Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Το στοίχημα του Ζοτς με τον Πιερ Τζάκσον

H Φενέρμπαχτσε προσπαθεί να βελτιωθεί και ο Ομπράντοβιτς ψάχνει να ενισχύσει την περιφέρεια του μήπως και καταφέρει να παίξει και λίγο από το αγαπημένο του στο παρελθόν smallball (δηλ. τρεις καθαρούς περιφερειακούς παιχταράδες στην πεντάδα). Η μεταγραφή του Πιερ Τζάκσον φιλοδοξεί να γίνει από αυτές που αλλάζουν το ρουν μια ομάδας μέσα στη σεζόν. Αν φυσικά βγει.




Θυμηθείτε πως επαιζε ο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναικό και θα δείτε πως ίσως δεν αισθάνεται πολύ άνετα με το πρωτοκλασάτο ρόστερ της Φενέρ. Διαμαντίδης, Σάρας, Σπανούλης, Καλάθης, Νίκολας, Χατζηβρέττας, Βουγιανιτς (παλιότερα) χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά ανά τριάδες προκειμένου ο Παναθηναικός να κυκλοφορεί γρήγορα τη μπάλα και να βρισκει ελευθερα σουτ. Στη Φενέρ, ο μοναδικός ποιοτικός παίτης κάτω από τα δύο μέτρα είναι ο Μακάλεμπ. Ο τραυματίας Σιπάχι με τον Μαχμούτογλου είναι πολύ άγουροι, ο Ονάν είναι ο ... Ονάν. Το βασικό δυάρι που παίζει τη θέση (Μπογιαν) είναι 2 μέτρα, ο "πλέι μέικερ" Πρελντζιτς 2,06. Πίσω από αυτούς έρχεται περίπου το χάος. Και αν θυμόμαστε καλά τον Ομπράντοβιτς, προτιμά αντί για το χάος να έρχεται ένας καλός κοντός. Και ας του κοστίζει και λίγη άμυνα.



Επιπλέον η Φενέρ είναι αυτή τη στιγμή από τις χειρότερες ομάδες στην ευρωλίγκα σε ποσοστά τριών πόντων. Ο Μπογκντάνοβιτς στο τοπ-16 σουτάρει με -αν είναι δυνατόν - 11,5% , ο Πρελντντνζτντντζιτς που σουτάρει με 40% βάζει μόνο ένα τρίποντο ανά αγώνα, ο Μακάλεμπ σε όλο το τοπ-16 εχει 1/9 οταν όλες οι ομάδες τον παίζουν άμυνα στο μισό μέτρο. Δεν γίνεται να περιμένεις περιφερειακό σκορ μόνο όταν τα τεσσάρια σου παίζουν ως stretch shooters. Στη Φενέρ, η ανάγκη για έναν περιφερειακό που θα ανεβάσει την παραγωγικότητα από μακρινή απόσταση είναι επιτακτική. Οπως και σχήματα με λίγο λιγότερο ύψος.





Υπό αυτή την έννοια, αντιλαμβάνεστε οτι αν βρισκόταν ένας παίκτης που να κάλυπτε με επιτυχία αυτά τα χαρακτηριστικά ενδεχομένως και να άλλαζε κατά πολύ την εικόνα της ομάδας προς το καλύτερο. Το θέμα είναι αν ο ύψους μόλις 1,80 Πιέρ Τζάκσον είναι όντως αυτός. Τα scouting reports κάνουν λόγο για δεινό σκορερ, τα ποσοστά του στα τρίποντα είναι καλά βάσει προσπαθειών και οι μ.ο. του στη d-league γενικά βγάζουν μάτια. Ταυτόχρονα, θεωρείται αξιοπρεπέστατος πασέρ και ένας αμυντικός όχι κάτω του μέσου όρου, χωρίς να είναι φυσικά σπουδαίος σε αυτό το κομμάτι. Μόλις 22,5 χρόνων, και με μεγάλη όρεξη για μπασκετ στην Ευρώπη αφού "πρέπει να φροντίσω την οικογένεια μου", ο Τζάκσον πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως "πιθανότατα ο καλύτερος Αμερικανός που παίζει στην Αμερική εκτός ΝΒΑ". Υπερβολές ή όχι, o Ομπράντοβιτς επιλέγει πάντοτε με αυστηρά κριτήρια δίνοντας μεγάλη βάση σε ατομικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στη χημεία της ομάδας. Και παρά το γεγονός οτι η D-league δεν είναι και το ασφαλέστερο πεδίο για συμπεράσματα, ο νέος εκλεκτός του Ζοτς μοιάζει να διαθέτει τα ζητούμενα. Αν βρει τους χώρους θα σκοράρει, αν του δοθεί η ευκαιρία θα μπει στη δύσκολη φάση.


Τα ερωτήματα γύρω του είναι φυσικά πολλά, με κύριο την προσαρμογή του σε ένα μπάσκετ αυστηρής προσήλωσης στο ρόλο. Παρόλα αυτά να το ξέρετε. Αν αυτός ο παίκτης του βγει, ο πανούργος Σέρβος θα έχει κάνει την καλύτερη κίνηση στην τακτική σκακιέρα από όλες τις ομάδες στη ευρωλίγκα. Για να απειλήσει όμως το βασιλιά ή έστω να πάρει τη βασίλισσα θα χρειαστεί και άλλη μία. Την βελτίωση της άμυνας.

Πηγούλες για τους φανζ; Μία κάτω από τη φωτογραφία και άλλη μία αυτή.
http://www.nbadraftblog.com/2013-scouting-reports/scouting-report-pierre-jackson.html
http://www.cbssports.com/nba/eye-on-basketball/24444455/pierre-jackson-thriving-in-d-league-while-stuck-in-nba-limbo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου