Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ο σούπερ Αντε Τόμιτς, 2-3 σημειώσεις.

Αυτός ο Αντε Τόμιτς είναι κίνδυνος-θάνατος ο μπαγάσας. Τον τελευταίο μήνα είναι σε έξαλλη κατάσταση και εκτός από εκτελεστής είναι ένας ακόμη πλέι μέικερ μέσα στο παρκέ. Τα παρακάτω δύο βιντεάκια με τα highlights του από τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δείχνουν όλα οσα προσφέρει στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα.


Round 7, MVP
 
Round 8, ΜVP 



Ο Πασκουάλ τον χρησιμομοποιεί όπως θα είδατε με ένα σώρό τρόπους.

1. Στο pick n roll με τον Ναβάρο δεν ξέρεις ποιον να πρωτοφυλάξεις. Επειδή ο Τόμιτς είναι τρομερά γρήγορος roller και πολύ έξυπνος, οι άμυνες μπερδεύονται και συνήθως ο αντίπαλος ψηλός μένει πολύ πίσω του. Αν έρθει βοήθεια κοντά στο καλάθι τότε ο Τόμιτς πασάρει εκπληκτικά για το ύψος του, πολύ συχνά στον Λόρμπεκ ο οποίος κόβει μέσα στη ρακέτα. Γενικώς, η επικοινωνία και οι αποστάσεις στο σετ παιχνίδι της Μπαρτσελόνα είναι στο υψηλότερο επίπεδο, κατά την ταπεινή μου άποψη ένα κλικ πιο πάνω από όλες τις υπόλοιπες ομάδες.


Τυπική περίπτωση, με τις αποστάσεις στο πικ να είναι ιδανικές, με τον Τόμιτς να μένει στο κέντρο της ρακέτας και να δημιουργεί απο εκεί καθώς ο Λόρμπεκ συγκλίνει. Η αμυνα έχει κάνει βεβαια λάθος να ακουθήσει τόσο ψηλά, αλλά... you get the point. Ασίστ στον Λόρμπεκ.

2. Στο παιχνίδι με πλάτη επικοινωνεί εξαιρετικά με τον παίκτη στη δυνατή πλευρά, όπως π΄χ. ο Παπανικολάου. Συχνά ο Ελληνας διεθνής εκμεταλλέυεται την προσοχή που δίνει στον Τομιτς ο δικός του παίκτης, κόβει προς τα μέσα και δέχεται τη μπάλα από τον Κροάτη για λέι απ ή κάρφωμα. Η τυπική διάταξη είναι αυτη, συμβαίνει πολύ συχνά και δυστυχώς η εικόνα είναι ψιλοχάλια.


Σε κάτι τέτοια, ο Παπανικολάου βρίσκει το χώρο είτε να κάνει drive με τη μπάλα, είτε χωρίς αυτή και να τη δεχτεί αργότερα από τον Τόμιτς, ο οποίος έχει 2,4 ασίστ ανά παιχνίδι, αριθμό κατά πολύ υψηλότερο από τον μ.ο. της θέσης. (Σ.σ. το ίδιο γίνεται συχνά και με τον Αμπρίνες)

3. Και φυσικά παίζει κάμποσο και ένας εναντίον ενός, αφού ειναι ψηλότερος από τους περισσότερους παικτες της θέσης, οι κινήσεις του θαυμαστές και πλαστικές και η φορά που θα γυρίσει απρόβλεπτη. 

Ακόμη και στην άμυνα στο πικ εν ρολ είναι τρομερά βελτιωμένος, καλύπτει εξαιρετικά χώρους με τα μακριά του χέρα και έχει σωστές τοποθτήσεις στα drive.Oκ, σε αυτό τον τομέα δεν είναι τέλειος, όμως η άμυνες του Πσκουάλ βασίζονται στις εγκαιρες περιστροφές και εκεί έχει ταιριάξει μια χαρά. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ψηλός με σουτ να τον τραβάει λίγο έξω ή να τον παίζει στη δύναμη. Δύσκολα πράγματα. Ο Σερμαντίνι πάντως μπορεί να καταφέρει πράγματα απέναντι του αν μείνει μακριά από τα φάουλ.

Τίποτα άλλο, έτσι σαν σημείωση.






2 σχόλια:

  1. τι ωρα θα ειναι ετοιμη η αναλυση για τα 2 ματς??

    κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιεργα ματς για να τα αναλυσεις. Για τον Παναθηναικό δεν θα μπω αυτη τη φορά στον κόπο γιατί παίχτηκε μπάσκετ πρωτοβουλίας και αυτοσχεδιασμού. Δε μου άρεσε και θα περιμένω άλλο ένα παιχνίδι για να βγάλω συμπεράσματα για το τι αλλάζει (αν αλλάζει)
      Του Ολυμπιακού το παιχνίδι ήταν σχεδόν αδιάφορο. Αλλά κατά τις 9-9.30 θα έχω μια ανάλυση της άμυνας του που για πρώτη φορά φέτος ήταν κάμποσο διαφορετικη.

      Διαγραφή