Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Oλυμπιακός - Παναθηναικός 68-65: Σπανούλης for the win!

Δίκαιος νικητής στο ντέρμπι κατάταξης ο Ολυμπιακός , με ένα ασύλληπτο τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη μπροστά στον Τζέιμς Γκιστ 0,5'' πριν το τέλος. Την ίδια ώρα η ΤΣΣΚΑ κέρδισε στο Τελ Αβίβ και η Ρεάλ πάει αύριο στο Κάουνας για να κάνει μάλλον το αυτονόητο. 


Πολύ καλός στο α μέρος ο ΠΑΟ, με στιβαρή άμυνα στην περιφέρεια ωστε να βγει ο Σπανούλης και πάλι εκτός της δημιουργικής εξίσωσης (1 ασ.) και να προκαλέσει τους υπόλοιπους να παίξουν με τα βασικά του μπάσκετ (ελεύθερα σουτ, λέι απ). Οι καλύψεις στον αρχηγό του Ολυμπιακού άφησαν χώρους κάτω από το καλάθι και οι ερυθρόλευκοι ανανέωσαν επιθέσεις αλλά αυτό δεν κόστισε καθώς εκτελεστικά οι παίκτες των Πειραιωτών υστέρησαν. Είναι η ίδια άμυνα πάνω κάτω που παίζουν από πέρυσι οι πράσινοι απέναντι στον αιώνιο και τους βγαίνει. 



Στην επίθεση, όταν βγήκε ο Διαμαντίδης, τα πικ του οποίου αντιμετώπισε σωστά με flat κάλυψη και χωρίς βοήθειες ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟ ρόλαρε καλύτερα. Απέναντι στην ίδια αμυντική προσέγγιση, Ουκιτς, Ράιτ, Μπατίστ και Κάρι έκαναν πάρτι με διεισδύσεις, pick n pop και σουτ από μέση αποσταση χωρίς να το πολυσκοτίζουν. Μπάσκετ της μίας πάσας και του καθαρού πικ εν ρολ από τον Παναθηναικό, που ευνοήθηκε και από την κακή σε αυτό τον τομέα άμυνα του Ολυμπιακού. Απόλυτος πρωταγωνιστής από ένα σημείο και έπειτα o Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, τον οποίο αφού απέτυχε να σημαδέψει στην επίθεση, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να τον αντιμετωπίσει σε κανένα σημείο στην άμυνα. Τα δύο φάουλ του Ντάνστον έπαιξαν κάποιο ρόλο, όμως κυρίως ήταν εξαιρετικός ο Λουκάς. Ποιος να το λεγε ε? 


Στο γ δεκάλεπτο φαινόταν αρχικά οτι θα δούμε το ίδιο σκηνικό, όμως τα πάντα άλλαξαν με την έξοδο του αρνητικού μέχρι αυτό το σημείο Σπανούλη και την επιστροφή σε σχήμα με κλασικό τεσσάρι τον Πέτγουει - ο ανέτοιμος Περπέρογλου δε γινόταν να βοηθήσει. Ο Ολυμπιακός έκλεισε καλά τον Ουκιτς και τα σουτ του Μπατίστ από μέση απόσταση ενώ στην επίθεση άφησε το πικ εν ρολ τελείως στην άκρη. Εβγαλε συνεργασίες μακριά από τη μπάλα, πήγε στο transition, διάβασε θέσεις και αποστάσεις και πήρε απλά σουτ. Μπήκαν περίπου όλα, σε μια εικόνα που προσωπικά που θύμισε αυτή που γύρισε πριν δυο χρόνια τον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Εστω κι έτσι πάντως, ο Παναθηναικός κράτησε το προβάδισμα και πάλι παίρνοντας επιθετικές ανάσες από τον Μαυροκεφαλίδη. Σε αυτό το διάστημα, Σλούκας και Μάντζαρης μπήκαν μπροστά για την ομάδα του Μπαρτζώκα. Ο δεύτερος τον τελευταίο καιρό είναι χάρμα οφθαλμών. 


Και εκεί που διαμορφωνόταν ένα διαφορετικό σκηνικό, ήρθε η εκ νέου είσοδος του Σπανούλη στην τέταρτη περίοδο για να επαναφέρει τον Παναθηναικό στην αμυντική του ισορροπία. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού παρα-πήρε προσωπικά την υπόθεση και ο οι πράσινοι το εκματελλευτηκαν στο έπακρο κερδίζοντας κατοχές και τρέχοντας με τη σειρά τους στο ανοιχτό γήπεδο με τον Μπράμος και τον Κάρι. Το 46-54 του 32 ήρθε πολύ γρήγορα. Χωρίς 4ο γκαρντ στο rotation ο Μπαρτζώκας κατέφυγε ξανά στο δίδυμο Σλούκα-Μάντζαρη. Ο Παναθηναικός έκλεισε με δύο παίκτες τις πάσες προς το καλάθι, και ελλείψει καλού drive οι ερυθρόλευκοι  γυρισαν τη μπάλα στην περιφέρεια και πήραν προσωπικά σουτ. Το δεύτερο τέτοιο τρίποντο του Σλούκα έκανε το 59-62 και αμέσως μετά ο Ολυμπιακός πήγε σε σχήμα με τρεις γκαρντ και αυξημένης περιφερειακής πίεσης, κάτι που πολύ σπάνια βλέπουμε στο παιχνίδι του. Τελικά αυτό απέδωσε και ο Παναθηναικός μπλόκαρε στην επίθεση με τρόπους που μας έχει συνηθίσει φέτος. Ο Σλούκας έβαλε ακόμα ένα μεγάλο σουτ και ο Σπανούλης ένα καθοριστικότατο drive απέναντι στον Γκιστ, με τον Διαμαντίδη να απαντά με ολύμπια ψυχραιμία βγάζοντας τον Μαυροκεφαλίδη μόνο του στα 4,7 για το 65-65.
 

Εκεί πια... ήρθε αυτό που όλοι είδαμε. Ο Ολυμπιακός κατά διαστήματα ίσως παίζει καλύτερα χωρίς τον αρχηγό του, όμως συνολικά η απουσία του δεν αναπληρώνεται. Είναι πιστεύω αυτονόητο. 

Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν εν τέλει ένα ντέρμπι στο οποίο είχαν 11/31 τρίποντα και 10 παραπάνω ριμπάουντ. Ο ΠΑΟ από την πλευρά του έπαιξε πολύ κάτω από το καλάθι. Γενικά, και όπως σωστά παρατήρησε ο Κατσικάρης, "κέρδισαν οι παίκτες και όχι η τακτική". Το αν αυτή η νίκη θα έχει και ψυχολογικές προεκτάσεις στις μελλοντικές μονομαχίες των δύο αντιπάλων (ειδικά με τον τρόπο που ήρθε) μένει να το δούμε. Προς το παρόν, σημασία έχουν αυτά που έρχονται την επόμενη εβδομάδα. Και ελπίζω να είναι σπουδαία και για τους δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου