Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Φίνιξ Σανς: Τρίποντη ορχήστρα με τρεις σολίστες


Drive, kick-out πάσες, αποστάσεις, τρίποντα. Το είδος παιχνίδιου που το ΝΒΑ (και όχι μόνο) έμαθε  να λατρεύει ενδέχεται να βρει την απόλυτη αντιπροσώπευση τους στους νέους Φίνιξ Σανς του Τζεφ Χόρνασεκ. Η μακροβιότερη ομάδα του ΝΒΑ χωρίς κανένα τίτλο στην τροπαιοθήκη της (από το 1968 όταν και μπήκε στη λίγκα), μένει πιστή στην παράδοση. Μπάσκετ γρήγορο, συναρπαστικό και συνάμα αποτελεσματικό είναι αυτό στο οποίο μας έχει συνηθίσει το Φίνιξ και η χρονιά που έρχεται μάλλον δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Παρόλα αυτά, οι φετινοί Σανς υπόσχονται να εμπλουτίσουν τα ήθη με καινοτομίες. Και αυτές δεν είναι άλλες από εκείνες που προκύπτουν από τη συνύπαρξη τριών δαιμόνων στα παρκέ: του 24άχρονου πολυβόλου Ερικ Μπλεντσο, του 28άχρονου πληθωρικού γκαρντ Γκόραν Ντράγκιτς και του 25άχρονου κοντοπίθαρου σβούρα Ιζάια Τόμας, άρτι αφιχθέντα στην έρημο της Αριζόνα από το Σακραμέντο. 

Αν και σπάνια θα παίζουν μαζί, η συνύπαρξη τους στο ίδιο σχήμα για κάποια διαστήματα στην pre-season ενθουσίασε απόλυτα τον συμπαίκτη τους P.J. Tucker. Οπως παραδέχτηκε σε συνέντευξη του στην Arizona Republic *(1), το smallball των Σανς είναι "η καλύτερη σύνθεση. Τι μπορεί κανένας να κάνει? Εχουμε τρεις από τους καλύτερους πόιντ-γκαρντ μαζί στο παρκέ. Οι αποστάσεις είναι καταπληκτικές. Στην άλλη πλευρά, είμαστε κοντοί αλλά σκληροί. Αυτοί οι τύποι είναι σκυλιά".

Στις περιεκτικές δηλώσεις του Τάκερ απεικονίζεται το σχέδιο του Χόρνασεκ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ξέρει πως από συνεργασίες στην περιφέρεια, φτιάχνοντας καριέρα δίπλα στον μεγάλο Τζον Σκόκτον στα Jazz 90's. Στην ιστορία θα μείνει επίσης η ρουτίνα του στις βολές, όταν και συνήθιζε να παίρνει ένα αξιοθρήνητο ύφος και να πιάνει το πρόσωπο του λες και βρισκόταν μπροστά σε μια ανεπανάληπτη καταστροφή.



Στη δεύτερη χρονιά του, και έχοντας ως εχχέγυο την επιτυχία τη πρωτης, ο προπονητής των "Ηλιων" ποντάρει στη συνεχή συνύπαρξη δύο ποιοτικότατων γκαρντ στο παρκέ, στην εναλλαγή των ρόλων τους στις θέσεις 1-2 και στην "περικυκλωση" από ικανότατους σουτέρ. Ικανότατους είπα? Γράψτε λάθος. Τζέραλντ Γκριν, Μάρκους Μόρις, P.J Τάκερ και Αντονι Τόλιβερ δεν είναι δολοφόνοι τύπου Ρέι Αλεν. Είναι εντούτοις αξιόπιστοι εκτελεστές στι θέσεις των φόργουορντ όταν βρεθούν ελευθεροι.

"Οταν βρεθούν ελεύθεροι". Σε αυτή την τελευταία φράση βρίσκεται το κλειδί. Η τριάδα των πόιντ-γκαρντ των Σανς είναι παραπάνω από ικανή να κάνει τις άμυνες να συγκλίνουν με τον μοναδικό για τα φετινά backcourt του ΝΒΑ συνδυασμό ταχύτητας και ευελιξίας. Καμμιά άλλη ομάδα δεν έχει τρεις τέτοιους penetrators (sic). O Μπλεντσο μπορεί επιταχύνει σε μικρό χώρο και να βγάλει τρομερή ορμή στην κίνηση του προς τη στεφάνη, ο Ντράγκιτς είναι γρηγορος και απρόβλεπτος, ο Τόμας διαθέτει ίσως την καλύτερη τρίπλα απέναντι σε διπλές καλύψεις, καθώς και μια προσποίηση "δισταγμού" (hesitation) για την οποία ο Zach Lowe του Grantland σπατάλησε μισή συνέντευξη *(2).  To ίδιο βιντεάκι χρησιμοποιώ και εδώ. 



Οποιαδήποτε άμυνα δει την πρώτη γραμμή της να σπαει από τις κινήσεις των τριών γκαρντ δεν έχει παρά μια επιλογή. Να δώσει βοήθεια. Ακόμη και στην περίπτωση του Τόμας, το εξαιρετικά βελτιωμένο παιχνίδι του από μέση απόσταση δεν επιτρέπει ολιγωρίες. Ο ίδιος ξέρει οτι ενδεχομένως να είναι ο τρίτος της παρέας, αλλά αυτό δεν τον πειράζει καθόλου, αρκεί να κερδίζει. Ο ρόλος του εξάλλου, δεν θα είναι καθόλου αμελητέος. Ως πιθανότατα ο εκτος παίκτης, θα κληθεί να ξεπαστρέψει αντιπάλους ως επί το πλείστον χειρότερους από τον ίδιο, παίρνοντας τη μπαγκέτα όταν οι Κρις Πολ αυτής της λίγκας θα βλέπουν τους συμπαίκτες του από τον πάγκο. 

Ομως τι λέγαμε? Για τις βοήθειες. Ποιος θα ρισκάρει να αφήσει ανοιχτό το διάδρομο για τον Ντράγκιτς ή τον Μπλεντσο? Θα είναι πολύ δύσκολο να μη βγουν ελεύθεροι οι προαναφερθέντες αξιόπιστοι σουτέρ. Μη βλέπετε τα ποσοστά τους, είναι ουσιαστικά πλασματικά. Οταν τα σουτ είναι καλά, τα ποσοστά ανεβαίνουν. Και όσο ο Χορνασεκ καταφέρνει να πείθει παίκτες όπως ο Γκριν οτι είναι κάτι παραπάνω από αυτό που φαίνονται (θεαματικοί dunkers π.χ.), θα ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο. Για να καταλάβετε την προοπτική, φανταστείτε οτι στο περσινό rotation δεν υπήρχε Τόμας και ο Μπλεντσο ήταν τη μισή χρονια απών. Τα σουτ των υπολοίπων ήταν ουσιαστικά δημιουργία του ενός, τώρα οι σολίστες έχουν αυξηθεί σε τρεις. 


Οπως βέβαια προείπαμε, η συνύπαρξη όλων στο παρκέ θα είναι μια δύσκολη εξίσωση, ειδικά στην άμυνα. Παρόλα αυτά δεν είναι άλυτη, δεδομένη της πίεσης στη μπάλα που μπορούν να ασκήσουν. Βλέπετε, εκτός από ικανότατοι στο drive, οι τρεις γκαρντ διαθέτουν και άλλα χαρίσματα: Πρώτον είναι και καλοί αμυντικοί, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο. Κανείς δεν είναι Χάρντεν, ούτε καν Λίλαρντ. 

Δεύτερον - και πίσω στην επίθεση - είναι βελτιωμένοι ως σουτέρ. Ως καθαρό πλέι-μέικερ (που σημαίνει λίγα ελευθερα τρίποντα), ο Τόμας σούταρε πέρυσι με 35%, ο Ντράγκιτς με περίπου 41%, ο Μπλέντσο με 36%. Διόλου άσχημα, ειδικά αν αναλογιστούμε οτι  Α. τη φετινή σεζόν θα τους δοθεί η δυνατότητα να μετακινούνται περισσότερο στη θέση 2, ανάλογα με τις ανάγκες και την περίσταση και.. Β. θα έχουν σχεδόν μονίμως ο ένας κάποιον από τους άλλους δυο δίπλα του.

Γενικώς, η συνεχής συνύπαρξη  δύο εκ των τριών μάλλον αρκεί για να πετύχει το σχέδιο του Χόρνασεκ: Drive, σπάσιμο της άμυνας, εξαναγκασμός σε βοήθεια, διάβασμα της φάσης, σωστή πάσα στον ελεύθερο συμπαίκτη για τρίποντο. Οι δηλώσεις των παικτών μετά τη χθεσινή πρώτη νίκη απέναντι στους Λέικερς δείχνουν πως το ενστερνίζονται: "Oι γκαρντ μας έκαναν πολύ καλή δουλειά διεισδύοντας και πασάροντας προς τα έξω" δήλωσε ο Μάρκους Μόρις των 5/9 εξω από τα 7,25. "Ηταν μια καλή αρχή, βάλαμε πολλά τρίποντα και παίξαμε όλοι μαζί. Οποιος είναι καυτός, σε εκείνον θα πηγαίνει η μπάλα" , υπερθεμάτισε ο Γκόραν Ντράγκιτς.

Τα σχέδια γύρω από τους τρεις star γκαρντ δείχνουν ωραία, αρκεί βέβαια να ανταποκριθούν και οι υπόλοιποι και να καλύψουν το κενό που άφησε πηγαίνοντας στο Ορλάντο ο Τσάνινγκ Φράι. Αν και δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε οτι δεν θα το κάνουν. Η περσινή χρονιά έδειξε πως η ομάδα αυτή έχει προοπτική. Αν είχε και μια πιο γεμάτη φροντ-λάιν (ο Μαρκίφ Μόρις είναι καλός και εξελίξιμος, αλλά βάθος δεν υπάρχει και ο Λεν ακόμα δεν εχει αποδείξει τίποτα), θα μιλάγαμε εξαρχής για μια ομάδα που μπορεί να φτάσει ψηλά στο αιματοβαμμένο σφαγείο της άγριας Δύσης. Τώρα θα περιμένουμε να δούμε πρότερα το θέαμα και μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη. 

Εκπληξη? Χμ...

* Πηγη (1) http://www.cbssports.com/nba/eye-on-basketball/24767693/suns-pj-tucker-on-bledsoe-dragic-thomas-thats-the-best-lineup-to-me
* Πηγη (2) http://grantland.com/the-triangle/qa-isaiah-thomas-on-the-suns-u-dub-love-and-sweating-out-the-draft/

 Δείτε τα στατιστικά των παικτών των φετινών Σανς εδώ: http://www.sbnation.com/nba/players/111516/eric-bledsoe


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου