Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

To "λάθος" του Παπ



Φοβερό φινάλε στην σούπερ διοργάνωση που λέγεται Copa Del Rey. Η φάση που έκρινε το κύπελο ακουλουθεί. Ο Σέρχι παίρνει τη μπάλα μετά από τη βολή του Ολεσον και με 8'' να απομένουν βγάζει ελεύθερο τον Γιουλ για το σουτ της νίκης. Πριν από τη φάση ΔΕΝ υπήρξε τάιμ αουτ .Δείτε. 


 
 

Οπως θα παρατηρήσατε ο Κώστας Παπανικολάου αφήνει τον Γιουλ για να δώσει βοήθεια στον Σέρχι. Το ερώτημα που τίθεται είναι άν θα έπρεπε να το κάνει, δεδομένου πως δεν ξέρουμε τι εντολή θα έδινε ο πάγκος σε ενδεχόμενο τάιμ άουτ για την αντιμετωπιση του Σερχι ή οποιου άλλου τέλος πάντων.


Μια άποψη που διάβασα είναι πως ο Ελληνας φοργουορντ έκανε λάθος δίνοντας βοήθεια από τη δυνατή πλευρά. Με μια δεύτερη ματιά όμως βλέπουμε πως ισως δεν ειναι έτσι. Οι παικτες της Ρεάλ έχουν στηθεί έτσι (τυχαία ή οχι δεν ξέρω) ωστε να μην υπάρχει δυνατή και αδύνατη πλευρά. Στην πραγματικότητα όταν ο Παπ δίνει τη βοήθεια τότε μάλλον η μεγαλύτερη απόσταση πάσας είναι αυτή μεταξύ του Σέρχι και του Γιουλ, δεδομένης της στάσης σώματος του Ισπανού πλέι μέικερ που συγκλίνει προς το high post και μέσα. 


Με 3'' να απομένουν και τον Σερχι να πηγαίνει σε ένα σουτ που έχει 54,7% (αυτό από μέση απόσταση όπου στην Ευρωλίγκα παίρνει πολλές προσπάθειες) το να τον αφήσεις να πάρει τα βήματα του Σάδα στο ένας εναντίον ενός είναι ρίσκο ίδιο με αυτό της βοήθειας. Οκ, δε λέω, αυτή θα μπορούσε να έρθει και από τον Νάχμπαρ, όμως όπως θα δείτε ελάχιστα αργότερα τελικά οντως η μεγαλύτερη απόσταση πάσας κατέληξε να είναι αυτή μεταξύ Σερχι και Γιουλ. 

Υπό αυτό το πρίσμα δεν βλέπω κάνα τρομερό λάθος στην αντίδραση του Παπ. Εμπιστευτηκε τη δυνατότητα του να δυσκολέψει μια πάσα με ελάχιστο χρόνο να απομένει στο παρκέ. Θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει και να είχε δεχτεί τη μπάλα ο Γιουλ με περίερη στάση σώματος. Αυτό θα αρκούσε για να αλλάξει τα πάντα. 

Ομως εδώ κολλάει το κλισέ: αυτό είναι το μπάσκετ. Το να λέει ο δημοσιογράφος "απίστευτο λάθος του Παπ επειδή έδωσε βοήθεια από τη δυνατή πλευρά" είναι λίγο too much. Ο Σερχι είναι κλάση. Η σταυρωτή τρίπλα και η κίνηση προς το high post ουσιαστικά "ανοιξε" το γήπεδο και δημιουργησε τις συνθήκες για τον ελευθερο παίκτη.

Υ.Γ. Το in-the-game το αγαπώ. Μου δείχνει πως ο Γιουλ στην ευρωλίγκα έχει 31,9% στο τρίποντο. Τι να κάνουμε, μπήκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου