Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Με άμυνα, ορμή και σχέδιο.

Δεν παραδίνεται εύκολα ο Παναθηναικός. Καθόλου εύκολα. Ειδικά αν η άμυνα του λειτουργεί όπως χθες και στο μεταξύ έχει καταφέρει να έχει κάποια καλά επιθετικά διαστήματα. Και είναι κρίμα που δεν είναι στο 2-1 υπέρ του, απέναντι σε αυτή την ΤΣΣΚΑ. Αχ, αυτό το πρώτο παιχνίδι...

Τέλος πάντων. Η ουσία είναι πως οι πράσινοι έχτισαν πάνω σε ένα πολύ καλό πρώτο 12λεπτό και από εκεί και έπειτα φρόντισαν μέσω της άμυνας τους να διατηρήσουν τα κεκτημένα. Απειλήθηκαν μεν, όμως αυτή τη φορά όλα τα hustle plays πήγαν υπέρ τους. Και σε αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα ο Ζακ Ράιτ, ο οποίος έβγαλε τρομερή ενέργεια σε άμυνα και επίθεση. 8 ριμπάουντ, 3 επιθετικά, εκ των οποίων τα δύο ήταν το μισό παιχνίδι (που λέει ο λόγος). Και 10 υπερπολύτιμοι πόντοι. Ο MVP του χθεσινού Παναθηναικού είναι αυτή τη στιγμή μαζί με τον Διαμαντίδη  οι πιο αξιόπιστοι στην πράσινη περιφέρεια. 



Ο Παναθηναικός λειτούργησε χθες ιδανικά απέναντι στο ψηλό σχήμα της ΤΣΣΚΑ όπου το βρήκε μπροστά του, για αυτό και δίπλα στο όνομα του Χάινς υπάρχουν μόλις 16 λεπτά συμμετοχής και ούτε ένα ριμπάουντ!! Ο Φώτσης τον τράβηξε έξω στην αρχή και ο κοντόσωμος Αμερικάνος έμεινε μακριά από κάθε διεκδίκηση κοντά στο καλάθι. Τι θέλει να κάνει με τον Χάινς ο Μεσίνα ακόμη δεν το έχω αντιληφθεί. Ας είναι όμως, όσο δημιουργούνται καταστάσεις σαν αυτές που ακουλουθούν, το τριφύλλι θα βγαίνει ευνοημένο. 

εικ. 1
εικ. 2 

Στην πρώτη περίπτωση (εικ. 1) ο Ούκιτς έχει παίξει ένα pick n' pop με τον Φώτση με τον Λάσμε να τοποθετείται ενδιάμεσα στην κίνηση τον δύο και να μπλοκάρει τον Χάινς πριν φτάσει στον Ελληνα φόργουορντ. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελεύθερο τρίποντο με τον Αμερικανό να μένει μακριά από το ριμπαουντ καθώς τρέχει να προλάβει τον Φώτση. Το σουτ δε μπήκε, αλλά το νόημα το πιάνετε.
Στη δεύτερη περίπτωση (εικ. 2), ο Φώτσης είναι ακροβολισμένος κάτω δεξιά (σόρι...) και ο Διαμαντίδης παίζει ένα πικ επάνω στον Κρίστιτς, τον οποίο και πάει στη συνέχεια μέχρι μέσα για εύκολο λέι απ. Λογικά, και όπως βλέπαμε δυο χρόνια στον Ολυμπιακό, κάπου σε αυτές τις άμυνες συμμετείχε ο Χάινς. Τώρα όμως, ο πιθανώς καλύτερος pick n roll αμυντικός της Ευρωπης είναι κάπου στις γωνίες. 

Αυτές τις δυσλειτουργίες διάβασε πολύ καλά ο Παναθηναικός, ο οποίος συν τοις άλλοις άφηνε τον Χάινς ελεύθερο και στην επίθεση ωστε να δοθούν βοήθειες αλλού (λέγε με Ουίμς). Εξυπνη τακτική από τον πάγκο, ο οποίος αυτή τη φορά δεν άφησε τους παίκτες να παρασυρθούν σε πολύ επιθετικές αλλαγές, παρά μόνο από αυτό ήταν σκοπιμο. Οχι οτι άλλαξε γενικά την προσφιλή του συνήθεια ο ΠΑΟ, απλά μετρίασε όσο χρειαζόταν την ορμή του προκειμένου να περιστραφεί γρηγορότερα και στους υπόλοιπους.

Τελικά, το σχήμα που επέτρεψε στην ΤΣΣΚΑ να ξαναμπεί στο παιχνίδι ήρθε μάλλον τυχαία όταν έκανε το 2ο φάουλ ο Ουίμς. Με Χριάπα, Βοροντσέβιτς, Πάργκο και Φριτζόν μαζί στο παρκέ η ομάδα του Μεσίνα έκανε τις μεγαλύτερες ζημιές. Ο πρώτος δημιουργούσε από το high post για τους άλλους, ο δεύτερος πήγε πολύ καλά στις αμυντικές καλύψεις, ο Αμερικανός με τη σειρά του έκανε δουλειά απέναντι σε άμυνες που του δίναν χώρους παίζοντας (σωστά) κάτω από τα σκριν,  και ο τελευταίος σημάδεψε σωστά τα αργά πόδια και τις κακές αντιδράσεις του Κάρι.

Ολα αυτά, επέτρεψαν στην ομάδα του Μεσίνα να ξαναμπεί στο ματς, όμως μέχρις εκεί. Ο Παναθηναικός ήταν έτοιμος να πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι του. Και όσο και αν σας ζαλίζω με τις τακτικές, αυτό που μέτρησε εν τέλει ήταν τα επιθετικά ριμπαουντ και οι χαμένες μπάλες που επέστρεψαν στα πράσινα χέρια. Το κρεσέντο του Ουίμς προς το τέλος ήταν αναμενόμενο εξάλλου. Αυτό που έχει σημασία είναι πως αν εξαιρέσετε εκείνον, η ΤΣΣΚΑ δεν μπορούσε να βρει σταθερό σκορ από πουθενά αλλού στο β ημίχρονο. Ακόμα και όταν το σχήμα που σας προανέφερα εν μέρει επανήλθε, ο Πανθηναικός το αντιμετώπισε σωστότερα από κάθε άλλη φορά. 

Να δώσουμε και credits στους πρωταγωνιστές.
- Στον Διαμαντίδη του α΄ημιχρόνου και στον Ράιτ του β'. 
- Στον Λάσμε και τον Φώτση που έδωσαν πολύ γερές μάχες απέναντι στα θηρία. Ο δεύτερος είναι καιρό τώρα το βασικό 4άρι υποσκελίζοντας τον Γκιστ.
- Στον Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος με ένα χορευτικό έβαλε για μένα ένα από τα κρισιμότερα καλάθια όλου του αγώνα. Πάλι πήγε καλά ο Λουκάς, ο οποίος γενικά μοιάζει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να παίζει απέναντι στον Κάουν και στις δύο άκρες του παρκέ.

Σε δύο από τα τρία παιχνίδια, ο Παναθηναικός έχει αποδείξει οτι είναι ισάξιος αντίπαλος αυτής της ΤΣΣΚΑ, παρά τα επιθετικά του μπλακ-άουτ. Γιατί να μην το αποδείξει και άλλη μία αύριο?

Υ.Γ. Κριστιτς, Χριάπα, Χάινς και Κάουν σκόραραν όλοι μαζί 15 πόντους. Ετσι, το λέω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου