Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Δημιουργία, Γκιστ, Ροτέισιον (Rotation)

Ο Παναθηναικός έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι με τη Μάλαγα αλλά ποτέ δεν ήταν έτσι. Στην παραγματικότητα όσο μπορούσε ο Διαμαντίδης να βρίσκει τον ελεύθερο παίκτη οι πράσινοι ήταν κοντά ή και σε πολλές περιπτωσεις μπροστά στο σκορ. Οταν πια ο αρχηγός έχασε δυνάμεις και συγκέντρωση από τα αλλεπάληλα hedge και τις διπλές καλύψεις του Πλάθα, η ομάδα του Πεδουλάκη έχασε τελείως το δημιουργικό της οίστρο και προσέφερε στη Μάλαγα εύκολες κατοχές. Οι 26 πόντοι της τελευταίας περιόδου για τους Ανδαλουσιάνους ήταν αποτέλεσμα μεγάλων σουτ απέναντι σε εξαντλημένα πόδια.




Ο Πλάθα έχει αυτή τη φιλοσοφία γενικώς. Διπλές καλύψεις στον σταρ, κάλυψη των παικτών σε απόσταση μιας πάσας. Πέρυσι με τη Ζαλγκίρις αποδιοργάνωσε το παιχνίδι του Ολυμπιακού σταματώντας τον Σπανούλη. Φέτος κατάφερε να κρατήσει τον Διαμαντίδη στο χαμηλότερο νούμερο ασίστ στο τοπ-16, μόλις 5, με τις 4 να βγαίνουν στο α ημίχρονο. Συνήθως, όταν μια ομάδα βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση, τότε ψάχνει μια δεύτερη αξιοπιστη λύση στην περιφέρεια που να μπορεί να αποδιαργανώσει μια άμυνα. Στον Παναθηναικο, αυτή η λύση δεν υπάρχει, ειδικά όσο ο Ουκιτς συνεχίζει την κακή του χρονιά. Μια προσθήκη μοιάζει ξανά απαραίτητη , όπως έδειχνε περίπου Νοέμβρη μήνα. Ο Παππάς δεν θεωρείται προφανώς έτοιμος. Κι έτσι όμως, κοιτώντας λίγο προσεκτικότερα, ο παρατηρητής βλέπει πως στον χθεσινό Παναθηναικό δεν υπήρχε έλειμμα δημιουργίας. 21 ασίστ, 5 μάλιστα από τον Ουκιτς και άλλες τόσες από τον Μασιούλις.Ολα αυτά βεβαια μέχρι ένα σημείο. Χωρίς πικ εν ρολ, ο ΠΑΟ χάνει μεγάλο μέρος της δύναμης του.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα οι πράσινοι τα αντιμετώπισαν στην άλλη άκρη του παρκέ, όπου φάνηκε ξεκάθαρα γιατί ο Τζειμς Γκιστ είναι ο πολυτιμότερος παίκτης αυτής της ομάδας. Η απουσία του δεν κόστισε μόνο τους πόντους του εξαιρετικού Μέντλει, αλλά αφαίρεσε και ένα έξτρα μπελά από τους περιφερειακούς της Μάλαγα, οι οποίοι θα τον έβρισκαν σίγουρα μπροστά τους να τους κυνηγάει πάνω στο σουτ. Ακόμη και αυτή η τεράστια καμπύλη του Τούλσον, 1-2 φορές θα σταματούσε στα χέρια του Αμερικάνου. Ο Γκιστ (μαζί με τον Διαμαντίδη) είναι οι δύο παίκτες που δεν αντέχει να χάνει ο Πεδουλάκης. Ο Φωτσης έχει μεγαλώσει και από σύγχρονα αθλητικά τεσσάρια είναι ένα κλικ πιο αργός. Τραβώντας τον έξω, η Μάλαγα εξασφάλισε πως η ρακέτα θα μείνει αφύλαχτη. Τα επιθετικά ριμπάουντ ήταν αποτέλεσμα ΚΑΙ της τακτικής του απλωμένου γηπέδου. 

Τελικά, ο Φώτσης έμεινε στο παρκέ 35 (!) λεπτά, ο Διαμαντίδης πάλι 32 σε μέρα που δεν έπαιζαν καλά. Για μια ακόμη φορά, νέοι πρωταγωνιστές δεν προέκυψαν και οι πράσινοι άντεξαν όσο απέδιδε καρπούς η συγκινητική προσπάθεια του Λάσμε στο β' ημίχρονο. Ετσι όπως πηγαίνει η χρονιά, οι 8 παίκτες θα χρειαστούν ανάσες, αλλιώς θα κλατάρουν. Αν και με τον Ολυμπιακό μάλλον θα δούμε περισσότερους, λέγε με Παππά. 

Για πιο τακτικά ζητήματα πρέπει να δούμε και το βίντεο. Αυτά τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου