Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Toπ 10: Oι παίκτες - έκπληξη της σεζόν.

Είναι δύσκολο αγαπητοί φίλοι να βγάζει κανείς λίστες. Υποκειμενικές είναι, κάποιος θα αδικηθεί κάποιος θα παραληφθεί. Οπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σας παρουσιάζω τις προτιμήσεις μου σε ο,τι αφορά τους παίκτες που διέπρεψαν φέτος για πρώτη φορά στο υψηλό επίπεδο στην ευρωλίγκα. Κάποιοι είναι rookies στη διοργάνωση, κάποιοι ήδη είχαν αφήσει τα διαπιστευτήρια τους αλλού, κάποιοι έπαιζαν για χρόνια στην ευρωλίγκα αλλά φέτος διανύουν χρονιά καριέρας. Ολοι μαζί σε μια λίστα που θα μπορούσε ίσως να είναι όχι μία, αλλά τρεις. Ενας φίλος ζήτησε πέρυσι τον διαχωρισμό, και για αυτό ένα τοπ-5 αποκλειστικά με rookies θα το έχουμε μέσα στον επόμενο μήνα. Πάμε όμως προς το παρόν να δούμε ποιοι παίκτες μας συστήθηκαν για πρώτη φορά φέτος ή μας επανασυστήθηκαν μετά από καιρό. 

(Σημ: Oσοι παίκτες μπαίνουν στα τοπ του Panou, ανεβάζουν κατακόρυφα την αξία τους. Στατιστική βοήθεια από το in-the-game.org). 

Νο 10.  Ματ Λοτζέσκι, Ολυμπιακός.



Από το Βέλγιο κατ'ευθείαν βασικός φόργουορντ των πρωταθλητών Ευρώπης. Εδώ είμαστε απαιτητικοί και (δίκαια εδώ που τα λέμε) δε μας άρεσε η πτώση της απόδοσης του σε κρίσιμα παιχνίδια του τοπ-16. Ενας ψυχρός παρατηρητής βέβαια θα μας έβγαζε τρελούς. Σημαντικός σκόρερ, καλός ριμπάουντερ και με διεισδυση σαφώς καλύτερη του προκατόχου του, ο Λοτζέσκι είναι κάποιες φορές αδύναμος κρίκος στην άμυνα και στις βοήθειες, ενώ οι πάσες του είναι το λιγότερο συζητήσιμες. Mixed feelings που λένε, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να μην πάρει μια θέση στο τοπ. Α, και αν η ομάδα του έχει αποφασίσει να τρέξει, τότε πρώτος στον αιφνιδιασμό θα φύγει εκείνος. 
Αριθμοί: 11,1 π. 4 ριμπ. και μόλις 1,7 βολές ανά παιχνίδι. Αποφευγει τις επαφές.

Νο 9. Βλάντιμιρ Νταγκίσεβιτς, Ζιέλονα



O μόνος που μας έρχεται από την πρώτη φάση, ο 27αχρονος πάουερ φόργουορντ εχει φάει τόσα χρόνια τα eurocup με το κουτάλι. Ρούκι στην ευρωλίγκα, έβγαλε νούμερα MVP σε ομάδα που χάνει συνέχεια. Οχι αλτικός, όμως έξυπνος και στις δύο άκρες του παρκέ με ποικιλία κινήσεων, καλός πασέρ, screener και γρήγορος στην εκτέλεση του πικ εν ρολ. Σίγουρα δεν έρχεται από το μέλλον, όμως μια καριέρα χωρίς συμμετοχές στην ευρωλίγκα εφ'εξής θα τον αδικεί. Εστω και σε μεσαίες ομάδες, είναι πάντα χρησιμότατος. Μια χαρά ειναι ο Βλάντιμιρ. 
Αριθμοί: 14,7 π. 6,7 ριμπ. 80,3% σε σουτ μέσα στη ρακέτα!

Νο 8. Nικ Κάνερ Μέντλει, Μάλαγα



 Tον 31 ετών φόγουορντ τον ξέρουν φυσικά και οι πέτρες στην Ισπανία τόσα χρόνια. Στη δεύτερη του απόπειρα στην ευρωλίγκα, ο Αμερικάνος κατάφερε να συστηθεί για πρώτη φορά σωστά και στο ευρωπαικό κοινό. Οι φετινές του εμφανίσεις με τη Μάλαγα είναι για να κάνουν κάποιον να απορεί πως πήγε τόσο άσχημα πέρυσι στη Μακάμπι. Πολύ εκρηκτικός, εξαιρετικός στο "μία τρίπλα και μπάσιμο", αλτικός και μέσα στο ριμπάουντ. Που και πού επιδίδεται σε ποικιλίες και χάνει σε σκληράδα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε και όλα. Συνολικά, ένα πολύ καλό πακέτο που είναι και για παραπάνω, χωρίς πια να του απομένει και πολύς χρόνος στην καριέρα του για κάτι τέτοιο. 
Αριθμοί:12,4 π., 5 ριμπ.

Νο 7. Κέρτις Τζέρελς, Μιλάνο



Τέσσερα χρόνια ήδη στο θεσμό ως βασικός κόμπο γκαρντ σε μετρίου βεληνεκούς ομάδες (Παρτίζαν, Φενέρ, Μπεσίκτας), ο Τζέρελς πάντα ήταν το πρώτο βιολί στην επίθεση, όμως ουδέποτε υπήρξε ιδιαίτερα αξιόπιστος. Point-guard με προτεραιότητα στο σουτ, φέτος στο Μιλάνο έχει αποδεχθεί τον ρόλο του τρίτου βιολιού στην περιφέρεια και τα έχει πάει περίφημα. Σταθερότατος στο τοπ-16, χωρίς υπερβολικές προσπάθειες όπως άλλοτε, αποτελεί μια υπερ-αξιόπιστη επιλογή όταν η μπάλα φεύγει από τα χέρια του Λάνγκφορντ και ψάχνει άλλον περιφερειακό αποδέκτη. Για πρώτη φορά φέτος στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα,  χρησιμοποιειται και ως spot-up shooter. Δεν πασάρει τόσο πολύ βέβαια, αλλά είναι διεισδυτικός και ταυτόχρονα πολύτιμος στην περιφερειακή άμυνα. Ο άλλοτε απείθαρχος σκόρερ Τζέρελς είναι βασικότατο γρανάζι στην on-ball πίεση του Μπάνκι στο μισό γήπεδο.
Αριθμοί:11 πόντοι, μόλις 2,3 ασ. περίπου 48% στα τρίποντα στο τοπ-16.

No 6. Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Παρτίζαν 


Η ομάδα του δεν ήταν ο,τι καλύτερο για τα μάτια. Μέτριο μπάσκετ, στατικό, βασισμένο στη δύναμη και χωρίς αυτοματισμούς. Μοιραία, ένα από τα μεγάλα ταλέντα του σερβικού μπάσκετ βρέθηκε να παίζει πολύ απέναντι στους προσωπικούς του αντιπάλους. Και πολλές φορές εντυπωσίασε. Με ανεπτυγμένα τα βασικά του αθλήματος, σουτάρει καλά, διεισδύει και βάζει μερικά πολύ δύσκολα καλάθια. Πήρε πάρα πολλές προσπάθειες και τα ποσοστά του δεν ήταν τόσο καλά, όμως το ταλέντο ξεχειλίζει και μένει να δούμε πώς θα τα πάει στο επόμενο club που θα τον αποκτήσει.
Αριθμοί: Αll-around παρουσία με 3,7 ριμπ, 3,7 ασ., 1,6 κλεψ., νούμερα πάνω από τον μ.ο. της θέσης. Και 14,8 πόντοι. 

No 5. Τζάστιν Ντέντμον, Ζαλγκίρις. 


Στα 28 του ο κοντόσωμος γκαρντ της Ζαλγκίρις έκανε για πρώτη φορά τόσο αισθητή την παρουσία του στο υψηλό επίπεδο του ευρωπαικού μπάσκετ. Ταχύτατος, σβούρα πραγματική με δυνατότητα να τρυπάει τις άμυνες και να σουτάρει με επιτυχία από τα 6,25. Ισχύει βέβαια για αυτόν ο,τι και για τον Μπογκντάνοβιτς. Σε μια ομάδα που πάτωσε, κλήθηκε να κάνει παραπάνω από όσα μπορούσε, όντας ευχή και κατάρα. Σίγουρα δικαιούται μια ευκαιρία και για ψηλότερα, αν και θα είναι δύσκολο να προσαρμοστεί σε πιο αυτοματοποιημένα σύνολα. Την απόδοση του ελάχιστοι την περίμεναν, όπως και το 7/11 τρίποντα χθες απέναντι στη Ρεαλ.
Αριθμοί: 16,8 πόντοι, 4,1 ασ., 3,5 ριμπάουντ και ... κρατηθείτε.  44,3% στα τρίποντα με 74/167 προσπάθειες, ρεκόρ ευρωλίγκας! 

No 4. Mπράιαντ Ντανστον, Ολυμπιακός. 


Ο άνθρωπος με την βαριά αποστολή να μπει στα παπούτσια του Χάινς. Μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει περίφημα. Ο πρώτος μπλοκέρ της ευρωλίγκα έχει νούμερα καλύτερα του προκατόχου του και τον σημαντικότερο ρόλο στη φροντ λάιν του πρωταθλητή Ευρώπης. Στον πρώτο γύρο αντιμετώπισε προβλήματα στην άμυνα στους κοντούς παίζοντας  flat κάλυψη στα screen και δημιούργησε απορίες για το αν θα μπορέσει να αποτελέσει τόσο καθοριστικό παράγοντα όσο ο Χάινς στην άμυνα. Αυτές λύθηκαν από ένα σημείο και έπειτα όταν η τακτική του Ολυμπιακού διαφοροποιήθηκε και έγινε δυναμικότερη με αλλαγές και δυναμικές εξόδους. Ο Ντάνστον διακρίθηκε σε όλα του τα καθήκοντα με αποκορύφωμα την συγκλονιστική του παρουσία απέναντι στην Αρμάνι στο Φάληρο, όπου κόντεψε να πάρει το παιχνίδι μόνος του. Μπασκετικά, είναι πιο ολοκληρωμένος από τον Χαινς, το αν θα αποδειχθεί εξίσου καθοριστικός μένει να το δούμε.  Βέβαια, η εκ νέου πορεία του Ολυμπιακού προς την κορυφή δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο.
Αριθμοί:10,2 π. 5,1 ριμπ. 1,5 μπλοκ , 70% effective field goal percentage (εντυπωσιακό) αλλά μόνο 2,8 αμυντικά ριμπάουντ, χαμηλός αριθμός για σέντερ.

No 3. Σαμάρντο Σάμιουελς, Μιλάνο.


Περίπτωση όπου τα νούμερα δε λένε όλη την αλήθεια. Ο μόλις 25 χρόνων (φαίνεται μεγαλύτερος) σέντερ της Μιλάνο αποτελεί το πιο χαμηλόφωνο κόλπο γκρόσο της χρονιάς. Γυρολόγος μέχρι και πέρυσι, βρήκε φέτος σταθερό ρόλο σε μια ομάδα που διεκδικεί με πολλές αξιώσεις την είσοδο της στο φάιναλ φορ. Μέτα από ένα μέτριο πρώτο γύρο προσαρμογής, στο τοπ-16 κάνει θραύση, ιδιαίτερα στην άμυνα στο pick n' roll, όπου οι τοποθετήσεις και οι περιστροφές του είναι σχεδό ιδανικές. Με ύψος 2,06 αποτελεί ένα τυπικό δείγμα του καιρού μας που θέλει τους σέντερ να μην ξεπερνούν αυτά τα όρια αλλά να βγάζουν στο παρκέ δυναμισμό και ενέργεια. Αν ήταν και λίγο καλύτερος στο ριμπάουντ.... Πάντως τις φάσεις που του αναλογούν στην επίθεση τιτς τελείωνει όλο και καλύτερα καθώς περνά ο καιρός, για αυτό και τα νούμερα του έχουν εκτοξευθεί στα τελευταία 6-7 παιχνίδια. Μαζί με τον Λαουάκ συνθέτουν ο,τι πλησιέστερο στο δίδυμο Χάινς - Ντόρσει. Δύναμη! 
Αριθμοί: 9,4 πόντοι, 3, ριμπ (λίγα), χαμηλά ποσοστά. Ομως σας είπα, περίπτωση που τα νούμερα δε λένε τίποτα.

No 2. Nτέρικ Μπράουν, Λοκομοτίβ. 


Εντάξει, αυτή δεν εκπληξη. Μιλάμε για παίκτη με αξιοπρεπέστατα νούμερα στο ΝΒΑ, ο οποίος από πέρυσι αφησε το στίγμα του και στην Ευρώπη. Τι να κάνω όμως που είναι ρουκι στην Ευρωλίγκα και οφείλουμε να τον έχουμε στη λίστα? Ο MVP του Νοεμβρίου είχε μια μικρή κάμψη στο τοπ-16, αλλά συνολικά ήταν ο καλύτερος της ομάδας του. Εκρηκτικότητα και θέαμα στο μάξιμουμ, απειλή από όλες τις αποστάσεις του γηπέδου πλην τριπόντου, προσφορά σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού, από τον ύψους 2,01 πάουερ φόργουορντ. Ο πρώτος "κλεφτης" της ευρωλίγκα δείχνει πολλές φορές ψηλότερος. Σε πολύ καλή ηλικία, το καλοκαίρι πάει για ψηλότερα και ίσως για πίσω στο μαντρί.
Aριθμοί:13,9 π. 4,5 ριμπ. 1,4 κλεψ. 16,2 ranking . Επιχείρησε μόλις 12 τρίποντα όλη τη χρονιά και είχε 80% στις προσπάθειες κοντά στο καλάθι.

No 1. Μάλκολμ Ντιλέινι, Μπαγερν. 



Πέρυσι εδώ είχαμε τον Πολ Ντέιβις, φέτος η κορυφή ανήκει στον πόιντ-γκαρντ της πολύ καλής και θεαματικής ομάδας της Μπάγερν. Με έχει εντυπωσιάσει ο 25άχρονος απόφοιτος του Virginia Tech με θητεία ενός χρόνου και στη Μπουντιβέλνικ. Παιχταράς. Πήρε από το χέρι την Μπάγερν στα κρίσιμα σημεία, όχι πάντα με την ίδια επιτυχία, αλλά γενικά τα κατάφερε. Η εμφάνιση του απέναντι στη Ρεάλ ήταν ένα ποίημα και κατέδειξε όλες τις αδυναμίες των Μαδριλένων. Στην αρχή με φαρμακερά σουτ, αργότερα με εντυπωσιακές kick-out πάσες, ο Ντιλέινι εκάνε τη Ρεάλ άνω κάτω. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που το έπαθαν αυτό αντίπαλοι της Μπάγερν. Εχει πολύ καλό σουτ μετά από σταμάτημα έξω από το τρίποντο. Ο αντίπαλος πιστεύει πως τον έχει, και ξαφνικά σηκώνεται από το πουθενά και με το γερό του άλμα καταφέρνει να σουτάρει πάνω από τα χέρια του αμυνομένου. Σφαίρα στο transition, πολύ επικίνδυνος στο drive, δεν υστερεί ούτε στην άμυνα πάνω στη μπάλα. Οσο βελτιώνει και τις αποφάσεις του, τόσο καλύτερος θα γίνεται. Για φέτος, ένας από τους κορυφαίους πλέι-μέικερ της Ηπείρου, με πιθανότητες να ήταν και στις 2 κορυφαίες πεντάδες όλης της σεζόν αν η Μπάγερν προχωρούσε στους οκτώ.
Credit μεγάλο και στον Πέσιτς που δεν τον περιόρισε σε "στεγνούς" ρόλους και τον άφησε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, κάτι που και ο ίδιος παραδέχεται για τον προπονητή του. Εχει και ωραίο twitter account, ενώ πάντα εκτιμούμε και την κορδέλα.

Αριθμοί:13,9 π. 4,5 ασ. 3,4 ριμπ. 6,3 κερδισμένα φάουλ - 1η επίδοση στο τοπ-16, 17,4 ranking.

Ευφημος μνεία σε Λοβέρν (ίσως τον αδίκησα, απλά μου φαίνεται άτεχνος στην επίθεση, αφήστε που δεν θα βάλει τα κλάματα φωνάζοντας "μαμά, ο Panou με αδίκησε, εκτός αν τα βάλει δεν ξέρω), Μαριάνοβιτς, Μπράις Τέιλορ, Αμπρίνες, Τάιους, Τάιρις Ράις, Πλάις και σε όποιον άλλον θέλετε να συζητήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου