Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Με τον Αγραβάνη στο 4 και τον Παπαπέτρου στο 3


Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε κατά τα φαινόμενα το ρόστερ της νέας σεζόν. Εκλεισε 6 θέσεις ξένων (Λοτζ, Χακετ, Στρομπερι, Γιανγκ, Χαντερ, Μιλουτίνοφ), πρόσθεσε ελληνικές πινελιές με τους Αθηναίου και Τολιόπουλο. Οι περισσότεροι δείχνουν ευχαριστημένοι, και είναι λογικό. Στη θεωρία, τα νέα αποκτήματα είναι έτοιμα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας. Από την άλλη, υπάρχουν και οι ενστάσεις, οι οποίες αφορούν τις θέσεις των φόργουορντ. Είναι επαρκής η στελέχωση στις θέσεις 3 και 4?

Κατ'αρχάς, να πούμε πως η στελέχωση is a bitch, τουλάχιστον για όλους πλην του προπονητή. Δεν είναι εύκολο πράγμα να αξιολογήσει κανείς τις κινήσεις χωρίς να είναι σίγουρος για το είδος μπάσκετ που σκοπεύει να παίξει η ομάδα. Με μια πρώτη ματιά, ο Ολυμπιακός εμφανίζεται αναβαθμισμένος σε ό,τι αφορά την "ορμή" που αποκτά κοντά στη στεφάνη. Ο Γιανγκ είναι πιο ψηλός από undersized, o Μιλουτίνοφ είναι 2,11, οι νέοι γκαρντ μπορούν να πατήσουν ρακέτα καλύτερα από τους προκατόχους τους. Αυτό το στοιχείο δεν μπορεί να αξιολογηθεί από μόνο του, και ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα. Αν π.χ. ο Σφαιρόπουλος θεωρεί πως ο νέος Ολυμπιακός έχει στα χέρια του τα εργαλεία για να συγκεντρώνει αμυντικά βλέμματα ,να δημιουργεί ανισορροπίες, ή να βρίσκει σκορ στη δύναμη και τις προσωπικές μονομαχίες , τότε δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχει την πεντάδα στελεχωμένη μονίμως με παιχταράδες. Αλλωστε αυτό δε γίνεται και επίσης η χημεία είναι το παν.

Οι Αγραβάνης και Παπαπέτρου είναι δύο παιδιά με σημαντικές ικανότητες και προπάντων με την σημασία της άμυνας καλά ριζωμένη στη νοοτροπία τους. Υπό αυτή την έννοια είναι ήδη στο πνευμα κάθε σχήματος που θα επιλέξει ο προπονητής του Ολυμπιακού. Το αν θα συνεισφέρουν και στο επιθετικό παιχνίδι εξαρτάται περισσότερο από τους άλλους και τη συνολική λειτουργία, καθώς και από τη δουλειά που θα κάνουν τα παιδιά το καλοκαίρι. Αν π.χ. ο Αγραβάνης παρουσιαστεί βελτιωμένος στο περιφερειακό του σουτ, τότε οι ερυθρόλευκοι δεν θα έχουν απλά ένα δεύτερο τεσσάρι, αλλά ενα κρυφό όπλο. Πόσες άμυνες θα κάτσουν να ασχοληθούν μαζί του, όταν στην πεντάδα θα υπάρχουν άλλες 2-3 σημαντικές απειλές? Στην τελική, ακόμη και αν ο νεαρός δείχνει ακόμα άγουρος επιθετικά, το βασικό ζητημα δεν είναι οι ατομικές δεξιότητες, αλλά το αν η ομάδα βγάζει ελεύθερα σουτ.

Ο Παπαπέτρου πάλι είναι μια άλλη περίπτωση. Εχει καλή αίσθηση το γηπέδου, παίρνει βήματα στον ελευθερο χώρο, αφήνει όμορφα τη μπάλα επάνω στο τζαμπ σουτ. Σε σχέση με τον Ντάρντεν, είναι καλύτερος παίκτης, και ας μην παρουσιάζει την ίδια συγκέντρωση για συνεχόμενο χρονικό διάστημα, ή κάποιο στιβαρό ποστ παιχνίδι (παρόλο που η προοπτική υπάρχει και φάνηκε και στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ). Αυτά είναι επίσης πράγματα που με δουλειά βελτιώνονται και που ο χρόνος συμμετοχής και η εμπιστοσύνη θα βοηθήσουν να αναδειχτούν. Θυμάστε πόσο χρονών ήταν ο Παπανικολάου όταν διέπρεπε στην Κωνσταντινούπολη?

Ο Ολυμπιακός είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις, αυτή είναι η γνώμη μου. Για πρώτη φορά μάλιστα έχει και έναν ψηλό που μπορεί εν δυνάμει να συμμετάσχει και στη ροή της επίθεσης, χωρίς να είναι απλά εκεί για να τελειώνει φάσεις. Ο μόνος προβληματισμός που θα είχε βάση να εκφραστεί από τόσο νωρίς, έχει να κάνει με τις ικανότητες των γκαρντ στο μακρινό σουτ και στη λήψη αποφάσεων στα κρίσιμα σημεία. Τα στοιχεία αυτά του Κώστα Σλούκα, οι ερυθρόλευκοι δεν τα έχουν αναπληρώσει. Το κατά πόσο θα τους χρειαστούν όμως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το είδος του μπάσκετ που θα παρουσιάσει η ομάδα.

Γενικώς πάντως, το νέο σύνολο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε στην άμυνα να τρώει σίδερα. Το πώς θα εκμεταλλευτεί τις κερδισμένες μπάλες είναι μια σοβαρή συζήτηση, η οποία ελάχιστα έχει να κάνει με τον Αγραβάνη και τον Παπαπέτρου.

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους ,
    μια ερώτηση μεγάλε γκουρού , με τα περσινά δεδομένα σχεδόν όλες οι ομάδες δίναν βοήθεια στο μαρκάρισμα του Σπανούλη κυρίως από το 4.Με τη στελέχωση της ομάδας χωρίς αξιόπιστο σουτ απο το 4 (Αγραβάνη Τσαιρέλη) και με αμφίβολο σουτ από τα guard προβλέπω σαν κύρια αμυντική προσέγγιση το κλείσιμο της ρακέτας. Πιστεύεις ότι θα πάμε σε παιχνίδι up tempo? Σε ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oχι, δεν το πιστευω, αν και θα το ήθελα. Ομως ο Σφαιροπουλος δεν έδειξε τετοια δειγματα πέρυσι. Είναι πολύ νωρίς όμως και θα προτιμούσα να περιμένω. Ο Ολυμπιακός θα πηγαινει τα παιχνίδια στη δύναμη από οσο φαινεται.
      Θα δουμε επισης με ποιον γκαρντ θα συνυπαρχει ο Σπανουλης και αν θα βγαινουν ελευθερα σουτ από το 4. Ο Αγραβάνης μπορεί να βελτιωθεί σε αυτό τον τομέα και αν τα σουτ είναι υπό καλές προυποθέσεις, μην αποκλειεις να δεις μεσα σε μια χρονιά τα ποσοστά του να εκτοξευονται.
      Η αμυντική προσέγγιση που βλέπεις έχει απολυτα λογική βάση.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Γιώργο καλησπέρα!
    Πήγες διακοπές;
    Μου αφήνεις την εντύπωση ότι για πρώτη φορά είσαι ελαφρώς μπερδεμένος ή τουλάχιστον αναποφάσιστος.
    "Ο Ολυμπιακός είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις, αυτή είναι η γνώμη μου."
    Πού εντοπίζεις τελικά τα κενά (αν υπάρχουν τέτοια);
    1. Λείπει ο παίκτης που άλλαζε ρυθμό.
    2. Δεν υπάρχει σουτέρ στο ρόστερ.
    3. Φοβάσαι μην τραυματιστεί ο Πάπι και απομείνει μόνος ο Βέλγος.
    4. Φοβάσαι τι θα γίνει στο 4 αν τραυματιστεί ο Πρίντεζης .
    5. Έχεις επιφυλάξεις για τον επιθετικό τρόπο ανάπτυξης της ομάδας.
    6. Αν υπήρχε Παπανικολάου θεωρείς ότι θα άλλαζε κάτι;
    7. ΄Ολα τα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επ, που σαι ρε Μακ? Ναι, πηγα λιγο Φολεγανδρο, θα παω κι αργοτερα. Εχω ορεξη σημερα, θα σου γραψω κατι μεγάλο.
      Μπερδεμένος ο γκουρού? Ποτέ.
      Το αρθρο αφορά την επιλογή να δοθούν οι ευκαιρίες στους Παπαπετρου και Αγραβανη να διαδραματίσουν σημαντικό ρολο, μία επιλογή με την οποία συμφωνω. Η ιστορία άλλωστε έδειξε (το 2012) πώς οι νέοι δυναται να ειναι βασικα στελεχη μιας ομαδας που πρωταγωνιστεί, εφ'οσον δουλευτουν σωστα.
      Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει ρόστερ χωρίς αδυναμίες, σε όλη την Ευρωπη. Ενα πλήρες ρόστερ δεν σημαίνει οτι είναι ένα ρόστερ που καλυπτει τα παντα σε ολο το μπασκετικό φασμα. Θα δεις οτι μεσα στη χρονιά, όλοι οι φιλαθλοι θα ζητάνε και κατι άλλο. Π.χ. το '12 πήρες ευρωπαικό χωρίς δευτερο 3άρι (ποιος Κεσελ) και με μολις 3 γκαρντ στο φ4. Το 13 δεν υπήρχε ουσιαστικα δευτερος ψηλός, ενω ο τραυματισμός του Μαντζαρη δεν καλυφθηκε ποτε. Κενά και αδυναμίες στη στελέχωση υπάρχουν και παντα θα υπαρχουν. Π.χ. φετος, ισως τα γκαρντ να μην έχουν τόσο καλό σουτ (αν και δεν ειναι άσχημο), κ ίσως καποιοι να ήθελαν έναν παικτη που να καλυπτει το 3-4 ή άλλοι έναν άλλον που να καλυπτει το 4-5.
      Για μένα περισσότερο μετράει η σχέση μεταξύ στελέχωσης και τρόπου παιχνιδιού. Ανταποκρίνεται ο δευτερος στην πρώτη? Οι επιφυαλάξεις μου έχουν να κάνουν με αυτό, ή για το πω πιο απλά, με το Νο 5 στη λίστα σου. Αν θεωρησουμε οτι η άμυνα του Ολυμπιακού θα τρωει σίδερα και θα "κλεβει" κατοχές, με ποιο τρόπο θα αξιοποιησει κατι τετοιο? Εχει στο μυαλό του ο Σφαιρόπουλος ένα πιο γρηγορο στυλ παιχνιδιού σε σχέση με αυτό που έπαιξε από αναγκη περυσι? Δεν ξερω, και αν δεν δω δεν μπορω να σου πω. Το μπασκετ στην Ευρωπη πάντως έχει ανεβασει ρυθμό.
      Επίσης , η διατρανωμενη από πολλούς "ελλειψη σουτέρ", δεν θα κοστίσει εάν η ομάδα μπορεσει να αναδειξει τα πλεονεκτηματα της στον άξονα και δημιουργησει ελευθερους χωρους δεξια και αριστερά. Ο Στρομπερι (η ο Χακετ) ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, είναι εξισου επικίνδυνος οσο ο Καρολ όταν βγαινει πισω απο τα σκριν, εκει όπου πάντα έχει χερια αμυντικου πανω του.
      Οι τραυματισμοί στη θεση 3 δε με φοβίζουν. Το smallball με ψηλα γκαρντ είναι μια καλή επιλογή, και η περιφερεια έχει βαθος.
      Για τη θεση 4 μπορουμε να συζηταμε με τις ωρες. Αλλά γαμώτο, εδώ υπάρχει και ένα υπλογισμένο ρίσκο , το οποίο ένας σωστός κοουτς οφειλει να παρει. Αν η επιλογή βγει, ο Ολυμπιακός θα βρει 4άρι για ένα σωρο χρόνια. Δεν αξίζει τον κόπο? Στην τελική, περιθωρια για διορθωσεις υπαρχουν και μεσα στη χρονια.
      Για αυτο σου λεω, ειμαστε στα χαρτια πληρεις. Απο εκει και περα, το ειδος του μπασκετ θα μας κανει να πουμε αν είμαστε πληρεις και στην πραξη.
      ΥΓ Παπανικολαου δεν υπαρχει.

      Διαγραφή