Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Η Λαμποράλ

Γενικά.
Φτάνοντας τον ουρανό. 4 παίκτες από 2,10 και πάνω στελεχώνουν τις θέσεις των ψηλών στην Λαμποράλ και αυτοί δεν είναι παρά μερικοί μόνο από εκείνους που προορίζονται να καλύψουν τις θέσεις στο ποστ. Μπουρούσης , Τιλί, Ντιόπ, Ντάρκο Πλάνινιτς συνοδεύονται από τον Σενγκέλια , σχηματίζοντας την μακράν πιο "περίεργη" φροντ λάιν της διοργάνωσης. Πως θα αναθέσει ρόλους σε αυτούς ο Περάσοβιτς, χωρίς να έχει ούτε ένα καθαρό stretch four στη διάθεση του ή χωρίς αθλητικό ψηλο?
Η παρουσία του Κροάτη προπονητή εγγυάται μια αλλαγή πορείας , τουλάχιστον σε ο,τι αφορά τη φιλοσοφία. Το "όσα πάνε κι όσα έρθουν" θα αντικατασταθεί από κάτι πιο μελετημένο και επικεντρωμένο στην κυκλοφορία της μπάλας, όμως ο κοουτς πιθανώς να βρεθεί εγκλωβισμένος στις δυνατότητες ενός ρόστερ που βρήκε και δε διάλεξε.

Υπέρ. 
Mάικ Τζέιμς και Ντάριους Ανταμς πήραν σωστά ψηφο εμπιστοσύνης και το κίνητρο τους είναι  αρκετά υψηλό ωστε να μη λησμονούν και την άμυνα. Επίσης, οι αλλαγές δεν είναι κοσμογονικές όπως πέρυσι, και πολλοί παίκτες παραμένουν στην ομάδα για 2η συνεχόμενη χρονιά.
O Περάσοβιτς είναι ο καλύτερος κοουτς που ειχε η ομάδα εδώ και πολλά χρόνια και ίσως έχει αρκετές πιθανότητες να τιθασεύσει τον Μπέρτανς και να εντάξει το ταλέντο του σε ένα δομημένο παιχνίδι που θα τον βγάζει ελευθερο. Αν το καταφέρει, θα έχει κερδισει έναν σταρ.
Τέλος, η ομάδα δειχνει να διατηρεί τις δυνατότητες που είχε στο γρηγορο επιθετικό transition.

Κατά. 
Θα το καταλάβατε και από την εισαγωγή, ο συνωστισμός στους ψηλούς είναι ένα ζήτημα προς επίλυση. Το ίδιο και η πικ εν ρολ άμυνα με κάποιους από αυτούς, δεν χρειάζεται να λέμε ονόματα για να μη στενοχωριέται κανένας. Ειναι να απορεί κανείς πάντως με το πόσο εύκολα κατέληξε στην ΑΕΚ ο Ανοσίκε.
Ακόμα, πλην Κοζέρ δεν φαινεται να υπάρχει άλλος γκαρντ που να έχει ως προτεραιότητα την οργάνωση της ομάδας. Ο Ανταμς είδε πέρυσι τα νούμερα στις ασίστ να πέφτουν κατακόρυφα, αλλά φέτος πρέπει να επανέλθει στον προ-Ισπανίας εαυτό του. Τότε, μοίραζε καλά το παιχνίδι.
Εφυγε ο Σαν Εμετέριο, ακριβως πάνω στη στιγμή που ήρθε προπονητής. Κρίμα, σε αυτό το σύνολο θα ήταν ο ιδανικός ηγέτης. Τωρα ποιος θα είναι αυτός? Λειπει μια τετοια φυσιογνωμία, και λειπει πολύ.

Καλύτερη μεταγραφή. 
Για χάρη του αποχώρησε ο Ανοσίκε, άρα μάλλον ο Γιάννης Μπουρούσης. Αντικειμενικά να το δείτε, είναι ο καλύτερος ψηλός, παρά τα διεγνωσμένα προβλήματα. Μειονεκτήματα όμως έχουν όλοι, και εξάλλου ο Ελληνας σέντερ ταιριάζει στη φιλοσοφία του κοουτς. Ανοίγει αποστάσεις, πασάρει σωστά και γενικά κινεί το παιχνίδι. Αφήστε που είναι πιθανώς και ο καλύτερος σουτέρ στις θέσεις 4-5 (οκ, ίσως και όχι)

Στο τέλος ΜVP θα είναι ο...


Ντάβις Μπέρτανς. Αυτή πρέπει να είναι η χρονιά που ο Λετονός θα κάνει το μεγάλο άλμα, η ευκαιρία είναι εξίσου μεγάλη με τα προσόντα του. Το σουτ του ειναι εξαιρετικό, αλλά δεν ήταν πράγμα αυτό πέρυσι να σουτάρει 2,5 φορές παραπάνω τριποντα από δίποντα, όταν έχει δυνατότητες να πάει και πιο κοντά, να τρέξει στο ανοιχτό γηπεδο ή να πάρει ελευθερους διαδρόμους. Το λογικό είναι πως ο Περάσοβιτς θα πάρει από εκείνον το καλύτερο δυνατό.

Θα αναδειχθεί ο...
Διάφοροι θα μπορούσαν. Η πρόβλεψη μου όμως θα πάει με τον OD Ανοσίκε, επειδή είναι ο μοναδικός undersized ψηλος της ομάδας. Είναι και νεαρός. Ο Ανοσίκε μυρίζεται τις φάσεις και παίρνει μοναδικές θέσεις μέσα στη ρακέτα, κατεβάζοντας ένα σωρό ριμπάο (sic), ενώ είναι ικανοποιητική η ικανότητα του να τελειωνει εύκολες μπάλες κοντά στο καλάθι. Επίσης, κάποιος πρέπει να αλλάζει και στα σκριν. Ο Ντιόπ είναι επίσης αθλητικός, αλλά αυτό είναι δύσκολο να το κάνει.  Ο Ανταμς ρε.

Πολύ πρώιμη πρόβλεψη. 
Τοπ-16, καλύτερη εικόνα από πέρυσι, πρόπερυσι, αντιπρόπερυσι κ.ο.κ. 

4 σχόλια:

  1. Εξαιρετική σειρά άρθρων Γιώργο, συγχαρητήρια.

    Η φετινή ομάδα έχει όλα τα φόντα να συνεχίσει τη νοοτροπία τσίρκο που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια την Kutxa. Ας ελπίσουμε ο Περάσοβιτς να βρει μια ισορροπία, γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον το τι μπάσκετ θα παίξει με αυτό το ετερόκλιτο σύνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα σαι καλά Γιαννη, εχει αξία να το ακουω από σένα. Οντως και εγω βρισκω τη Λαμποραλ πολυ ενδιαφερουσα, καθως φαινεται οτι το ροστερ δεν ανταποκρινεται απολυτα στη νοοτροπια του κοουτς. Για να δουμε τι θα καταφερει. Ειναι καλος ο Περασοβιτς.

      Διαγραφή
  2. μεγαλο συν για την αεκ στο οτι εσβησες τον παιχτη που μπορει να αναδειχτει. Μπραβο πραγματικα ανεβαζει πολυ το δικο μας πρωταθλημα μαζι με μαυροκεφαλιδη θα βαλει προβληματα ακομα και στους μεγαλους. Οσο για κουτσα θεωρω και τον κοζε ενα παιχτη που φετος ισως παρει τα κλειδια απο περασοβιτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κοζερ θα παρει τα κλειδια γιατι ειναι πιο συγκρατημενος και παικτης ομαδας. Ο Ανοσικε ηταν παικτης που η ΑΕΚ χρειαζοταν, δεν ειχε κατι τετοιο. Πολυ καλη επιλογή.

      Διαγραφή