμπασκέτ του 2015 ότι θα τα γαμήσει όλα. Να σημειωθεί ότι και εγώ ήμουν πολύ καλός σε εκείνο το τουρνουά. Καλύτερος από τον Σπανούλη». 

Ο επόμενος που επικοινώνησε η σελίδα ήταν ο Κώστα Κούφος. 
- «Hello malakas» ήταν η πρώτη του κουβέντα. Η συζήτησή μας συνεχίστηκε στα αγγλικά. Μας αποκάλυψε ότι αφότου σταμάτησε το μπάσκετ στα 29 του χρόνια έχει ενταχθεί σε μια κοινότητα Άμις και μένει σε μια λίμνη στην βορειοανατολική Ιντιάνα. 


- «Δεν έχουμε ρεύμα εδώ οπότε δεν παρακολουθώ πια μπάσκετ. Ψαρεύω όμως αρκετά συχνά και πηγαίνω στην εκκλησία με άμαξα. Τον Αντετοκουνμπο τον θυμάμαι και μπορώ να πω ότι παρ’ ότι μαύρος ήταν αρκετά ενάρετος και πολύ καλό παιδί. Για μπάσκετ δεν μπορώ να πω πολλά καθώς δεν ξέρω και πολλά. Praise the Lord my friend» είπε και έκλεισε το μήνυμα του στον τηλέγραφο. 

 Πρόθυμος να μας εξιστορήσει άγνωστες πτυχές του Ευρωμπάσκετ 2015 φάνηκε ο Κώστας Παπανικολάου από την εξοχική του κατοικία στη Νιγρίτα Σερρών. 
- «Φιλλλαράκι ο Άντε ήταν άλλλλη φάση. Δεν ήταν ντε μεκ σταρούμπα και αυτό φάνηκε στα χρόνια μετά. Το παλλλικάρι σε λλέω μπορoύσε να τρέξει από τη μία μπάντα στην άλλλη με δυο βήματα και ταυτόχρονα να μπιστάει και τη μπάλλλα. Μετά από το χαμένο παιχνίδι με τα μουνόπανα τους Ισπανούς με είπε ότι μετά από κάθε ριμπάουντ το δικό μου χειροκρότημα τον έδινε δύναμη να τρέξει όλλλο και πιο γρήγορα. Και αμάξι με φούιτ να ήταν, θα συνέχιζε με έλλεγε». 


Τον Γιάννη Μπουρούση τον πετύχαμε στο μίνι μάρκετ που διατηρεί εδώ και χρόνια στη Νίκαια.
- «Δεν θέλω να το θυμάμαι αυτό το παιχνίδι με τους Ισπανούς. Γιατί μου το θύμησες;;; Το κατεστημένο των Ισπανών λειτούργησε για ακόμα μια φορά και μου έκοψαν την καριέρα. Με λήστεψαν. Με αδίκησαν. Τουλάχιστον εδώ στο μίνι μάρκετ δεν με κρίνει κανείς. Και αν θες να ξέρεις για τα πάνω ράφια δε χρειάζομαι σκαμπό». 
Μας διέκοψε η κόρη του Γιάννη που μπήκε μέσα με το φίλο της ο οποίος είχε το χέρι του στον γύψο, «γιατί ήμουν απρόσεχτος» όπως μας είπε με τρεμάμενη φωνή κοιτώντας στα μάτια τον Μπουρούσαρο. 
- «Πήγαινε να πεις ένα γεια στον παππού σου» της είπε. Τα παιδιά περάσανε πίσω από το ταμείο σε ένα δωμάτιο που το ξεχώριζε από τον υπόλοιπο χώρο με μια κουρτίνα. Εκεί φάνηκε η μορφή ενός ψηλού εύσωμου γεράκου με μούσια και μακριά μαλλιά να βάζει χάπια σε μικρά κουτιά. Για τον Αντετοκούνμπο ούτε κουβέντα… 

Δεν γνωρίζει κανείς αν σήμερα ο Αντετοκούνμπο θα στεφθεί χρυσός ολυμπιονίκης. Ο αρχηγός της αντίπαλης ομάδας, Anthony Davis, τον σέβεται γιατί όπως είπε έχει την καρδιά του πρωταθλητή. Και όπως είχε πει και ο συγχωρεμένος ο Ιωαννίδης πότε δεν πρέπει να υποτιμούμε την καρδιά του πρωταθλητή. Πρωταθλητής ή όχι, χρυσός ή ασημένιος, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παίζει σήμερα το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της Εθνικής «αναγκάζοντας» την κα Κωνσταντοπούλου να φωταγωγήσει τη Βουλή αλλά και το άγαλμα του Μανόλη Γλέζου στον Λυκαβηττό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου