Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Regular season review, part 1: Ο ΜVP Mπόμπαν Μαριάνοβιτς


17,3 πόντοι και 10,8 ριμπάουντ είναι ο απολογισμός του αδιαμφισβήτητου MVP του πρώτου γύρου Μπομπαν Μαριάνοβιτς, ο οποίος οδήγησε τον Αστέρα σε μια πειστικότατη πρόκριση στο τοπ-16. Ο πανύψηλος σέντερ παρουσιάζεται βελτιωμένος σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού του, με πρώτο την φυσική του κατάσταση, η οποία του επιτρέπει να μένει περισσότερα λεπτά στο παρκέ, παρόλο που τα περίπου 29 που αγωνίζεται μοιάζουν πολλά.

 Είναι εντούτοις κερδισμένα με ιδρώτα και αίμα. Μη νομίζετε, ο Μαριάνοβιτς δεν υπήρχε περίπτωση να έμενε για τόσο χρόνο στο παρκέ, αν δεν έπαιζε και άμυνα. Οι τοποθετήσεις του στη flat προσέγγιση του Ράντονιτς στο πικ εν ρολ είναι εξαιρετικές. Οταν παίζει σωστά το μέσο της απόστασης είναι δύσκολο για τον γκαρντ να πάρει τη σωστή απόφαση. Συνήθως η κοντινή πάσα στον ψηλό που κόβει είναι αδύνατη, ενώ το σουτ από μέση απόσταση περιέχει ρίσκο αφού τα τεράστια χέρια το Σερβου κρύβουν τη θέα. Η λύση βρίσκεται μόνο από μεταφορά στην αδύνατη πλευρά. Το παρακάτω βίντεο το βρήκα στο Euroleague Adventures και είναι ενδεικτικό των όσων σας λέω. 


Στη θεωρία, ο Μαριάνοβιτς είναι για την επίθεση ένας στόχος, λόγω των αργών ποδιών του. Στην πράξη δεν είναι ακριβώς έτσι μιας και το ύψος και τα τεράστια χέρια του μπορούν να ισοσκελίσουν σε μεγάλο βαθμό το μειονέκτημα. Η στατιστική δείχνει πως σε αυτό το σημάδεμα οι αντίπαλοι έχουν έτσι κι αλλιώς αποτύχει. Μόλις 2 φάουλ ανά παιχνίδι κάνει ο γίγαντας καταφέρνοντας να κερδίζει συνεχόμενο χρόνο στο γήπεδο. Δεν είναι εύκολο να τον ξεφορτωθεί κανείς. 

Ο σέντερ του Αστέρα παρουσιάζει επίσης βελτίωση στο επιθετικό του παιχνίδι. Το ρεπερτόριο του έχει εμπλουτιστεί με spin moves, hooks και με σουτάκια από λίγο πιο μακρινή απόσταση. Οι τρόποι που έχει να σκοράρει δεν εξαντλούνται στα τελειώματα μετά από ασίστ όπως συνέβαινε τα πρόσφατα χρόνια. Πλέον ο Μαριάνοβιτς δημιουργεί φάσεις μόνος του, έχοντας μάλιστα αυξήσει τα ποσοστά του. Αφήστε που δεν ενδείκνυται να του κάνει κανείς φάουλ. Με 70% από τη γραμμή, το πιθανότερο είναι πως θα πετύχει και τις δύο βολές.

Για τους δύο αυτούς λόγους (άμυνα και καλά ποσοστά), ο Μπόμπαν έχει βρεθεί να τελείωνει τα περισσότερα παιχνίδια ως μέλος της καλύτερης πεντάδας του Ράντονιτς. Ενα παιχνίδι στο οποίο απουσίασε από την crunch time, είναι ενδεικτικό και του μειονεκτήματος του. Απέναντι στη Βαλένθια που αγωνίζεται με stretch-5 (Ντούμπλιεβιτς), προτιμήθηκε ο πιο γοργοπόδαρος Τζίρμπες. Ομως σέντερ σαν τον Μαυροβούνιο υπάρχουν ελάχιστοι και ο Μαριάνοβιτς σπάνια θα κληθεί να μαρκάρει τον προσωπικό του αντίπαλο στην περίμετρο. 



Αν αναζητήσουμε ως εδώ τους λόγους της θεαματικής βελτίωσης του Μαριάνοβιτς, θα έχουμε πει μόνο τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως ο πανύψηλος σέντερ αγωνίζεται φέτος σε μια καλύτερη ομάδα. Η στελέχωση και ο τρόπος παιχνιδιού του Ερυθρού Αστέρα, με τον τρόπο που έχουν διαμορφωθεί, υποβοηθούν το παιχνίδι του με χίλιους δυο τρόπους. 

 - Σε σχέση με τον ΝτεΜάρκους Νέλσον, ο Μάρκους Ουίλιαμς δημιουργεί ρήγματα και κρατάει έναν αμυντικό μονίμως απασχολημένο με το σουτ του. Επιλέον, και παρά τις κατά καιρούς συζητήσιμες επιλογές του, παρουσιάζεται πιο συγκεντρωμένος στο να πασάρει. Τα νούμερα του στις ασίστ είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την καριέρα του στην ευρωλίγκα. Η όποια αμυντική του ασυνέπεια καλύπτεται είτε ομαδικά είτε από τον (μέτριο κατά τα άλλα) Γιόβιτς, όμως και αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη. 

- Η αναβάθμιση του Μίτροβιτς στο 4 έχει βοηθήσει στο να επιτευχθούν καλύτερες συνεργασίες μεταξύ των ψηλών. Δείτε λιγο αυτό. 


Πιο οξυδερκής και με πληρέστερο παιχνίδι από τον Ραντένοβιτς, ο μικρός αποτελεί μια απειλή που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.. Επιπλέον, προσφέρει και ως help defender στην άμυνα, συγκλινοντας στα πικ εν ρολ που δεν προλαβαίνει ο Μαριάνοβιτς. 
- Τρίτη σημαντική προσθήκη είναι αυτή του Νίκολα Κάλινιτς, ο οποίος προσφέρει δύναμη, εξυπνάδα και μια κάποια εκτέλεση από τη θέση 3, εκεί όπου πέρυσι ο Σιμόνοβιτς ήταν μέτριος.

Συνοπτικά, οι απειλές στην επίθεση του Αστέρα είναι φέτος περισσότερες και το παιχνίδι πιο ισορροπημένο, με αποτέλεσμα η τροφοδότηση του βελτιωμένου σέντερ να καθίσταται πολύ ευκολότερη. Δεδομένου πως και οι ρυθμοί των παιχνιδιών των Σερβων κρατούνται ορθά χαμηλά, είναι πιθανό ο συμπαθής Μπομπαν να αντέξει να απειλεί τα αντίπαλα καλάθια για κάμποσο καιρό ακόμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου