Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Παρατηρήσεις και φιλοσοφικοί στοχασμοί επάνω στην άμυνα του Ολυμπιακού, η οποία θέλει ακόμη δουλειά αναμφισβήτητα, δεν το συζητώ.


Η άμυνα του Ολυμπιακού είναι κάτι συζητήσιμο αγαπητοί φίλοι, παρά το γενικότερο trend περί θεαματικής βελτίωσης στα τελευταία παιχνίδια. Η Βαλένθια σούταρε χθες με 42% από το τρίποντο χωρίς πια να εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη δημιουργίας (14 ασίστ).
 

Οσο ο Ολυμπιακός εκμεταλλευόταν την παρουσία του Σατο και χρησιμοποιούσε τον εξαιρετικό Ντάρντεν στις βοήθειες τα πάντα πήγαιναν ρολόι. Βγήκαν εύκολες κατοχές, η ομάδα έτρεξε και πήρε διαφορά, και ας υποστηριζαν πολλοί οτι ο ρυθμος αυτός βολεύει τη Βαλένθια. Οταν όμως το rotation εφερε άλλη συνθεση και η συγκέντρωση χάθηκε, οι Ισπανοί βρήκαν ανοιχτούς χώρους και εύκολα σουτ χωρίς να εξαντλούν το ρολόι. Οι επιστροφές και οι περιστροφές δεν ήταν οι καλύτερες.

Οι ερυθρόλευκοι είναι πολλές φορες υπέρ το δέον δυναμικοί στις εξόδους και τις αλλαγές με αποτέλεσμα να αφήνουν χώρους αλλού.  Πώς βρήκε τόσα σουτ ο Λούσιτς νομίζετε? Για όσους παρακουλουθείτε την ευρωλίγκα από κοντά, το tweet ενός ακόμα μεγάλου μπασκετικού αναλυτή τα λεει όλα. 

 Πέρα από αυτό, οι παικτες του Ολυμπιακού δεν είχαν απάντηση σε έναν ψηλό με θαυμαστό ρεπερτόριο κινήσεων όπως είναι ο Ντούμπλιεβιτς. Εδώ εγείρεται ένα γενικότερο φιλοσοφικό ερώτημα:  Είναι δυνατόν μια άμυνα που λειτουργεί καλά οταν τη βάλεις σε κίνηση, να δυσλειτουργεί όταν δε χρειαστεί να αλλάξει τις αρχικές τις αρχικές της ισορροπίες?
 

Τέλος πάντων, η ισορροπία επανήλθε στο τέλος με σχήμα ανάγκης το οποίο πίεσε πολύ τη μπάλα και πήγε πάνω στους αντιπάλους με περίσσιο δυναμισμό. Μέλος της πεντάδας σε αυτό το διάστημα ήταν ο Δημήτρης Αγραβάνης. Συνεχίζει τις πολύ καλές εμφανίσεις ο νεαρός και ανεβαίνει σταδιακά και ο Οθέλο Χάντερ.

Την άμυνα του Ολυμπιακού θα την παρακολουθήσουμε εκτενέστερα τις αγωνιστικές που απομένουν μιας και η επαναφορά της στα επίπεδα προηγουμένων ετών μοιάζει ως η Νο 1 προτεραιότητα. Γεγονός είναι πως ο Σφαιρόπουλος επιχειρεί να τις προσδώσει τη χαμένη της σκληράδα, όμως θα χρειαστεί ακόμα προσπάθεια και τακτική "εξυπνάδα", κάτι που ακόμα η ομάδα δεν έχει αναπτύξει.
 

Για την αντίδραση απέναντι στη ζώνη δεν σκάω. Για τέτοια υπάρχει χρόνος, αφήστε που οι ομάδες δεν γίνεται να δουλευουν επάνω σε αυτά όταν προέχουν άλλα. Αλλωστε αυτό το παιχνίδι δεν ήταν δα και τελικός.

4 σχόλια:

  1. ' Είναι δυνατόν μια άμυνα που λειτουργεί καλά οταν τη βάλεις σε κίνηση, να δυσλειτουργεί όταν δε χρειαστεί να αλλάξει τις αρχικές τις αρχικές της ισορροπίες? '

    Ενδιαφέρον ερώτημα. Αλλά πρέπει να συνοδευτεί από ένα ακόμα: 'Ειναι δυνατόν μια άμυνα που δεν προσαρμόζεται στον αντίπαλο να αποφύγει τις δυσλειτουργίες';

    Κοινώς: Ψευτο-πικ εν ρολ από τη Βαλένθια με στόχο να ποστάρει ο Ντούμπλιεβιτς, χετζ άουτ μέχρι τη σέντρα ο Χάντερ. Κι άντε να τον βγάλεις απ'τη θέση του τον Μαυροβούνιο μετά..δεν είναι τυχαίο ότι σε 2-3 ποσταρίσματα ο Ντούμπλιεβιτς βρήκε μπροστά του τον Πέτγουεϊ.

    Προφανώς, αν το ματς ήταν τελικός όπως έγραψες, θα υπήρχαν προσαρμογές. Επειδή δεν ήταν, προείχε η δουλειά της ομάδας σε αυτά που θέλει να κάνει. Διαφορετικά, μια πιο συντηρητική άμυνα, όπως είδαμε στο ματς του πρώτου γύρου στην Ισπανία, θα έκανε τη δουλειά.

    Το θέμα τώρα είναι η ανάπτυξη αυτοματισμών. Κι ας κοστίζουν σε σημεία. Αργότερα πρέπει να γίνουν οι σωστές τακτικές επιλογές, βάσει αντιπάλου. Όπως έγινε υποδειγματικά το 2012. Ως τότε κρατάμε την αποτελεσματική πίεση πάνω στην μπάλα και περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Rod, πολύ χαίρομαι που το διάβασες αυτό γιατί πατάει πάνω και στους δικούς σου προβληματισμούς.

      Για αυτό γράφω και για "τακτική εξυπνάδα", διότι όπως λες, ακόμα δεν προσαρμοζόμαστε στον αντιπαλο, αλλα δουλεουμε σε συγκεκριμένες προσεγγίσεις.

      Προσωπικά, βλέπω ο Σφαιρόπουλος να δουλευει σε ο,τι κρίνει οτι δεν εχει δουλευτει απο τον Μπαρτζώκα. Εκείνος είχε προσπαθήσει να βρει αυτοματισμούς με τη flat κάλυψη ή βοηθεια και recover, και η ομάδα έπαιζε hedge πιο σπάνια. Τωρα βλέπουμε το αντιθετο. Το θέμα είναι πότε θα μπορούμε να αποφασίζουμε τι θελουμε να παίξουμε και κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, συνδυάζοντας τις προσεγγισεις.

      Το σχολιο για τον Πλαθα κολλαει ωραια εδώ, γιατί εκείνος είναι σχετικά ανελαστικος σε αυτα τα θεματα, τουλάχιστον σε ο,τι εχω δει απο αυτόν γιατι δεν περνάω τη ζωη μου βλέποντας Πλάθα φυσικά.

      Διαγραφή
  2. Εχει αποδειχτει δασκαλε οτι οι ανερσαιζντ σεντερ δεν μπορουν αμυντικα να ανταπεξελθουν σε τεχνικους ψηλους με πλατη και σουτ....Δες τονΝτουμπλιεβιτς, τον μιροτιτς και πολλα ακομα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνω. Στο ενας με εναν υστερούν, η δουλειά τους είναι κυρίως άλλη. Να πάνε στο switch, να βγουν μπροστά από την πάσα....

      Διαγραφή