Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Αλλαγές από την άμυνα (;)


Παιρνω πολύ σοβαρά τις δηλώσεις παικτών και προπονητων του μπάσκετ γιατί αποκαλύπτουν πολλά για το παιχνίδι (λογικό, μιας και δεν ξεκινάν με τη λέξη "σιγουρα"). Οταν λοιπόν ο Ματ Λοτζέσκι υποστηρίζει πως η ομάδα του δουλεψε κυρίως πάνω στην ψυχολογική προετοιμασία ενόψει του 2ου αγώνα στη Βαρκελώνη, δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για το οτι οι όποιες τακτικές προσαρμογές ήρθαν στην ιεραρχία δεύτερες μετά την προσήλωση και την ένταση στις προσωπιικές μονομαχίες.

Επίσης δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ τον Ιτούδη όταν για τον απόψινο αγώνα δίνει το βάρος στον τομέα των κατοχών και συνεπώς του ριμπάουντ. Τι τον έπιασε ξαφνικά τον κοουτς της ΤΣΣΚΑ και θέλει παραπάνω κατοχές, όταν η ομάδα του έχει κερδίσει κατα κράτος στο πρωτο παιχνίδι τη συγκεκριμένη μάχη και επίσης με σχετική διαφορά την έχει κερδίσει και στο δεύτερο? 

Υποθέτω πως περιμένει τον Παναθηναικό πιο ευστοχο (αν και ειχε καλά ποσοστα στη Μοσχα) και συνεπώς τα δικά του διαθέσιμα ριμπάουντ λιγότερα. 


Επίσης υποθέτω πως περιμένει από τους πράσινους κάποιου ειδους αμυντική προσαρμογή, η οποία δεν θα επιτρέψει στην ομάδα του να σουτάρει με τα εξωπραγματικά ποσοστά των δυο πρώτων αγώνων, αυξάνοντας συνεπώς τον αριθμό από διεκδικούμενες μπάλες. Το τρομερό 68,6% στα διποντα και σχεδόν 52%(!) στα τρίποντα (gm 2) θεωρεί μάλλον πως ειναι δυσκολο να επαναληφθεί.
Κι όμως γινεται.Τα ποσοστά στα σουτ δεν είναι νούμερα ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους αριθμούς της στατιστικής, και οι 28 ασίστ της περασμένης Πέμπτης μαρτυρούν πως το 74% των εύστοχων σουτ των Ρωσων ήταν ελευθερα. 


Ο Παναθηναικός έχει επιλέξει να αφήσει ελευθερους χώρους και να περιστραφεί. Τα αργα πόδια των ψηλών του και οι μειωμένες αντοχές του Διαμαντίδη έχουν καταστήσει την εφαρμογή μιας τετοιας τακτικής μάλλον ανέφικτη. Οι αντίπαλοι δεν καλύπτονται στην ώρα τους, οι πάσες φευγουν γρηγορα και χωρίς πολλή πίεση, και ένα σωρό σουτ καταλήγουν να γίνονται υπό συνθήκες προπόνησης. Ο μόνος ψηλός που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις επαναφορές και στην ανάκτηση είναι καθηλωμένος στην εξέδρα. 


Μήπως αλήθεια ήρθε η ώρα να δοκιμαστούν αλλαγές? Τα ύψη ειναι έτσι κι αλλιώς δυσθεωρητα και η μάχη ψηλά σχεδόν εκ των προτέρων χαμένη. Τουλάχιστον έτσι ίσως τα σουτ γίνουν υπό συνθήκες μεγαλύτερης πίεσης. Η μήπως επιλέξουν οι πράσινοι να πάρουν απόσταση από τους κοντούς με την ελπίδα οτι μέσα στο ΟΑΚΑ το χέρι τους θα πάψει να είναι αλφάδι? Δεν ξέρω. Το σίγουρο είναι πως με κάποιο τρόπο ο Παναθηναικός πρέπει να σταματήσει την αφιονισμένη επίθεση της ΤΣΣΚΑ. Σε αυτό θα βοηθούσε να είχε επιτέλους και έναν καλύτερο Νέλσον. 


Αλλά μου φαινεται πως ο Ιτούδης είναι γενικώς ψυλλιασμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου