Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ο Ρόουζ από το Englewood

I can't breathe.

Αυτό προσπάθησε να φωνάξει στον αστυνομικό που τον ποδοπατούσε και τον έπνιγε ο Ερικ Γκάρνερ, ένα από τα πολλά θύματα αστυνομικής βίας στην κοινότητα των Αφροαμερικάνων στις ΗΠΑ. Ο θύτης Ντάνιελ Πανταλέο, ο οποίος σκότωσε τον Γκάρνερ για παράνομη πώληση τσιγάρων το περασμένο καλοκαίρι, αθωωθηκε πριν λίγες μέρες από δικαστήριο στο Staten Island, προσθέτοντας το όνομα του σε μια μακρά λίστα ντροπής.


Ο Ντέρικ Ροουζ, ενας αθλητής επάνω στον οποίο είναι στραμμένα εκατομμύρια μάτια, εμφανίστηκε με το μαυρο t-shirt που βλέπετε στο ζέσταμα στον αγώνα του Σαββάτου απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την αποδοκιμασία του απέναντι στην απόφαση. Μπορεί ο ίδιος να βρίσκεται στην μία άκρη του νήματος που ενώνει τις ζωές των προνομιούχων και εκείνων που ψάχνουν την επιβίωση στην αμερικάνικη κοινωνία, παρόλα αυτά το μήνυμα του δεν στερείται συμβολισμών ή αξίας. 

O Ροουζ, όπως άλλωστε τόσοι και τόσοι μαυροι μπασκετμπολίστες, βρήκε χάρη στο ταλέντο του μια διέξοδο από ένα τεράστιο σωρό αποβλήτων. Μεγαλώνοντας μόνο από μητέρα και μαζί με τρία αδέρφια στην κακόφημη συνοικία του Englewood στο Σικάγο, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ανισότητα. Η γενέτειρα γειτονιά του είχε το 2010 ποσοστό φτώχειας 46% και το 2011 αύξηση δολοφονιών της τάξεως του 40%!


Η προχθεσινή, σημειολογική του δήλωση, δεν κατήλθε ξαφνικά από το θολά σύννεφα μιας αντιρατσιστικής φρασεολογίας, αλλά είχε πρωτίστως χαρακτήρα ταξικό, ή αν θέλετε ευρύτερα κοινωνικό. Πού το ξέρω? Μπορώ να το φανταστώ. Βλέπετε, όταν είχε ερωτηθεί από τoυς Chicago Sun Times για τα αίτια της βίας στην Πόλη των Ανέμων, ήταν ξεκάθαρος: "Ολα αρχίζουν από τη φτώχεια, oι άνθρωποι απλά προσπαθούν να επιβιώσουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου