Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Το δίλημμα της Ανατολής

Η ανατολική περιφέρεια του ΝΒΑ έχει γίνει μια κούρσα για δύο. Ο νέος τραυματισμός του Ντέρικ Ροουζ και τα ατέλειωτα προβλήματα των Μπρούκλιν Νετς έχουν βγάλει σχεδόν εκτός κούρσας δύο μεγάλα αουτσάιντερ. Τα πλέι-οφ είναι φυσικά μια τελείως διαφορετική υπόθεση, όμως κακά τα ψέμματα, σχεδόν όλοι περιμένουν τη στιγμή που οι πρωταθλητές Μαιάμι Χιτ θα κοντραριστούν με τους ανερχόμενους Ιντιάνα Πέισερς για μια θέση στους τελικούς του ΝΒΑ. Το ματς-απ τους είναι εκείνο που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα στην Ανατολή και παρά την πάντα υπαρκτή πιθανότητα για ανατροπές στην postseason, οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν. Θα επιχειρήσω σήμερα να τις συνοψίσω και να ρίξω με τη βοήθεια διάφορων πηγών φως στο μέγα ερώτημα: Μπορούν οι θαυμάσιοι Ιντιάνα Πέισερς να εκθρονίσουν τον Βασιλιά? Εχοντας δει προσωπικά κάποια μόλις παιχνίδια θα βασιστώ εν πολλοίς και σε γραφόμενα άλλων, τα οποία σας τα παραθέτω στο τέλος του άρθρου για να κάνετε τη μελέτη σας. 




Προς το παρόν, οι Πέισερς οδηγούν την κούρσα με σταθερά βήματα και απόσταση 2-3 νικών μπροστά από τους πρωταθλητές. Η πρόσφατη νίκη των τελευταίων απέναντι στο Σαν Αντόνιο όμως είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων τους όταν αντιμετωπίζουν μεγάλους αντιπάλους με πλήρες ρόστερ. Στέκομαι στο "πλήρες" γιατί οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι μισές ήττες του Μαιάμι (6 τον αριθμό) συνέβησαν με τον Ντουέιν Γουέιντ στην εξέδρα. Τα ταλαιπωρημένα του πόδια έχουν κάνει τον Σπόελστρα να είναι εξαιρετικά συντηρητικός στον τρόπο χρησιμοποιησης του franchise player του: και δίκαια. Ταυτόχρονα, ο Λεμπρόν μοιάζει να συντηρείται. Η ενέργεια που βγάζει στην άμυνα είναι λιγότερη, τα νούμερα του σε ριμπάουντ και ασίστ πεσμένα ενώ η ομάδα του μέχρι πριν λίγο καιρό απέδιδε καλύτερα στο αμυντικό κομμάτι χωρίς αυτόν. Αντιλαμβάνεστε πιστεύω πως με τους δύο σταρ σε πλήρη φόρμα και με τον Γκρεγκ Οντεν στο παρκέ να πιάνει ένα 40%, οι Heat θα είναι έτσι κι αλλιώς καλύτεροι. 

Το θέμα είναι αν αυτό αρκεί. Δώστε βάση: Απεναντι στην καλύτερη άμυνα της λίγκας (Ιντιάνα), οι Heat έχουν να αντιπαρατάξουν τη χειρότερη επίδοση στα ριμπάουντ σε όλο το NBA!!!! Η επίδοση δεν αναμένεται να βελτιωθεί με την προσθήκη του Οντεν γιατί το πρόβλημα είναι ομαδικό. Το λέει άλλωστε και ο ίδιος ο Λεμπρόν : "κρυπτονίτης" *(1) Χωρίς αμυντικό ριμπάουντ είναι δύσκολο για αυτόν και τους συμπαικτες του να τρέξουν στο αγαπημένο τους transition. Και χωρίς transition, η Ιντιάνα μπορεί ευκολότερα να στήσει καλά την εξαιρετική της άμυνα. Και μετά, αυτό που έχουν να κάνουν οι Πέισερς είναι να αναγκασουν τους Χιτ να αστοχήσουν παίρνοντας επιλογές χαμηλών ποσοστών. Εάν το καταφέρουν, τότε κατά πάσα πιθανότητα η κατοχή θα έρθει σε μπλε και κίτρινα χέρια. 

 Στις αρχές Δεκέμβρη, η ομάδα του Φόγκελ έκανε ακριβώς αυτό. Κλείνοντας τη ρακέτα και τη weakside, ανάγκασε τους Χιτ να πάρουν σουτ στα οποία δεν νοιώθουν άνετα, όπως τρίποντα με τον Λεμπρόν και τον Ουέιντ.  Ιδού πως το περιγράφει ο coach Nick του Bballbreakdown.

 


Για την άμυνα της Ιντιάνα έχουν έτσι κι αλλιώς ειπωθεί πολλά, με κάποιους να υποστηριζουν πως ίσως είναι η καλύτερη άμυνα που εμφανίστηκε ποτέ στο NBA. Υπερβολές, όμως η αλήθεια είναι πως για να βρούμε ανάλογες αμυντικές επιδόσεις, πρέπει να πάμε πίσω στο 1998-99 και στην Ατλάντα του Μουτόμπο. *(2).  Kαι όπως αναφέρει και το άρθρο που σας παραπέμπω, οι επιδόσεις αυτές δεν οφείλονται μόνο στον εξαιρετικό Ρόι Χίμπερτ, ένα πραγματικό αμυντικό φόβητρο με πολύ σωστή συμπεριφορά στις περιστροφές. Οφείλονται και στην υπόλοιπη στελέχωση. Ο David West είναι ογκόλιθος, ο Paul George αμύνεται απέναντι σε ψηλότερους και κοντύτερους παίκτες, ο George Hill ήταν δίπλα στον Πόποβιτς, ο CJ Watson στα λεπτά που παίρνει δικαιολογεί τα ένσημα που κολλούσε στους Μπουλς του Τίμποντο. Και έπειτα υπάρχει και ο... Lance Stephenson.  Στην (ουσιαστικά) δεύτερη χρονιά του στο ΝΒΑ, ο γκαρντ της Ιντιάνα προσφέρει σε όλους τομείς (14,2π., 7,1ριμπ, 5,3 ασ.) και είναι καλύτερος αμυντικός από το τοτέμ της ομάδας και νυν έκτο παίκτη Ντάνι Γκρέιντζερ. Ενας παράγων Χ που θα κληθεί να μαρκάρει και τον Τζέιμς όπως στην περυσινή σειρά πλέι-οφ, για να είναι ο Πολ Τζορτζ πιο φρέσκος. H φρεσκάδα είναι γενικά με το μέρος των Πέισερς. Την ώρα που τα σημάδια της ηλικίας φαινονται όλο και περισσότερο στο Μαιάμι, ο κορμός των σταρ στην Ιντιάνα είναι στην καλυτερη ηλικία. Τζορτζ, Χίμπερτ και Στίβενσον ανεβαίνουν συνεχώς και συνθέτουν μια τριάδα που καλύπτει θαυμαστά τους χώρους ευθύνης της.

Κάτι τετοιο δεν μπορεί εύκολα να ειπωθεί για τους πρωταθλητές, οι οποίοι παρά το γεγονός οτι δεν έχουν τόσο κακή άμυνα (ίσα ισα) εντούτοις και ο ίδιος ο προπονητης τους αναγνωρίζει πως δεν είναι πάντα τόσο αξιόπιστη (ο χθεσινός διασυρμός από τη Θάντερ το επιβεβαιώνει). Και αυτό έχει να κάνει εν πολλοίς με την αποχώρηση των Μάικ Μίλερ και Τζόελ Αντονι και με τα αυξημένα αμυντικά καθήκοντα στα "φτερά" που έχουν ανατεθεί σε κοντύτερους παίκτες και στον ... Ρει Αλεν. *(3) Aν και παίζει τα ίδια λεπτά με πέρυσι, ο βετεράνος γκαρντ καταλανώνει πολύ περισσότερη ενέργεια στην άμυνα και σουτάρει με χειρότερα ποσοστά. Ετσι, παρά το γεγονός οτι οι Χιτ έκαναν κινήσεις για να προστατέψουν τη ρακέτα τους (Αντερσεν πέρυσι, Οντεν το καλοκαίρι), η άμυνα τους έχει γενικά αποδυναμωθεί.
Υπάρχουν φυσικά και τα καλά νέα. Ο Αντερσεν κατ'αρχάς παίζει καλά την άμυνα ψηλά ενώ ο Μπατίερ δίνει σημαντικές βοήθειες μαρκαροντας και δυνατότερους αντιπάλους. 

Και έπειτα, η Ιντιάνα δεν είναι πια και το επιθετικό τέρας. Αντίθετα, σε μέρες που το backcourt των Χιλ και Στιβενσον αποδίδει κάτω των μέσω όρων του, η ομάδα χάνει πολύ σε παραγωγικότητα και βασίζεται υπέρ το δέον στον Πολ Τζορτζ, ο οποίος γίνεται επιρρεπής όχι μόνο στα λαθη, αλλά και στις κακές επιλογές στα σουτ. *(4) Ταυτόχρονα, παρά τις αμυντικές αδυναμίες που μόλις αναφέραμε, το Μαιάμι παραμένει μια ικανότατη ομάδα στην πίεση επάνω στη μπάλα, με τους Ουέιντ, Τζέιμς, Τσάλμερς και Κοουλ να συνθέτουν μια τετράδα μεγάλης ενέργειας. Συνεπώς, τα όπλα υπάρχουν και στην απέναντι πλευρά και είναι εξαιρετικά αξιοπρόσκετα, όπως άλλωστε και ο...



Michael Beasley. Μαζί με τον Οντεν, είναι τα δυο μεγαλύτερα στοιχήματα της ομάδας, σε διαφορετικούς ρόλους ο καθένας. O combo forward που έκανε θραυση στη Μινεσότα πριν τρία χρόνια ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από τραυματισμούς και φέτος κάνει μια νέα αρχή με μικρό συμβόλαιο και σε διαφορετικό ρόλο. Μέχρι στιγμής σε αυτόν τα πάει περίφημα, ξεκουράζοντας τον Λεμπρόν και παίζοντας κατά το δοκούν στο χαμηλό ποστ ή πιο έξω ανάλογα τις ανάγκες της ομάδας. Στη λίστα με τους πιο αποτελεσματικούς small forwards του NBA, ο εν λόγω κύριος έρχεται πέμπτος πίσω μόνο από καποιους Λεμπρόν, Ντουράντ, Καρμέλο και... Πολ Τζορτζ *(5) Παρά τα career-low νούμερα, ο Beasley έχει εντυπωσιακά ποσοστά, εξαιρετικές επιθετικές επιλογές και καλες αμυντικές δυνατότητες. Καμμιά άμυνα δεν μπορεί να τον αγνοήσει, ενώ ο ίδιος θα κυνηγήσει σκληρά όποιον του ανατεθεί. Σε καλή ηλικία και αποφασισμένος να δείξει πολλά, βλέπει την παρουσία του στους Χιτ σαν μια μεγαλη ευκαιρία. 

Θα προσέξατε πως έχουμε φτασει βαθειά μέσα στο άρθρο και έχουμε κάνει ελάχιστη κουβέντα για τους μεγαλους σταρ και ειδικότερα τον Λεμπρόν Τζέιμς. Εδώ το παρελθόν έρχεται να μας διδάξει πολλά. Ο ένας και μοναδικός Air δεν έβγαινε κάθε χρόνο MVP του πρωταθλήματος, ενώ τα στατιστικά του ήταν εντυπωσιακότερα τα πρωτα χρόνια και στην μετά-baseball περίοδο του. Παρόλα αυτά, στα πλει-οφ το εκτόπισμα του έμοιαζε παντα μεγαλύτερο από όλων των αντιπάλων του. Κακά τα ψέμματα, η πολύ πρώιμη ανάλυση μας δεν λαμβάνει υπόψη της ακριβώς αυτό. Τις προσωπικότητες που κάνουν τη διαφορά. Στους τελικούς με τους Σπερς, ο Τζέιμς έβγαλε το ψωμί του σουτάροντας με μεγαλειώδη απλότητα από τα 5 - 6 μέτρα. Δεν πήρε παραμάζωμα κανεναν, έπαιξε με μυαλό σοφού γέροντα και θέληση 20άρη. Είναι δυνατό στην εξελιξη της φετινής σεζόν ο εκπλητικός Paul George να συνδυάσει αυτά τα χαρακτηριστικά? 20άρης πάντως (σχεδόν) είναι...



Συμπερασματικά, η Ιντιάνα υπερtερεί σε άμυνα, κατανομή ρόλων και δίψα για διάκριση. Επίσης, η πλήρης προσαρμογή του Ντάνι Γκρέιντζερ σε ρόλο 6ου παίκτη θα τις δώσει και το ξεκάθαρο προβάδισμα στον πάγκο, στον οποίο υπάρχει και ένας κάποιος.... Σκόλα. Τετοιοι παίκτες είναι πολυτέλεια. Το Μαιάμι από την άλλη κερδίζει σε εμπειρία, σταρ και προσωπικότητα, καθώς και σε επιθετικό παιχνίδι. Μένει να τα δούμε και θα περιμένω με αγωνία. Οπως είναι οι ομάδες τωρα, η Ιντιάνα μοιάζει καλύτερη. Ε, και? 

Σημείωση 1: Ολα αυτά φυσικά εκτός του σεναρίου που θέλει κάποια από τις δύο ομάδες να αποκλείεται νωρίτερα. 
Σημείωση 2: Τα άρθρα που ακολουθούν λένε τα περισσότερα από αυτά. Δεν είμαι ειδικός σε όλα, τετοιοι υπάρχουν στο NBA Greece (...)
Σημείωση 3: Ειμαι hater, το παραδέχομαι. Πάμε ρε Πολ Τζορτζ!!!!


*(1) http://www.miamiherald.com/2013/01/10/3175322/lebron-james-miami-heat-should.html
* (2) Δείτε αν θέλετε και το βίντεο. Σε defensive ratings (advanced stat που λαμβάνει υπόψη τις κατοχές και τον ρυθμό) ή Ιντιάνα παίρνει την 4η καλύτερη θέση όλων των εποχων   http://bleacherreport.com/articles/1917118-could-the-indiana-pacers-defense-be-the-best-ever
* (3)  http://espn.go.com/blog/truehoop/miamiheat/post/_/id/19781/wing-matchup-issues-with-pacers-loom
* (4)  http://www.indycornrows.com/2013/12/11/5202244/backcourt-serves-as-a-barometer-for-pacers-success
* (5)  http://www.miamiherald.com/2014/01/03/3849517/miami-heats-michael-beasley-makes.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου