Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ο ασταμάτητος Λεμπρόν και οι προκλήσεις για τους Spurs

Στους περυσινούς τελικούς του ΝΒΑ, ο Μάνου Τζινόμπιλι ήταν σε πολλές περιπτώσεις ο μοιραίος του Σαν Αντόνιο παίρνοντας πάνω του κρίσιμες επιθέσεις που κατέληξαν σε τουλάχιστον αμφισβητίσιμες αποφάσεις. Ο παρορμητικός και παιχταράς Αργεντίνος σήκωσε ένα φορτίο το οποίο ήταν προοορισμένο για τις πλάτες ενός άλλου, του συμπαίκτη του Τόνι Πάρκερ. Στο χθεσινό δεύτερο παιχνίδι μεταξύ στο Σαν Αντόνιο η ιστορία επαναλήφθηκε. Η μοίρα των δύο πιο αποφασιστικών επιθέσεων του αγώνα βρέθηκε να εξαρτάται και πάλι από τα δικά του χέρια. Μια λάθος πάσα που κατέληξε στην εξέδρα και ένα άστοχο σουτ υπό πίεση ήταν όλα όσα αποκόμισαν οι Σπερς από αυτές τις κατοχές. 

Βέβαια, τίποτα δεν είναι τυχαίο και το Μαιάμι έχει πάρει τις αποφάσεις του. Στα τελευταία κρίσιμα λεπτά καμμιά επίθεση δεν πρέπει να ενορχηστρωθεί από τον Πάρκερ. Και τι καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό από το να πέσει πάνω του με μανία ο εξαιρετικός αμυντικός σούπερ σταρ που λέγεται Λεμπρόν Τζέιμς? Για του λόγου το αληθές, ρίξτε μια ματιά....

 


Oταν τα παιχνίδια πηγαίνουν στην κόψη του ξυραφιού και δεν συντρέχουν λόγοι να εξοικονομηθούν φάουλ ή έξτρα ενέργεια, ο σούπερ σταρ των Χιτ πηγαίνει επάνω στον Πάρκερ και στήνει μπροστά του απροσπέλαστο τείχος. Του εμποδίζει το drive, χαλάει τα σκριν στη μπάλα όντας δυνατότερος από οποιονδήποτε screener και τον παρακολουθεί από κοντά όταν βρίσκεται στην αδύνατη πλευρά. Χίλιες φορές με τον Αλεν να μείνει ο Τζινόμπιλι, σκέφτεται ο Σπόελστρα. Ο Αργεντίνος παίζει πολύ καλά στη σειρά, όμως όπως και να χει, εδώ έχουμε να κάνουμε με το ματς-απ δύο συνομηλίκων. Ο πολύπεριρος Αλεν κατάφερε να ακολουθήσει και να υποχρεώσει το αντίπαλο του σε ένα δύσκολο και εν τέλει κακό σουτ. 

Δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα που θα κληθούν να λύσουν οι Σπερς ενόψει των δύο παιχνιδιών που έρχονται στη Φλόριντα. Ο Λεμπρόν Τζέιμς έμοιαζε χθες ασταμάτητος στην επίθεση ισοπεδώνοντας τα πάντα στο διάβα του, ειδικά στο τρίτο 12λεπτο και μέχρι τα μέσα της τέταρτης περιόδου. Η ομάδα του Πόποβιτς διαθέτει μόνο ένα αξιόπιστο όπλο για να τον αναχαιτίσει στο ένας εναντίον ενός: τον Κουάι Λέοναρντ. Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού ο Τζέιμς έπαιξε επάνω του κατά μέτωπο πηγαίνοντας με ορμή στο καλάθι και ψάχνοντας τις επαφές. Μπορεί η άμυνα του Σαν Αντόνιο να φάνηκε έτοιμη για τα drive του, όμως θυσίασε τον καλύτερο αμυντικό της. Τρία γρήγορα φάουλ και σύντομα ο Τζέιμς βρέθηκε να παίζει επάνω στον δυνατό αλλά δυσκίνητο Ντιό. Σαν ώριμος πια βετεράνος, άφησε κατά μέρους τις διεισδύσεις, τράβηξε τον αντίπαλο του προς τα έξω και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που βλέπετε.


Tα σουτ του Λεμπρόν από μέση και μακρινή απόσταση πλήγωσαν πέρυσι τους Σπερς, οι οποίοι επέλεξαν να του τα δώσουν. Τα ίδια σουτ έκαναν και χθες τη ζημιά, σε ένα ανεπανάληπτο κρεσέντο του άσου των Χιτ. Από ένα σημείο και ύστερα, όσοι βλέπαμε το παιχνίδι ήμασταν σίγουροι για την κατάληξη της προσπάθειας. Ηταν λες και το καλάθι κατάπινε οτιδήποτε έφευγε από το χέρι του.

Οι Σπερς αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες σε καταστάσεις σαν αυτή που ακολουθεί. 


Η φάση που βλέπετε ίσως έκρινε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη το χθεσινό παιχνίδι και εμπεριέχει δύο συνηθισμένες τακτικές που ακολουθεί ο Σπόελστρα απέναντι στον Πόποβιτς, οι οποίες δείχνουν και τη επιθετική ευελιξία των Χιτ. 
Α. Παίζει με τον Μπος ως βασικό ψηλό και μάλιστα τον ακροβολίζει στο τρίποντο ανοίγοντας  τελείως τη ρακέτα. Σε τέτοια σχήματα 4άρι παίζει συνήθως ο Ρασάρντ Λιούις με το φαρμακερό σουτ, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η σύνθεση είναι ακόμα κοντύτερη με τους Γουέιντ, Αλεν, Τσάλμερς και Τζέιμς. 
Β. Τρέχει ένα πικ εν ρολ μεταξύ του 1 και του 3 - εδώ μάλιστα βάσει ύψους μεταξύ του 1 και του 4, όπου το 4 έχει τη μπάλα και ο άσος είναι ο screener!!! Αυτό είναι ένα πικ στο οποίο οι Σπερς συνήθως αλλάζουν και βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μαρκάρει ο Πάρκερ τον Τζέιμς, κατι που έγινε κατά κόρον χθες στο ά ημίχρονο. Σε αυτή την περίσταση μάλιστα, δεν είχαν ξακάθαρο προσανατολισμό αναγκάζοντας τον Ντάνκαν να έρθει σε βοήθεια, με το αποτέλεσμα να είναι τελικά αυτό που βλέπετε. 


Συντοπτικά, το Σαν Αντόνιο έχει μπροστά του να βρει λύσεις στα εξής : 
1. Στο πώς θα τρέξει τις κρίσιμες επιθέσεις με τον Πάρκερ, όταν επάνω του πάει ο Τζέιμς.
2. Στον επιθετικό οίστρο του σουπερ σταρ του Μαιάμι από μέση απόσταση όταν δεν είναι στην πεντάδα ο Λέοναρντ.
3. Στα χαμηλά σχήματα του Σπόελστρα. 
4. Στο να κρύψει τον Πάρκερ όταν εμπλέκεται αμυντικά στα πικ εν ρολ του Μαιάμι με τον Τζέιμς. 
Μέχρι ο Πόποβιτς να βρει λύση σε αυτά, οι Χιτ θα είναι το φαβορί, έχοντας μάλιστα τα δύο επόμενα παιχνίδια στην έδρα τους. 

(Ασχετο:) Η καλύτερη ομάδα που λέγεται Σαν Αντόνιο μπορεί εν τέλει να χάσει και το δαχτυλίδι από ένα πολύ καλό σύνολο μεγάλου ταλέντου και ενός τεράστιου παίκτη. Λέτε να βγει κανείς την επόμενη και να πει "Πόποβιτς παραιτήσου" ή "Μπιούφορντ διωξ' τον, κάνει κακό στην ομάδα" ή "έχουμε πάρει μόλις 4 πρωταθλήματα σε 15 χρόνια και οι Σπερς είναι καταδικασμένοι να σηκώνουν κούπες"? Πιθανόν....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου