Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ντερμπι στην "έδρα" του Ολυμπιακού


Το πρώτο πραγματικά μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς μεταξύ των δύο αιωνίων έρχεται την Πέμπτη και η αναμονή μέχρι τότε μοιάζει πρίπου αιώνας. Η ευρωλίγκα είναι η διοργάνωση που προσφέρει τη μεγαλύτερη καταξίωση και οι δύο μονομάχοι βρίσκουν τους εαυτούς σε κομβικό σημείο. Ο μεν Παναθηναικός θέλει οπωσδήποτε νίκη καθώς μια δεύτερη εντός έδρας ήττα θα τον βγάλει κάμποσο εκτός τροχιάς διεκδίκησης των δύο πρώτων θέσεων και θα δυσκολέψει κατά πολύ ακόμα και την απλή πρόκριση. Ο δε Ολυμπιακός ξέρει πως με νίκη θα γίνει το απόλυτο φαβορί για τη δεύτερη θέση και το πλεονέκτημα έδρας. 


Με βάση τα προηγούμενα παιχνίδια και την τωρινή περίσταση, επιτρέψτε μου να κάνω την εκτίμηση πως αυτό το ντέρμπι θα κριθεί τακτικά στο "γήπεδο" του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι έχουν για πρώτη φορά φέτος στο ΟΑΚΑ πλήρη σύνθεση και προέρχονται από μια σειρά εμφανίσεων στις οποίες έχουν καταφέρει να αμυνθούν καλά, να τρέξουν το γήπεδο και να αξιοποιησουν τους ψηλούς τους. Και όλα αυτά, χωρίς μεγάλη συμμετοχή του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έμεινε έξω μέχρι και όταν κρινόταν ο αγώνας στην Πυλαία. Οι παικτες του Μπαρτζώκα μοιάζουν να πηγαίνουν στο Μαρούσι σαν έτοιμοι από καιρό. Σε σχέση με το προηγούμενο ματς στο οποίο οι ψηλοί δεν ακούμπησαν τη μπάλα, η άμυνα στο ποστ ήταν μέτρια και η ομάδα δεν μπορούσε να βρει άλλη λύση πλην του αρχηγού, τον τελευταίο καιρό  ο Ολυμπιακός τα κάνει όλα αλλιώς.

Υπό αυτή τη σκοπιά πιστεύω πως το αποτέλεσμα του ντέρμπι που έρχεται εξαρτάται στον μεγαλύτερο βαθμό από την ερυθρολευκη αποτελεσματικότητα. Ο Παναθηναικός, όντας με την πλάτη (ΣΧΕΔΟΝ) στον τοίχο και έχοντας τα περισσότερα μεταξύ τους αποτελέσματα υπέρ του, δεν περιμένω να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Θα αλλάξει στα σκριν, θα προκαλέσει τον Σπανούλη να παίξει απέναντι σε ψηλότερο αντίπαλο και θα του κλείσει την κοντινή πάσα, πιθανώς θα ποστάρει ξανά τον Μασιούλις σε χαμηλότερα σχήματα. Θα μου κάνει εντύπωση να δω κάτι άλλο. Οι όποιες εκπλήξεις (αν υπάρξουν) ίσως να έχουν να κάνουν με τη χρήση του Παππά σε ματς απ με τον Σλούκα ή του Μαυροκεφαλίδη σε περιπτώσεις που ο καλός τελευταία Μπεγκιτς τοποθετηθεί ως σκιάχτρο. Ομως και πάλι αυτα δεν συνιστούν καποιον ιδιαιτερο νεωτερισμό για τους πράσινους όταν αντιμετωπίζουν τον Ολυμπιακό. Το ερωτηματικό φυσικά παραμένει σε τι κατάσταση θα εμφανιστεί ο τραυματίας Γκιστ, παίκτης απολύτως κομβικος για την αμυντική λειτουργία της ομάδας του Πεδουλάκη. 



Αυτός που οφείλει να αλλάξει τα πάντα είναι ο Ολυμπιακός. Τα λευκά ανήκουν σε αυτόν, υπό την έννοια οτι ο Μπαρτζώκας καλείται να κάνει την πρωτη κίνηση. Θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το πικ εν ρολ με έναν διαφορετικό τρόπο? Ο Πλάθα το έκανε και βγήκε νικητής, μιας και η επίθεση των πρασίνων βασίζεται σχεδόν εξ'ολοκληρου σε αυτό. Θα δώσει βοήθειες για να αναγκάσει τους πράσινους να διώξουν τη μπαλα στο τρίποντο? Θα επιχειρήσει να πάρει γρηγορότερα σουτ μόλις βρει ελεύθερο πεδίο στην επίθεση? Να τρέξει πάντως δεν το βλέπω καθόλου εύκολο, μιας και ο Παναθηναικός επιτίθεται πάντα με τρόπο ωστε να διασφαλίζει τα νώτα της άμυνας του. Και παρακαλώ επιτρέψτε μου να υποστηρίξω πως δεν είναι απαραίτητο οτι παιχνίδι λίγων κατοχών βολεύει σώνει και καλά τον Παναθηναικό. Του δινει ένα προβάδισμα, όμως σε τέτοια παιχνίδια τα περισσότερα κρίνονται στα fundamentals και στα ματς-απ.

Και εδώ όσο να ναι, ο Ολυμπιακός μπαίνει με ένα δυο έξτρα όπλα. Κατά πρώτον ο Πετγουει είναι το 4άρι που μπορεί να ματσάρει τον Μασιούλις στα ποσταρίσματα, να φτάσει τον Γκιστ στον αέρα και να αλλάξει στα σκριν ή να παίξει hedge out. Καποιους από αυτούς τους ρόλους θα κληθεί να τους φέρει εις πέρας με επτιχία. Κατά δεύτερον, ο Μάρντι Κόλινς δείχνει πλέον να προσαρμόζεται στη λειτουργία της ομάδας και αποτελεί ένα έξτρα όπλο, έστω και μέτριου βεληνεκούς.

Συνεπώς, η πρόκληση που έχει ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι να αξιοποιήσει τις προσθηκες στο ρόστερ και να κάνει κινήσεις οι οποίες θα υποχρεώσουν τον Παναθηναικο να σκεφτεί μέσα στο παιχνίδι. Ως τώρα, οι πράσινοι δε χρειάστηκε να το κάνουν απέναντι στον Ολυμπιακό. Η ξεκάθαρη προσήλωση στο έτοιμο πλάνο αρκούσε για να έρθει η επιτυχία.

Αντί επιλόγου:

Μιλούσα χθες με προπονητή που έχει κάτσει και στους δύο πάγκους (δεν σας λέω με τι ιδιότητα για να μην καρφωθούμε μιας και δε ρώτησα τον άνθρωπο αν μπορώ να δημοσιοποιήσω το όνομα του). Τον ρωτουσα για ολα τα παραπάνω και μου είπε ευθέως να τα ξεχάσω και με παρέπεμψε στο ματς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού πριν 2 ημέρες. Μου είπε κατά λέξη. "Καλά όλα αυτά τα πικ εν ρολ και τα switch και οι περιστροφές, αλλά παρατήρησες πόσα λέι-απ ή ελευθερα σουτ πήγαν χαμένα? Ενα σωρό". 
Τα νέρμπι αυτό είναι, μια επιστροφή στα βασικά του μπάσκετ. Θα βάλει ο Σπανούλης αριστερό λέι απ αν του δοθεί ο διάδρομος? Θα μπορέσει ο Ούκιτς να βάλει ελεύθερα σουτ σε σετ παιχνίδι? Θα αντέξει ο Διαμαντίδης ενδεχόμενη πίεση? Θα τελειώσει ο Ντάνστον σωστά τις μπάλες που θα έρθουν στα χέρια του? Ποιοι θα πάρουν τα ριμπαουντ τελικά? (το αιωνιο ερωτημα)

Την ντερμπάρα αυτή σκοπεύω να τη χαρώ. Θα τη δω χωρίς τακτική προσήλωση. Υπάρχει για αυτά και το βίντεο. Οπως και να έχει πάντως, με ακόμα 7 παιχνίδια να απομένουν, το να πούμε οτι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι καταδικαστικό για οποιoνδήποτε θα είναι λίγο too much.

Προγνωστικά: 50 -50, πλάκα κάνετε τωρα?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου