Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ζωντανός, όπως τον περιμέναμε.

Χρόνια πολλά αγαπητοί φανζ, ελπίζω να χωνέψατε.

Κέρδισε ο Ολυμπιακός τη Ρεάλ, θα μπορούσε να την είχε κερδίσει και πιο εύκολα, αλλά η ουσία είναι πως το αποτέλεσμα ήρθε και την Τετάρτη μπορεί να γίνει το 2-2. Το χθεσινό ήταν ένα παιχνίδι που πήγε όπως περίπου περιμέναμε να πηγαίνουν τα παιχνίδια στο pre-series σημείωμα που είχαμε γράψει. 


Ο Ολυμπιακός επιτέθηκε κατά μέτωπον πάνω στον Μπουρούση με Σπανούλη και Ντάνστον και έκανε την άμυνα της Ρεάλ ανω κάτω. Δεν μπορούσαν με τίποτα να ανακόψουν τους συνδυασμούς των δύο στην αρχη του αγώνα οι Μαδριλένοι, οι οποίοι χθες κατέφυγαν στους Ρέγες και Σλότερ παρισσότερο από τα προηγούμενα δύο παιχνίδια της σειράς. Με αυτούς τους δύο και τον Σέρχι ταυτόχρονα στο παρκέ, η Ρεάλ έγινε πιο σφιχτή και απείλησε τον Ολυμπιακό μέχρι και με ήττα στο τέλος. Οι δύο εφεδρικοί ψηλοί της Ρεάλ έκλεισαν διαδρόμους, αμύνθηκαν καλύτερα στα πικ από Μπουρούση και Μίροτιτς και σιγούρεψαν τα ριμπάουντ. Ο Ισπανός ειδικά ήταν χθες ο κορυφαίος της ομάδας του. Ενώ ο Σέρχι έκανε την καλύτερη δουλειά από όλους επιτιθόμενος πάνω σε όποιον ψηλό του Ολυμπιακού έβρισκε μπροστά του.


Δεν θα μου άρεσε να ερχόταν έτσι μια ήττα πάντως. Διότι οι ερυθρόλευκοι ήταν πολύ σωστοί στην προσέγγιση του παιχνιδιού χθες βράδυ. Από την αρχή αλλαγές στην άμυνα, έτσι ωστε να μη μείνει κανείς ελεύθερος. Από την αρχή σε υψηλό επιθετικό ρυθμό, με γρήγορα πικ εν ρολ, μεταφορά της μπάλας στην αδύνατη πλευρά, δυναμικές διεισδύσεις προς το καλάθι και μπόλικο πάθος. Πήγαν πολύ διαφορετικά στις επαφές οι παίκτες του Μπαρτζώκα σε σχέση με τα δύο πρώτα παιχνίδια. Δεν φοβήθηκαν να κάνουν φάουλ, και χρησιμοποιήσαν τα περισσότερα από αυτά σωστά. Μέχρι και το αντιαθλητικό του Κόλινς στον Ρούντι έστειλε το επιθυμητό μήνυμα.

Αν η Ρεάλ έμενε στο παιχνίδι, αυτό ήταν γιατί έχει περίσσευμα ταλέντου. Μερικά από τα σουτ που την κράτησαν άφησαν τους πάντες στο ΣΕΦ με ανοιχτό το στόμα. Μα ήταν δυνατόν? Κι όμως, αυτό είναι ένα από τα στοιχεία του παιχνιδιού της. Το είχε πει πρόσφατα και ο Μαρμαρινός, πως οι παίκτες του θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοια.

Ηταν. Οπως ήταν και για σχεδόν όλα τα άλλα. Και κυρίως για να βάλουν τα μεγάλα σουτ. Δύο τέτοια από Σπανούλη και Πρίντεζη έβαλαν τη σφραγίδα τους στο αποτέλεσμα. Αλλες δύο βολές από το Σλούκα στα 7'' το σιγούρεψαν, την ίδια στιγμή που Σέρχι και Γιουλ ήταν άστοχοι. Ευτυχώς. 

Από εκεί και πέρα, νομίζω αξίζει να αναφέρουμε τα εξής: 

- H απόδοση του Ντάνστον ήταν χθες από άλλο πλανήτη. Δεν θυμάμαι κάτι αναλογο από ψηλό του Ολυμπιακού εδώ και κάποια χρόνια. Η επιλογή του να βγάλει τη μπάλα στον Πρίντεζη για το σουτ του αγώνα έδειξε ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Παρα πολύ καλός για μια ακόμα φορά ο Σπανούλης, σαφώς πιο επιθετικός προς το καλάθι και γενικά με σωστές επιλογές, παρά τα πέντε λάθη. Συνοδοιπόροι των δύο, οι Λοτζέσκι, Πρίντεζης και Πέτγουει. Ο τελευταίος έχασε κρίσιμες βολές, όμως και πάλι ήταν θετικότατος στην άμυνα (Μίροτιτς?) και με ολόσωστες και επιτυχημένες επιλογές στην επίθεση. Τον τελευταίο μήνα δείχνει πόσο σημαντικός μπορεί να γίνει για τον Ολυμπιακό. Το χαίρομαι γιατί είναι από τις επιλογές που εξ αρχής μου άρεσαν. 

- Ελάχιστα έπαιξε χθες με τον Μπουρούση ο Λάσο. Η τακτική του Ολυμπιακού συνέβαλε σε αυτό, αλλά ως ένα σημείο. Οι αλλαγές δυσκόλευαν τις πάσες προς τον ψηλό της Ρεάλ και οι Γιούλ και Φερνάντεθ απέφυγαν να τις επιχειρήσουν. Ο μόνος που θα μπορούσε να τις βγάλει σωστά (Σερχι), δεν αγωνίστηκε καθόλου στο ίδιο σχήμα με τον Ελληνα σέντερ.

- Επιμένω. Οι περίοδοι που η Ρεάλ ρίχνει τον ρυθμό με πιο σφιχτά σχήματα δεν ευνοούν τον Ολυμπιακό. Φυσικά τα πάντα ξεκινούν από την άμυνα, αλλά από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός καταφέρνει να αμύνεται σωστά, τότε οφείλει να ανεβάζει ρυθμό στην επίθεση, απέναντι στην προβληματική transition άμυνα των Μαδριλένων. Με τσούκου τσούκου αυτούς δεν τους κερδίζεις. Θα περιμένουμε και τα αναλυτικά stats του in-the-game αλλά έχω την εντύπωση πως θα δικαιώσουν τον ισχυρισμό. 

- Οσο η σειρά μακραίνει, η τακτική σιγά σιγά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα αφού οι προπονητές αποκαλύπτουν τα όπλα τους. Επειδή όμως παίζει πάντα τό ρόλο της, μια μικρή προσαρμογή από παιχνίδι σε παιχνίδι ξεχωρίζει και τον πιο ικανό. Να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Το χθεσινό βράδυ ο Μπαρτζώκας βγήκε στον αφρό, όμως οι ισορροπίες δεν έχουν ακόμα αλλάξει. Σήμερα το πρωί, η Ρεάλ παραμένει το φαβορί της σειράς. Ο τρόπος με τον οποίο πήγε να κλεψει το ματς, θα πρέπει να μας το υπενθυμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου