Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ο καλύτερος Ολυμπιακός στη λίστα των θυμάτων


(Aυτό το μπλογκ δεν μιλάει για δαιτησία, ποτέ. Ποτέ μην λες ποτέ. 6 χρονια τώρα οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν την ΤΣΣΚΑ. Το κειμενο δημοσιεύτηκε εν βρασμώ ψυχής στο kokkina.gr)

O Oλυμπιακός δεν είναι το πρώτο θύμα της ΤΣΣΚΑ στην πρόσφατη ιστορία της ευρωλίγκα. Μεταξύ άλλων έχουν υποστεί αντίστοιχα μαρτύρια ο Παναθηναικός και η Λαμποράλ, η οποία πριν λίγα χρόνια είχε γίνει ένα παραδειγματικό θύμα της εξουσίας του οικονομικά ισχυρού που κυβερνά την διοργάνωση. Το πρόβλημα φυσικά δεν ήταν οι 27 ακούραστοι πόντοι που πήραν οι Ρώσοι από τις βολές, αλλά πως στην άλλη άκρη του παρκέ δεν ίσχυσαν οι ίδιοι κανόνες. Την ώρα που οι διαιτητές καταλόγιζαν ως φάουλ τις απλές επαφές στην επίθεση της ομάδας του Ιτούδη, ο Τεόντοσιτς είχε δικαίωμα να πέφτει ολόκληρος επάνω στον Μάντζαρη και να μην τιμωρείται. Ο κοουτς της αρκούδας είχε παραπονεθεί προκαταβολικά για τα σφυρίγματα σε αυτό το παιχνίδι όταν είχε ηττηθεί από... τη Λαμποράλ. Η γκρίνια , ως φαίνεται , έπιασε τόπο, και έπαιξε σοβαρό ρόλο στο να γονατίσει ο καλύτερος Ολυμπιακός του τελευταίου 1,5 μήνα.

Οι ερυθρόλευκοι δέχτηκαν μόλις 7 τρίποντα (τα 3 στην 4η περίοδο) από μία ομάδα που ευστοχεί σε περίπου 10 ανά παιχνίδι και 11 στην έδρα της. Επίσης, σταμάτησαν την δημιουργία των Ρωσων στις 14 ασίστ και τους ανάγκασαν να καταφύγουν σε ένα παιχνίδι που σπάνια χρησιμοποιούν. Προς δική τους αναγνώριση, για ένα ημίχρονο το κατάφεραν και το κατάφεραν καλά. Οι εύκολες αλλαγές στα μαρκαρίσματα είτε πάνω στη μπάλα είτε μακριά από αυτή (μέσω και κάποιων screen the screener) διαβάστηκαν στην εντέλεια, και η ΤΣΣΚΑ πήρε ένα σωρό πόντους στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, οι οποίοι πιθανώς να μην πίεσαν και τους πασέρ όσο έπρεπε. Κάποιες μεταβιβάσεις στην πίσω γραμμή έγιναν υπέρ το δέον εύκολα από τους Ρώσους και έτσι Χάινς, Κουρμπάνοφ και Φρίλαντ αναπλήρωσαν τους πόντους που έλειψαν από Ντε Κολό και Τεόντοσιτς.

Στο δεύτερο μέρος οι δυο σταρ των Μοσχοβιτών πήραν μπροστά και έκαναν εν τέλει τη διαφορά, αλλά αυτό ήταν και κάπου λογικό, καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού έπρεπε να ισορροπήσουν αναμεσα στα οφέλη και τα μειονεκτήματα δύο διαφορετικών αμυντικών τακτικών. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία , είναι να σταθεί κανείς στο πραγματικά καλό πρόσωπο των ερυθρόλευκων στο αντίστοιχο διάστημα, και η παραμονή τους επί ίσοις όροις σε ένα παιχνίδι που πήγε σε υψηλό σκορ, απέναντι στην πιο αποτελεσματική ομάδα της Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός πήρε όσα μπορούσε να πάρει από τα καθαρά post-up στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο ενεργοποιήσε μια γρηγορότερη σε εκτέλεση πικ εν ρολ επίθεση, που είχε ως έξτρα στοιχείο την κοντινότερη απόσταση στο καλάθι σε σχέση με τα 20 λεπτά που προηγήθηκαν. Τα σκριν στον Σπανούλη έγιναν είτε γρήγορα, είτε μέσα από τη γραμμή των τριών πόντων , όπως για παράδειγμα εκείνα που τελείωσε ο Χάντερ. Οι επιτυχημένες αυτές επιθέσεις έκαναν την ΤΣΣΚΑ προσεκτικότερη στον κεντρικό άξονα και έδωσαν ευκαιρίες για σουτ στους Χάκετ, Πρίντεζη και Στρόμπερι, οι οποίοι βοήθησαν για να τελειωσει η ομάδα τους το παιχνίδι με το καλό ποσοστό του 42% έξω από τη γραμμή. Αν αναρωτιέστε, οι αντίπαλοι τους σουτάρουν συνήθως χειρότερα.

Να πουμε επίσης πως στο ίδιο διάστημα οι ρυθμοί ανέβηκαν κάπως, και μέσω των γνωστών χαμηλών σχημάτων οι παίκτες του Σφαιρόπουλου κατάφεραν να αναπληρώσουν τις γνωστές απουσίες. Τελικά, αυτό που μέτρησε στο τέλος ήταν η ατομική εκτέλεση των δύο σταρ των Ρώσων, κάποια νέα καλάθια επάνω στις αλλαγές και φυσικά... τα μυστήρια αν μη τι άλλο σφυρίγματα.

Δεν ξέρω αν χωρίς αυτά ο Ολυμπιακός θα είχε νικήσει. Αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανένας, όπως και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως η διοργανώτρια αρχή κυνηγά για κάποιο λόγο αυτή την ομάδα. Αυτό που ξέρω είναι πως οι Πειραιώτες δείχνουν εδώ και καιρό πως έχουν καβαλήσει μία καμπύλη μάθησης, που μοιάζει με εκείνες που συνήθως ανεβαίνουν οι ομάδες στις αρχές της σεζόν. Μετά τις μύριες όσες απουσίες και τις πολλές αλλαγές, οι ερυθρόλευκοι σιγά σιγά δείχνουν να κατανοούν τον εαυτό τους. Από την επόμενη εβδομάδα θα έχουν σε βοήθεια τους τον Παπανικολάου και κανονικά θα έπρεπε να έχουν και έναν ακόμη. Ας όψεται (και) η γκαντεμιά.

YΓ. Την ευρωλιγκα και τα νέα σχέδια της θα την περιλάβουμε σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου