Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Χαμηλώνοντας το σχήμα: θυσίες και οφέλη για τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς

Δε χρειαζόταν να είναι κανείς επιστήμονας για να κατανοήσει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ουόριορς στους τελικούς ήταν ο Λεμπρόν Τζέιμς. Στα πρώτα τρία παιχνίδια ο "βασιλιάς" είχε πάρει τους πάντες παραμάζωμα, μεταφέροντας σταδιακά το παιχνίδι του όλο και κοντύτερα στο καλάθι. 


To παραπάνω γράφημα είναι από το ESPN και απεικονίζει τον μ.ο. απόστασης στα σουτ του Τζέιμς. Οπως θα διαπιστώσατε, καθώς η σειρά προχωρούσε, εκείνος πλησιαζε στο χαμηλό πόστ όλο και περισσότερο. Λογικά αυτό είναι κάτι που είχε διαπιστώσει και ο Στιβ Κερ, ο οποίος πριν λίγες ώρες παρουσίασε στο game 4 σημαντικές προσαρμογές στη σύνθεση και στο παιχνίδι της ομάδας του, προκειμένου να αναχαιτίσει τη δράση του σταρ των Καβς. 

Πρώτα πρώτα, ο κοουτς του Γκ. Στέιτ ξεκίνησε με ένα σούπερ ελαστικό σχήμα, το οποίο και διατήρησε στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού. Χωρίς σέντερ και με τρεις φόργουορντ (Γκριν, Μπαρνς, Ιγκουοντάλα), ο Κερ στόχευσε σε μια άμυνα η οποία να μπορεί να αλλάξει σε όλα τα σκριν, να κινηθεί γρήγορα στις περιστροφές πίσω από τα κενά των double-team και να κλείσει καλύτερα τους διαδρόμους του Τζέιμς προς το καλάθι. Ταυτόχρονα, και εφ'οσον οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονταν, η πεντάδα αυτή θα είχε στόχο να εκδηλώσει επιθέσεις όσο πιο γρήγορα γινόταν, ανεβάζοντας έτσι τον ρυθμό. Σε αυτές τις στοχεύσεις, ο πρωτόπειρος Κερ έπεσε σχεδόν διάνα. Ο Λεμπρόν περιορίστηκε μαρκαρισμένος από δυο και τρεις αντιπάλους, βγήκε ουσιαστικά εκτός της εξίσωσης του σκοραρίσματος, ενώ τα άστοχα σουτ του κατέληξαν σε πολλές περιπτώσεις σε δευτερεύοντες αιφνιδιαμούς των αντιπάλων.

Η τακτική του Κερ είχε φυσικά τα ρίσκα της, καθώς αν οι αλληλοκαλύψεις δεν λειτουργούσαν στην εντέλεια, οι πάσες του Λεμπρόν θα σήμαιναν αυτομάτως ένα σωρό ελευθερα σουτ. Ταυτόχρονα, ο Μοζγκόφ θα έβρισκε χώρο εύκολης δράσης απέναντι στους κοντούς, και ενδεχομένως θα χάνονταν και κάποια αμυντικά ριμπάουντ. Και τα τρία αυτά πράγματα συνέβησαν, αλλά δεν ήταν αρκετά ώστε το Κλίβελαντ να αλλάξει τη μοίρα του. 

Ο Μπλατ τοποθέτησε σε περιπτώσεις κοντά στον Τζέιμς (σε απόσταση μίας πάσας) τον Αυστραλό και τον Ρώσο έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί με τον πιο άμεσο τρόπο τα κενά που άφηναν οι βοήθειες που προέρχονταν από εκεινους. Η διάταξη ήταν περίπου αυτή που βλέπετε. 

 

Ο Μοζγκόφ καταφερε να γίνει αποτελεσματικός όταν η βοήθεια ερχόταν από τον παίκτη του (28 πόντοι), όμως ο Ντελαβέντοβα τα έσπασε σε διάφορες τετοιες φάσεις, δείχνοντας αποκαμωμένος από την υπερπροσπάθεια και τα αναπάντεχα λεπτά που παίρνει εσχάτως στο παρκέ. Η κακή μέρα του Σμιθ, σε συνδυασμό με την αποκοπή του Λεμπρόν από το καλάθι, άφησαν τελικά τον σέντερ των Καβς να παλευει μόνος. Η συνειδητή επιλογή των Ουόριορς να χάσουν από τους άλλους απέφερε καρπούς, παρά και τα 16 χαμενα αμυντικά ριμπάουντ. Το ερώτημα που εγείρεται φυσικά, είναι τι θα γίνει εάν στο επόμενο παιχνίδι οι Καβς σουτάρουν καλύτερα... 

Πέρα από αυτά, το Γκόλντεν Στέιτ είχε την τύχη να έχει τον Αντρε Ιγκουοντάλα σε μία ακόμη εξαιρετική βραδιά, η οποία προκάλεσε τα εγκωμιαστικά σχόλια του προπονητή του στη συνέντευξη τύπου. Ο πρώην ηγέτης των 76ers, ξεκίνησε βασικός για πρώτη φορά στη σεζόν, πήρε αυτοπεποίθηση και σκόραρε σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που βρέθηκε ελευθερος. Για ένα ακόμη παιχνίδι, στους Καβς κόστισε η (γενικά λογική) επιλογή να τον αφήσουν να σουτάρει. Ο Ιγκουοντάλα εξελίσσεται στον X-factor της σειράς, περίπου με τον ίδιο τρόπο που αναδείχθηκε πέρυσι ο Μπόρις Ντιό απέναντι στο Μαιάμι: κάνει παραπάνω πράγματα από αυτά που θα περίμενε κανείς και τα κάνει σε κρίσιμα σημεία.

Καθώς η σειρά μεταφέρεται εκ νέου κοντά στη Δυτική ακτή, εχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο Κερ θα επιμείνει στο χαμηλό σχήμα και αν θα εξακολουθήσει να προτιμά τον Ντέιβιντ Λι σε σχέση μετον Αντριου Μπόγκουτ, ο οποίος παρουσίασε 2.30 από τα πιο αστεία λεπτά απόδοσης που έχουμε δει τελευταία. Επίσης ενδιαφέρον έχει το αν ο Μπλατ θα επιμείνει στις απομονώσεις του Λεμπρόν στο πλάι (όπως στο παράδειγμα της εικόνας παραπάνω), ή αν θα επιλέξει λίγο παραπάνω το κεντρικό πικ εν ρολ έτσι ώστε να δημιουργήσει ευκολότερα αδύνατη πλευρά. 

Η λογική λεει πάντως πως οι Ουόριορς θα συνεχίσουν στο χθεσινό στυλ για όσο τους πάει, ειδικά εάν τα κόστη σε ριμπαόυντ και ελευθερα σουτ εμφανίζονται λιγότερα από τα κέρδη που προκύπτουν από την μείωση των πόντων του Τζέιμς και το υψηλότερο τέμπο. Τα προγνωστικά είναι σίγουρα με το μέρος τους, καθώς στην πρώτη μέτρια ημέρα του ηγέτη των Καβαλίερς, οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν να σηκώσουν το βάρος. Αντίθετα, η κάτω του μέσου όρου απόδοση των Κάρι και Τόμπσον κατέληξε σε μια εύκολη νίκη για την ομάδα του Οκλαντ. 

Μαλάκες έπαθα πλάκα με το αφιλτράριστο Αγιωργίτικο "Κτήμα Γαίας" του 2007, σε συνδυασμό με αλανιάρη κόκκορα με χυλοπίτες βρασμένο στο ζουμί του, χωρίς ντομάτες και αηδίες. Η διάσημη αυτή ποικιλία της Νεμέας ταιριάζει εξαιρετικά με πουλερικά ελευθέρας βοσκής. Οπωσδήποτε μετάγγιση μια ώρα πριν. 



Yeah!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου