Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Playoff Giannis


(Oποτε γράφω ένα ποστ για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ένα άγχος το έχω. Μα άκου εδώ να υπάρχει συνωνυμία με τον μάνατζερ του...)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει πάει ομολογουμένως καλά στην πρώτη του εμφάνιση στην post-season του ΝΒΑ. Εχει παίξει για μεγάλο διάστημα και στα 5 παιχνίδια απέναντι στο Σικάγο, και οι "στεγνοί" μέσοι όροι του στη σειρά είναι μάλιστα λίγο καλύτεροι από εκεινους που είχε στην κανονική περίοδο. 12,8 πόντοι , 7,8 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ, 1,6 μπλοκ. Παρόλα αυτά, μια προσεκτική ματιά φανερώνει πως ο Ελληνας φόργουορντ αντιμετωπίζει προβλήματα απέναντι στη δυναμική άμυνα των Μπουλς. Μόλις με 36,9% σουτάρει ο Γιάννης, ο οποίος βλέπει τις προσπάθειες του να τρακάρουν επάνω στα δυνατά κορμιά και τα απλωμένα χερια των παικτών του Σικάγο. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ο Τίμποντο είναι ένας μάστερ της άμυνας και σίγουρα έχει υπ'οψη του αυτό που βλέπετε. 



Το γράφημα είναι από το επίσημο σάιτ του ΝΒΑ και αποτυπώνει τον καταμερισμό των σουτ του παίκτη στην κανονική περίοδο. Οπως είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς, η συντριπτική πλειοψηφία είναι σουτ ακριβώς κάτω από τη στεφάνη, τα οποία είναι με τη σειρά τους αποτέλεσμα επιτυχημένων drive. Γενικώς, τα καλύτερα ποσοστά ο Αντετοκούνμπο τα εμφανίζει σε αυτή την περιοχή, όπως και στις προσπάθειες που αφορούν τον κεντρικό διάδρομο.

Απέναντι στο Σικάγο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο Τίμποντο στέλνει επάνω του δυο και τρεις παίκτες, με προφανή στόχο να του κλείσει πάση θυσία τον διάδρομο και να αποτρέψει το λέι-απ. Αυτό που βλέπετε παρακάτω , είναι χαρακτηριστικό.



Σε αυτή την αντιμετώπιση υπάρχει ένα ρίσκο, αλλά αυτό είναι υπολογισμένο. 
Πρώτον διότι σε περιπτώσεις σαν αυτή, οι ελευθεροι σουτέρ είναι οι Ιλιασόβα και Κάρτερ -Ουίλιαμς, οι οποίοι παρουσιάζουν μέτριες επιδόσεις έξω από τη γραμμή των 7,25. Ο Μίντλετον (νο 22) δεν παίζει εδώ κοντά στον Γιάννη, και έτσι ο φρουρός του δεν αναγκάζεται να δώσει βοήθεια.  
Δεύτερον, και αυτό που ενδιαφέρει εμάς περισσότερο, διότι ο Ελληνας δεν βρίσκει (ακόμα) εύκολα τον ελευθερο παίκτη, παρά την ικανότητα που σίγουρα κατέχει στην πάσα. Αλλο όμως οι δυνατότητες και άλλο η εκμετάλλευση τους. Το παιδί είναι 20 χρονών, παίζει για πρώτη φορά στα πλέι-οφ, και η προσδοκία να αναγνωρίζει τις ευκαιρίες με την οξυδέρκεια ενός έμπειρου πλέι μέικερ έρχεται από το μέλλον. Αυτό, σας βεβαιώνω, θα συμβεί σίγουρα κάποια στιγμή. 

Το ίδιο πιστευει και ο συμπαίκτης του Τζον Χένσον, όταν λεει πως ο Αντετοκούνμπο "δεν έχει ακόμη καταλάβει πόσο πολύ τραβά την προσοχή. Πέφτουν πάνω του 3 και 4 παίκτες και απλά πρέπει να δει τον ελευθερο συμπαίκτη. Είναι ένας πολύ καλός πασέρ, και νομίζω οτι θα δείτε περισσότερο μοίρασμα από εκείνον στο μέλλον".  Μέχρι στιγμής στη σειρά πάντως, τα νούμερα στις ασίστ δεν ειναι σπουδαία, όμως θα πρέπει να εξετάσουμε και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, η οποία δεν είναι δα και γεμάτη καλούς σουτέρ. Οι Μπακς σουτάρουν μεν καλά (36,3% στην κανονική περίοδο), όμως σουτάρουν λίγο. Μόλις 18,3 προσπάθειες πίσω από τη γραμμή έπαιρναν όλη τη χρονιά, αριθμός που σίγουρα δεν χαρακτηρίζει ομάδες με έμφαση στο inside-out παιχνίδι. Αν ο Αντετοκούνμπο είχε γύρω του ακροβολισμένους σουτέρ, τότε πιθανώς πολλά drive να κατέληγαν σε ακόμη περισσότερες προσπάθειες για τρίποντο. 

Αυτά όλα θέλουν υπομονή, υποθέτω. Η προτεραιότητα του Κιντ για αυτή τη σεζόν δεν ήταν άλλωστε να φτιάξει μια πολυλειτουργική και γεμάτη από διαφορετικού τυπου απειλές επίθεση, ούτε να στήσει μια ολόκληρη ομάδα γύρω από τις ικανότητες ενός ή δυο 20άχρονων.  Αντίθετα, δεδηλωμένος στόχος του ήταν να διδάξει στο γκρουπ των νεαρών αθλητών του τη σημασία της άμυνας και της ομαδικής προσπάθειας σε αυτό τον τομέα. Ηδη από την pre-season είχε προετοιμάσει τους πάντες: "Πιστευω τα παιδιά καταλαβαίνουν οτι η άμυνα είναι το σημείο στο οποίο θα βασιστούμε (σ.σ. "hang our hats"), και οτι η επίθεση θα έρθει δεύτερη".

Αυτό που οι Μπακς είχαν ως στόχο λοιπόν, το πέτυχαν. Το ίδιο και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ως αναπόσταστο μέλος μιας ομάδας με υψηλή ενέργεια και ανεξάντλητες αθλητικές αμυντικές ικανότητες. Σιγά σιγά θα έρθουν νομίζω και τα υπόλοιπα, μεταξύ αυτών και η δημιουργία ή το καλύτερο σουτ από μακρινή απόσταση. Το πιστεύω πραγματικά και δηλώνω μεγάλος θαυμαστής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου