Κυριακή 17 Μαΐου 2015

3 σημεια για τον τελικό.


Bλέπει κανείς αυτό το 24-4 σε ασίστ και λάθη της Ρεάλ στον ημιτελικό και τον πιάνει μια ζαλάδα. Τόσο καλά έπαιξαν προχθές οι Μαδριλένοι και έρχονται φορτσάτοι απέναντι στον Ολυμπιακό στο ματς της χρονιάς απόψε το βράδυ. Οι ερυθρόλευκοι θα κληθούν να σταματήσουν μια μηχανή που όταν πάρει μπρος δύσκολα σβηνει. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουν είναι να μην την αφήσουν να εκκινήσει. Δεν γίνονται κάθε φορά ανατροπές 17-19 πόντων.

Βέβαια, κάθε αποτέλεσμα και κάθε νούμερο αποτελούν συνάρτηση της απόδοσης μιας ομάδας και εκείνης της αντιπάλου. Η προχθεσινή Φενέρ παρέταξε στην αρχική της πεντάδα ένα δεινόσαυρο, ένα μειράκιο, και ανέθεσε στον Βέσελι την αποστολή να κλείνει τρύπες για 37 ολόκληρα λεπτά (!). Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ο Τσέχος είχε ήδη κουραστεί να κυνηγά και αρκέστηκε στο να γεμίζει το ατομικό φύλλο της στατιστικής του. Ο Ομπράντοβιτς προσπάθησε να πάρει ένα παιχνίδι υψηλότατης έντασης έχοντας 3 παίκτες να αγωνίζονται για τουλάχιστον 34 λεπτά και έχοντας άλλους 4 να διαδραματίζουν το ρόλο του κομοδίνου. Το πρώτο και βασικότερο στοίχημα που έχασε ήταν αυτό της ενέργειας.

Ο Ολυμπιακός, μια ομάδα που έχει αναθέσει σαφέστατα τους ρόλους μέχρι και την άκρη του πάγκου, το πιθανότερο είναι πώς δεν θα αντιμετωπίσει τετοιου είδους προβλήματα. Θα υπάρχουν πάντα οι 5 που θα είναι έτοιμοι να κυνηγήσουν. Περισσότερο από τον κόπο, μου φαίνεται πως θα μετρήσει ο τρόπος, και έτσι όπως φαίνεται οι κύριες προκλήσεις είναι τρεις:


1. H σωστή αναχαίτιση του δευτερευοντος αιφνιδιασμού των Μαδριλένων, μέσω του οποίου βγάζουν πολλά ελεύθερα σουτ. Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να βάλει κανείς και τα σκριν μακριά από τη μπάλα για τον Ρούντι ή τον Κάρολ, μιας και συμβαίνουν στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης. Πως θα επιλέξει άραγε να αμυνθεί σε αυτά ο Σφαιρόπουλος? Θα πάει σε αλλαγές που θα θυμίζουν μια άμυνα προσαρμογής, θα ντουμπλάρει ή θα ρισκάρει υπολογίζοντας πως το άμεσο σουτ πίσω από κίνηση δεν είναι και το πιο αξιόπιστο σουτ στο μπασκετ? Σας θυμίζω πως στο δευτερο παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, ο Ναβάρο ντουμπλαρίστηκε μόνο όταν έτρεχε πικ εν ρολ... Πέρα από αυτά, και άσχετα με την τακτική επιλογή του κοουτς του Ολυμπιακού, η σωστή διαχείριση των φάουλ θα παίξει σίγουρα τον ρόλο της. Οι παίκτες του Λάσο δεν πρέπει να βρουν επ'ουδενί δύο συνεχόμενα ελευθερα τρίποντα.


2. Η ανακοπή της δραστηριότητας του Αγιόν, ο οποίος είναι ο μόνος ψηλός που ο Λάσο εμπιστευεται πλήρως στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Ο Σλότερ μπαίνει μέσα για να παίξει πικ εν ρολ άμυνα, ο Μπουρούσης είναι η έσχατη επιλογή. Το σταμάτημα του Μεξικάνου μοιάζει εξίσου σημαντική αποστολή με την αναχαίτιση των Ρούντι και Γιουλ. Αν αυτό συμβεί χωρίς βοήθειες (λέγε με Ντάνστον - Χάντερ), τόσο το καλύτερο. Ο Αγιόν άλλωστε δεν λάμπει τόσο στο πικ εν ρολ, όσο στις προσωπικές του φάσεις που υποχρεώνουν την άμυνα να συγκλίνει πάνω του και να βγει από την ισορροπία της.


3. Η επιτυχία, από πλευράς Ολυμπιακού, εύκολων καλαθιών. Η Ρεάλ δεν έχει τις δυνατότητες της ΤΣΣΚΑ σε ο,τι αφορά τα κορμιά γύρω από τον γκαρντ και δεν μπορεί να αμυνθεί με τον τρόπο που το έκανε ο Ιτούδης. Καποια τρύπα για την μεταφορά της μπάλας προς τους ελευθερους παίκτες θα τη βρουν οι ερυθρόλευκοι παίκτες. Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή και να βρίσκεται καποιος κοντά στον Σπανούλη. Οι μεγάλες διαδρομές της μπάλας στον αέρα ενδέχεται να τιμωρηθούν από τους καλύτερους κλέφτες της διοργάνωσης. Απέναντι τους, η ελεγχόμενη αύξηση της επιθετικής ταχύτητας και η στόχευση σε κάποιους μέτριους αμυντικούς (Σερχι, Κάρολ) πιθανώς να αποτελούν δυο αξιόπιστες επιθετικές επιλογές. 


Η Ρεάλ έχει κάμποσο βάθος, βγάζει έξτρα πρωταγωνιστές (Νοτσιόνι, Ρίβερς) και συν τοις άλλοις θα έχει μαζί της και τον κόσμο. Θέλω να είμαι ειλικρινής πρώτα με τον εαυτό μου, εκείνη είναι το φαβορί. Αν δεν συμφωνείτε, ρωτήστε και τον Σφαιρόπουλο. Αν δούμε τους παίκτες της να αρχίζουν τις διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές θα ξέρουμε είμαστε σε καλό δρόμο. Οπως και αν δούμε τον Σπανούλη να βρίσκει ρυθμό λίγο νωρίτερα.

Δεν χρειάζεται νομίζω να μπούμε σε περισσότερα, παρόλο που η ανάλυση θα μπορούσε να είναι σαφώς λεπτομερέστερη. Ομως με περιμένει ψαράκι επάνω στο κύμα και μια ολόδροση και ολομέταξη Σαντορίνη από το κτήμα Παπαιωάννου. Βγάζουν και οι Πελοποννήσιοι ασύρτικο αγαπητοί φίλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου