Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Το δώρο του Ζέλικο


Εβλεπα τον Κώστα Σλούκα να ξεκινάει και να τελειώνει στην πεντάδα της Φενέρ την προηγούμενη Παρασκευή και να καταστρέφει μόλις προχθές την Νταρουσάφακα για το πρωτάθλημα, και αναρωτιέμαι αν ο Ζελικο Ομπράντοβιτς έχει αποφασίσει να κάνει δώρο στο ελληνικό μπάσκετ τον επόμενο μεγάλο γκαρντ της εθνικής ομάδας. Οι προυποθέσεις είναι όλες εκεί, και άλλωστε ο Ζοτς το έχει ξανακάνει. Εχει πάρει καλούς παίκτες και τους έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο. Στα χέρια του βελτιώθηκαν και απέκτησαν ξεκάθαρη ταυτότητα ο Διαμαντίδης, ο Χατζηβρέττας, ο Φώτσης, ο Τσαρτσαρής και ο νυν αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης. Ολοι τους, από λίγο εώς πολύ υπευθυνοι για μεγάλες επιτυχίες της πιο αγαπημένης μας ομάδας.

Το νέο 'δωρο' του Ομπράντοβιτς λοιπόν θα μπορούσε να είναι ο Σλούκας. Δεν ξέρω αν έτυχε να δείτε μέχρι στιγμής παιχνίδια της Φενέρ. Ο Σλούκας είναι το απόλυτο αφεντικό στο κουμάντο της ομάδας, και μάλιστα προφανέστατα από προπονητική εντολή. Ξεκινάει τα plays, οργανώνει επιθέσεις , κατευθύνει , εκτελεί, και αποτελεί τον "go to guy" των Τουρκων. Οταν μία επίθεση στραβώσει, οι συμπαίκτες του τον ψάχνουν εκ νέου για να την ξαναστήσει. Κάτι σαν τον Σπανούλη στον Ολυμπιακό, με τη διαφορά οτι ο Σλούκας διώχνει πιο γρηγορα τη μπάλα από τα χέρια (και αυτό συνέπεια προπονητικής εντολής). Και όλα αυτά, χωρίς να έχει καλά καλά λειτουργήσει το πικ εν ρολ με τον Βέσελι...

Από τη μέχρι στιγμής εικόνα, ίσως μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τα κίνητρα του παίκτη όταν εκείνος άφησε τον Ολυμπιακό. Ισως τελικά να μην ήταν τα λεπτά συμμετοχής, αλλά ο ρόλος. Ο Ζοτς, δείχνει να έχει αντιληφθεί αυτό που πραγματικά είναι ο παίκτης και πού μπορεί να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο μέγιστο βαθμό: o Σλούκας είναι πρωτίστως ένας προικισμένος πλέι μέικερ, και δευτερευόντως ένας combo γκαρντ που θα πάρει επάνω του και μερικές δύσκολες επιθέσεις. To παιχνίδι της Φενέρ αναδεικνύει αυτά τα χαρακτηριστικά του, για αυτό ακριβώς και θα είναι πολύ δύσκολο για τον Μπόμπι Ντίξον να του φάει τη θέση. Ο κοντούλης Αμερικάνος δεν έχει αντιστοιχη αίσθηση του γηπέδου και επιπλέον αποτελεί στόχο στην άμυνα. Αν στο τέλος της χρονιάς στην ευρωλίγκα "γραψει" τελικά παραπάνω λεπτά από τον Ελληνα ασο, τότε για αυτό θα φταίει μάλλον ο δευτερος. Και πάντως όχι ο Ομπράντοβιτς, ούτε η υπόλοιπη στελέχωση της ομάδας του.

Η επιστροφή του Χίκμαν μάλιστα, ελάχιστα ενδέχεται να επηρεάσει τις δομές της ομάδας σε ο,τι αφορά τα οργανωτικά. Ο έμπειρος combo γκαρντ δίνει στον Ζοτς περισσότερο την ευκαιρία να πάει σε διαφορετικές πεντάδες και να δώσει στον Μπογκντάνοβιτς λίγο χρόνο στο 3, παρα εκείνη του να έχει έναν έξτρα οργανωτή. Ετσι μάλιστα, μπορεί ασφαλέστερα και ο Ντατόμε να "κατέβει" στο 4, και η Φενέρ να παρουσιάσει ο,τι εξαρχής έμοιαζε να είναι ο στόχος: ευελιξία στα σχήματα στις θέσεις 2,3 και 4, ακόμη και στη θέση 5. Αυτό που μοιάζει μέχρι στιγμής αδιαπραγμάτευτο, είναι η θέση του παίκτη που έχει το γενικό πρόσταγμα στην επίθεση, εκεί όπου ο Σλούκας έχει επιπλέον εξελίξει και δυο ακόμη χαρακτηριστικά: την κίνηση μακριά από τη μπάλα και το άνοιγμα του γηπέδου. Στα πρώτα παιχνίδια, ο πρωην γκαρντ του Ολυμπιακου τρέχει, και τρέχει καλά.


Στην αρχή της χρονιάς συνεπώς, ο Σερβος κοουτς έχει κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του. Είναι στο χέρι του παίκτη να τις αντιληφθεί και να πιάσει την τεράστια ευκαιρία από τα μαλλιά. Δεν νομίζω πως δεν θα το κάνει, καθώς οι επιδόσεις του τόσα χρόνια μαρτυρούν πως δεν φοβάται στα δύσκολα και πως μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία του ακόμη και έχοντας λίγο χρόνο συμμετοχής. Η διαφορά είναι βέβαια πως στη Φενέρ ο Σλούκας είναι εδώ και για τα "εύκολα", δηλαδή για να είναι αυτός ο βασικός οργανωτής. Κάτι τέτοιο στον Ολυμπιακό δεν συνέβη ποτέ και για αυτό δεν φταίει ο... Σπανούλης. Οι ομάδες έχουν προπονητές.

Ευχομαι πραγματικά το δίδυμο Ζοτς - Σλούκα να τα πάει καλά, πολύ καλά, και να μακροημερευσει. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, η εθνική μας θα είναι απόλυτα έτοιμη να περάσει στην εποχή ενός νέου εμβληματικού διδύμου. Ο Ομπράντοβιτς θα μας έχει κάνει ένα δώρο και ο Καλάθης θα έχει δίπλα του (πίσω του, μαζί του, μπροστά του) έναν ιδανικό παρτενέρ. Κοντά σε αυτούς υπάρχουν και δυο ακόμα. Τι λέτε, είναι άσχημη μια γραμμή που επιπλέον θα έχει τον Παππά και τον Μάντζαρη;

Y.Γ. Το παραπάνω αρθρο ουδεμία σχέση έχει με τον φετινό Ολυμπιακό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου