Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Απέναντι στο ελαφρύ σχήμα της ΤΣΣΚΑ.

0 - 4 για τις ελληνικές ομάδες σε Μαδρίτη και Μόσχα και ομολογώ οτι δεν το περίμενα. Τουλάχιστον μία νίκη έλεγα πως θα την κάνουν οι δικοί μας, ενώ ιδιαίτερα μετά τα πρώτα παιχνίδια πίστευα πως ο Παναθηναικός θα κάνει κάτι ανάλογο όπως (δύο φορές) στη Βαρκελώνη. Δεν το έκανε, αφ'ενός μεν γιατί η ΤΣΣΚΑ έπαιξε ένα καλύτερο παιχνίδι, αφ'ετέρου γιατί ο ίδιος έκανε ένα χειρότερο. Φυσικά κυρίως στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα, εκεί όπου δεν είχε απαντήσεις απέναντι στη "δεύτερη" ομάδα των Ρώσων. Τζάκσον, Φριτζόν, Μίτσοβ και Βοροντσέβιτς έμειναν για ώρα μαζί στο παρκέ και το αποτέλεσμα ήταν ένα εμφατικο 14 - 0 για τους γηπεδούχους. Το λέγαμε και στο pre-series. Οι αναπληρωματικοί του Μεσίνα είναι πολύ αποτελεσματικοί και σχήματα χωρίς δύο ψηλούς λειτουργούν πολύ καλύτερα για την ΤΣΣΚΑ. 





Να και ο τρόπος. Το "γέμισμα" της γωνίας κάτω αριστερά από τον Φριτζόν, καθώς και η τοποθέτηση ενός καθαρού stretch four (Βοροντσέβιτς) στο τρίποντο μεγάλωσαν τις αποστάσεις και αναγκασαν την άμυνα του Παναθηναικού να περιστραφεί σε αυξημένο χώρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Μπατίστ βοηθά παραπάνω σε δύο χρόνους, με την κίνηση του Φριτζόν προς τα μέσα να φέρνει περίπου το χάος. 

Σε αυτό τον τομέα ο ΠΑΟ δεν ήταν καλός αμυντικά στη δεύτερη περίοδο, με την ΤΣΣΚΑ να εκμεταλλεύεται τις γωνίες σε άλλες δύο περιπτώσεις. Τη μία τη δείξαμε και χθες, την επαναλαμβάνω και σήμερα.

 Ο Γκιστ ελεύθερος στο χώρο δεν λειτούργησε. Στη συγκεκριμένη επίθεση ο Τζάκσον απλά πάσαρε στον Βοροντσέβιτς για ελεύθερο τρίποντο, στο οποίο ο Ρώσος ευστόχησε ανεβάζοντας τη διαφορά για πρώτη φορά στους 10. Περίπου κάτι αντίστοιχο συνέβη και λίγο αργότερα, με την ΤΣΣΚΑ να ψάχνει πάλι την ίδια γωνία. 


Εδώ ο Γκιστ μπαίνει στην άμυνα όταν η μπάλα πάει στον παίκτη του, όντας πολύ παθητικός σε ο,τι προηγείται, προσπαθώντας να ψάξει ευκαιρία να πεταχτεί για να χαλάσει έναν άλλον ενδεχόμενο συνδυασμό. Η ΤΣΣΚΑ παίζει φυσσιολογικά πάνω του. 

Δεν σας τα δείχνω όλα αυτά για να υποστηρίξω πως ο φταιει ο Γκιστ, ή όλη η άμυνα, η οποία στο 3ο δεκάλεπτο βελτιώθηκε - αν και πάλι απέναντι στο βαρύ σχήμα της ΤΣΣΚΑ. Τα γράφω για να δούμε και κάτι διαφορετικό. Διότι δεν θα πρωτοτυπήσει κανείς αν πει τα ίδια περί κίνησης στην επίθεση, περί βεβιασμένων επιλογών στον αιφνιδιασμό ή αδυναμίας να βρεθεί σκορ κάτω από το καλάθι. Οι πράσινοι είδαν την ΤΣΣΚΑ να κάνει τα διπλάσια λάθη και να έχει μόνο ένα κλέψιμο. Κι όμως, η διαφορά άνοιξε υπέρ της. 

Το επόμενο παιχνίδι είναι πλέον το ζητούμενο. Πόσο καλύτερος μπορεί να παρουσιαστεί ο Παναθηναικός? Οι απόψεις διίστανται. Πάντως, αν μέσα σε 48 ώρες είδαμε δύο τόσο διαφορετικά πρόσωπα, τι μπορεί να αποκλειστεί στη συνέχεια? 

Αυτά, γιατί είναι και οι μέρες τέτοιες. Καλό Πάσχα, καλό αρνί, καλό κρασί. Προτείνω ένα απλό ξινόμαυρο ή ενα cabernet, κανένα από τα δύο παλαιωμένο. Ο καιρός καθώς και το λίγο λίπος που μένει μετά το σούβλισμα δεν μας πηγαίνουν σε κάτι "γεμάτο" αγαπητοί φίλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου