Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ελαφρυντικά: Mε το μυαλό στη Μάλαγα.

Μεγάλης έκτασης ήττα για τον Παναθηναικό στη Βαρκελώνη, όχι όμως και βαριά. Το αποτέλεσμα στην Τουρκία ξεκαθάρισε τα πράγματα στον όμιλο και πλέον χρειάζεται μια εντός έδρας νίκη με τη Μάλαγα στο ΟΑΚΑ για την πρόκριση των πρασίνων στην επόμενη φάση. Από ένα σημείο και ύστερα χθες βρέδυ στη Βαρκελώνη, όλοι σκέφτονταν ήδη το μέλλον. Ο Παναθηναικός δοκίμαζε πράγματα, επειχειρούσε να οριστικοποιήσει κάποιες σκέψεις σχετικά με την κατευθυνση που θέλει να πάρει σε τρόπο παιχνιδιού και rotation και η διεκδίκηση της νίκης πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οχι ότι θα κέρδιζε ο ΠΑΟ στη Βαρκελώνη αν ήταν απόλυτα επιτακτική η επίτευξη του αποτελέσματος. Ομως σίγουρα θα ήταν ανταγωνιστικότερος και ορθολογικότερος. Δεν θα βλέπαμε π.χ. τον Κάρι και τον Ράιτ για κάμποσα λεπτά μαζί στο παρκέ στην τρίτη περίοδο, όταν αυτό ηταν ουσιαστικά το πρώτο παιχνίδι στο οποίο αγωνίζονταν μαζί υπό τη νέα τεχνική ηγεσία. Ούτε θα επιχειρούσε το τριφύλλι να διατηρήσει το υψηλό τέμπο του ά ημιχρόνου, με ελάχιστη τη συνύπαρξη των Γκιστ και Λάσμε στην ίδια πεντάδα. 




Πρέπει να το δούμε συνολικά. Ο Παναθηναικός βρίσκεται σε ένα περίεργο σταυροδρόμι. Η απότομη αλλαγή στην τεχνική ηγεσία έφερε ανακατατάξεις. Το rotation άνοιξε στους ψηλούς, ο Διαμαντίδης παίζει κάπως λιγότερο, η ομάδα προσπαθεί να τρέξει και να αποκτήσει κίνηση στην επίθεση διατηρώντας ταυτόχρονα την αμυντική προσήλωση και αποτελεσματικότητα. Το να οριστικοποιήσει μια νέα ταυτότητα μέσα σε λίγα παιχνίδια δεν είναι εύκολο, θα έλεγα πως μάλλον είναι ανέφικτο. Μοιραία θα υπάρξουν και απώλειες όταν οι αντίπαλοι είναι ισχυροί, μοιραία θα υπάρξουν και μεγάλα κενα, μοιραία κάποια από τα νέα όπλα θα βαράνε άσφαιρα. Χθες βράδυ για παράδειγμα, απέναντι σε μια ομάδα εξαιρετική στην άμυνα στο transition, ο Ράιτ δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του και δεν προσέφερε ο,τι σε προηγούμενα παιχνίδια. Η παρουσία του στο παρκέ σε περιόδους όπου στη σύνθεση των Καταλανων υπήρχαν οι Σάδα και Ντόρσει τον απενεργοποίησε και έδωσε στην Μπαρτσελόνα εύκολες κατοχές. Λογικό. Απέναντι στην μέτρια αμυντικά Φενέρ η παρουσία του άλλαξε το παιχνίδι, απέναντι σε μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα, χρειάζονται και λύσεις στο σετ παιχνίδι. 

Τέτοιες ήδη προσπαθεί να προσθέσει στο παιχνίδι του ο Παναθηναικός. Χθες για παράδειγμα, είδαμε τον Μασιούλις να μπαίνει σε κίνηση πίσω από τα σκριν και να προσπαθεί να ελeυθερωθεί για catch and shoot. Δεν τα κατάφερε, όμως δεν έπαιξε μόνο με πλάτη, ούτε αποκλειστικά στην αδύνατη πλευρα. Επίσης είδαμε διπλά σκριν στην κορυφή και ταυτόχρονη κίνηση των δύο screener προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Roll ο ένας, pop ο άλλος. Το συγκεκριμένο το παρατήρησα με Φώτση και Λάσμε αν δεν κάνω λάθος, αφού δεν έχω ξαναδεί και το βίντεο. Ενώ τέλος, είδαμε να ξεκινάνε μαζί οι Μπράμος και Φώτσης, η ταυτόχρονη παρουσία των οποίων στο παρκέ ανοίγει το πλάτος του γηπέδου για τους πράσινους όπως έχουμε δει και παλαιότερα. Οι ανοιχτοί διάδρομοι που βρήκαν στις αρχές Ούκιτς και Διαμαντίδης δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

Τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές (αν μέσω αλλαγών, τραυματισμών και ελλείψεων) ο Παναθηναικός κέρδισε την Εφές σε ματς-ρόντεο, γέμισε ελπίδες τον κόσμο του με την εμφατική νίκη και την επιθετική εμφάνιση με τη Φενέρ και έχασε εύκολα από την καλύτερη ομάδα του τοπ-16. Ως εδώ, τίποτα δεν μοιάζει παράλογο, ίσα ίσα που το πρόσημο είναι κάτα τη γνώμη μου θετικό. Τώρα έχει μπροστά του μια εβδομάδα για να εντάξει καλύτερα τους Γκιστ και Κάρι και να αποφασίσει την τακτική με την οποία θα αγωνιστεί απέναντι στη Μάλαγα, αποστολή που δεν είναι καθόλου εύκολη. Αν κερδίσει, τότε θα έχει μπροστά του δύο εβδομάδες στοχασμού και ένα γερό φιλικό μέσα στο ΣΕΦ. Ποιος θα μπορέσει να τον πάρει αψήφιστα στα πλέι-οφ? 

Ως υστερόγραφο, μια τακτική σημείωση από χθες βράδυ.

Ο γρίφος που δεν έλυσε ο Παναθηναικός ήταν αυτός. Το επισήμανε χθες ο -εξαιρετικός σχολιαστής - Κατσικάρης στη NOVA, θα ήθελα να το δούμε λιγο και εδώ.


Ξέροντας πως ο Παναθηναικός αμύνεται πολύ καλά στο πικ εν ρολ, οι Καταλανοί δεν ολοκλήρωσαν πολλές τέτοιες επιθέσεις. Αντίθετα, τοποθέτουσαν μετά το σκριν τον Τόμιτς στην κορυφή ή λίγο πιο μέσα και απο εκεί ξαναξεκινούσαν τα plays, είτε με μεταφορά της μπάλας προς την αδύνατη πλευρά και τον Λόρμπεκ είτε με επαναφορά της στην περιφέρεια για ένα νέο σετ. Με αυτό τον τρόπο ήθελαν να υποχρεώσουν την άμυνα του Παναθηναικού (η οποία αρεσκεται στις αλλαγές) σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιστροφές, μειώνοντας έτσι τον χρόνο σκέψης και αντίδρασης. Δεν είναι τυχαίο οτι ο Σάδα, ο οποίος είναι ο λιγότερο δημιουργικός περιφερειακός της Μπαρτσελόνα, πρώτευσε στις ασίστ μοιράζοντας 5. Ούτε οτι οι 19 ασίστ της ομάδας του Πασκουάλ προήλθαν απο 9(!!!) διαφορετικούς παίκτες. 

Απέναντι σε κάτι τέτοιο δεν μπορείς να κάνεις και πολλά στη φάση που βρισκόμαστε.

3 σχόλια:

  1. Δασκαλε αυτο που κανει ο τομιτς στην μπαρτσα που λες στο υγ νομιζω το κανει και ο κρσιτς στην ρεαλ...

    Giannis-Super_3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περίπου. Ο Κρίστιτς έχει και εκτελεστικο ρόλο απο εκείνο το σημείο, ο Τομιτς αυτο δεν μπορεί να το κάνει. Ομως πασάρει καλύτερα και για αυτό η επιθεση της Μπαρτσελονα παρουσιάζει μεγαλύτερη κίνηση.
      Αλλά ναι, δεν έχεις άδικο, οι χρήσεις των παικτων μοιάζουν.

      Διαγραφή