Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

O Παναθηναικός: στο βάθος βελτίωση.

Γενικά 
Ολοκληρωτικό face lifting για τον Παναθηναικό, ο οποίος αφήνει φέτος πίσω του το μπασκετ του Ιβάνοβιτς καθώς και τις εξαγγελίες και τις θεωρήσεις περί 'ελληνοποιήσης' και επιχειρεί το λογικό: να φτιάξει ομάδα με ένα νορμάλ τρόπο. Να φερει δηλαδή καλούς παίκτες που ταιριάζουν με το πλάνο ενός προπονητή που κάνει γενικώς κουμάντο, και ταυτόχρονα να δώσει λελογισμένα ευκαιρίες σε νεαρούς και/ή γηγενείς παίκτες. Στην αφετηρία, οι πράσινοι παρουσιάζονται στη θεωρία καλύτεροι από ο,τι πέρυσι, χωρίς να παραγνωρίζουμε οτι υπάρχουν συγκεκριμένα κενά στον τρόπο που είναι καταρτισμένο το ρόστερ. Από αυτόν τον τρόπο, παρεμπιπτόντως, μπορούμε να αναγνωρίσουμε και μια προτεραιότητα που έχει βάλει ο Σερβος προπονητής σε ο,τι αφορα το παιχνίδι της ομάδας: ο φετινός ΠΑΟ θα προσπαθεί να πασάρει πολύ.

Υπέρ.
Αυτό γίνεται αμέσως φανερό αν κοιτάξει κανείς τη στελέχωση στις θέσεις 1-3. Στη θεση 2 παικτών που δεν έβλεπαν πολύ γήπεδο (Νέλσον, Σλότερ) , ήρθαν δυο διακρίνονται για την ικανότητα τους στην πάσα, αλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο. Για τον Καλάθη, δεν χρειάζονται πολλά σχόλια. Είναι ένας πλέι-μέικερ με πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της αναγνώρισης των θέσεων των συμπαικτών του, ο οποίος είναι επιπλέον συνεπεστατος και στην άμυνα. Για τον Φελντέιν, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως στον τομέα της κυκλοφορίας μπορεί να προσφέρει σαφώς περισσότερα από όσα ο Σλοτερ, άσχετα αν δεν φαντάζει και τόσο καλύτερος γενικά. Επίσης, ανάλογη δυνατότητα έχει και ο Σασα Πάβλοβιτς, ένας παίκτης που η τεχνική του είναι ευθέως ανάλογη της εμπειρίας του. Συνεπώς, αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από τους πράσινους είναι περισσότερη δημιουργία από την περιφερειακή τους γραμμή, η οποία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την επανάκαμψη του Νίκου Παππά.


Αυτό που επίσης μπορούμε να περιμένουμε έχοντας στο νου την ταυτόχρονη παρουσία στο παρκέ των Καλάθη, Φελντέιν και Πάβλοβιτς είναι ένα πιο απλωμένο στο πλάτος επιθετικό transition, κάτι που ο "Σάλε" ενθάρρυνε στην εθνική Σερβίας όταν ειχε στην πεντάδα τον Νέντοβιτς. Ο Καλάθης τρέχει καλά στον αιφνιδιασμό και οι δυο νεοαποκτηθέντες είναι ιδανικοί εκτελεστές από το πλάι. Οι αποστάσεις θα ανοιγουν εύκολα και θα ανοιγουν γρηγορα, αρκεί το ριμπαουντ να είναι εξασφαλισμένο. Αν διακριθούν σε αυτό τον τομέα οι παίκτες του ΠΑΟ, τότε υπάρχουν δυνατότητες για γρηγορα τριποντα υπό καλές προυποθέσεις.

Η προσθήκη του Καλάθη, φερνει φυσικά και το επιπλέον όφελος της σωστής αξιοποιήσης του Διαμαντίδη, κάτι που νομίζω είναι αυτονόητο για όλους σας, και όσοι είδατε και καποιο φιλικό θα το διαπιστώσετε. Ο Διαμαντίδης των 20 λεπτών, είναι εν δυνάμει ο "Μήτσος" του παρελθόντος, και δεν πιστευω πως χρειάζεται να σταθούμε άλλο σε αυτό πριν πάμε στον Ραντούλιτσα.

Ο Σερβος ψηλός προσφέρει τελειώματα ανάλογα του Μπατίστα (και καλύτερα να τα πείτε δεν θα διαφωνήσω), αλλά επιπλέον μπορεί να συμβάλει και αυτός στην καλή κυκλοφορία της μπάλας. Ετσι, ξαναγυρνάμε στην αρχή. Ο ΠΑΟ θα πασάρει καλύτερα και το σετ παιχνίδι του θα είναι αναβαθμισμένο, μην έχετε καμμιά αμφιβολία για αυτό. Ως προς το τι παιχνίδι θα είναι αυτό , η στελέχωση μας προιδεάζει για περισσότερη εκμετάλλευση του κεντρικού διαδρόμου, μιας και ο Ραντουλιτσα είναι δυνατός σκρίνερ και καλός roller, ο Παππάς ένα χρόνο ωριμότερος,  και ο Καλάθης είναι ο... Καλάθης.

Οι πράσινοι θα γίνουν μια ομάδα της πιο συγχρονης Σερβικής σχολής, που θέλει την "χρυσή ισορροπία" μεταξύ του παιχνιδιού μέσα στη ρακέτα και εκείνου έξω από το τρίποντο, χωρίς να λησμονεί τις ευκαιρίες για αιφνιδιασμό. Αν το καλοσκεφτείτε, αυτή την ισορροπία δεν επέδειξε και η εθνική των Σερβων πριν ο Τεόντοσιτς στραπατσαριστεί από τα δυναμικά hedge out των Λιθουανών? Στην περίπτωση εκείνη, πίσω από τον Μίλος δεν υπήρχε άλλος. Εδώ υπάρχει και λέγεται Διαμαντίδης.

Σιγά σιγά, και καθώς η σεζόν προχωρά, θα γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι επάνω στον τρόπο παιχνιδιού. Προς το παρόν αυτά αρκούν και είναι ελπιδοφόρα.

Προβληματισμοί.




Aπό την άλλη, δεν γινεται κανείς να παραβλέψει πως ο Παναθηναικός φαινεται να μην κλείνει επαρκώς δυο "τρυπες", οι οποίες ρούφηξαν πέρυσι πολλά από τα θετικά που αποκόμιζε το τριφυλλι από το καλό μπάσκετ Ιβάνοβιτς, όταν αυτό εμφανιζόταν. Την άμυνα στο πικ εν ρολ και τον δυναμισμό στη θέση 3. Η παρατήρηση αυτή δεν συνιστά από μέρους μου πρωτοτυπία , καθώς θα την έχετε ήδη διαβάσει σε διάφορους άλλους χώρους. Ομως έτσι είναι, και αυτό δεν μπορεί κανείς να το παραβλέψει.


Θα είναι δυσκολο για τους πράσινους να εφαρμόσουν επιθετικές τακτικές αντιμετωπισης του πικ εν ρολ, καθώς οι επαναφορές των δυο βασικών σέντερ δεν είναι και οι καλύτερες, ούτε άλλωστε και το ξεπέταγμα τους στο μέσον της απόστασης. Ο Κουζμιτς έχει δειξει πιο ετοιμος στα φιλικά, αλλά είναι άλλο πράγμα η ταχυτητα και άλλο η ευελιξία στο στρίψιμο του κορμιού. Αφηστε που η παρουσία του μειώνει δραστικά το επιθετικό ρεπερτόριο, κάτι που δεν θα πείραζε αν ο Σερβος ήταν όντως αμυντικό τέρας. Δεν είναι, και έτσι ο Τζορτζεβιτς θα πρέπει να πάρει ρίσκα στην τακτική του. Γενικώς (πλην Γκιστ), και δεδομένης της ηλικίας του Φωτση, η φροντ λάιν δειχνει να υστερεί σημαντικά στον τομέα της αθλητικής ικανότητας.

Επιπλέον, η θέση 3 δείχνει σχετικά σοφτ και στις δυο άκρες του παρκέ. Από τους Γιανκοβιτς και Πάβλοβιτς λείπει η δύναμη και η δυνατότητα να ματσάρουν σκληρότερους αντιπάλους. Επιπλέον, στην επίθεση μοιάζει δυσκολο να πάρει η ομάδα τους σκορ κοντά στο καλάθι βασιζόμενη σε αυτούς, όταν στα τοπ τριάρια της Ευρωπης κάτι τετοιο είναι στο βασικό job description. Ο νεαρός Ελληνας θα πρέπει να βελτιωσει κι αλλο το ποστ παιχνίδι του.

Ο Παναθηναικός έχει στελεχώσει ένα ρόστερ που αμυντικά προβληματίζει. Σκεφτειτε εξάλλου: για ποιον από τους Διαμαντίδη, Φελντέιν, Παππά είστε απόλυτα σιγουροι οτι θα είναι μονίμως στους τοπ αμυντικούς perfomers? Ο πρωτος έχει τα χρόνια, ο δευτερος είναι οκ αλλά σίγουρα η άμυνα δεν ειναι το φόρτε του, ο τρίτος παρουσίασε πέρυσι σημαντικότατη βελτιωση σε αυτό τον τομέα, αλλά η συνέπεια του δυσκολα μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Το αρχικό ζυγι στον ΠΑΟ στην αρχή της σεζόν, δείχνει τελικά περίπου στα ίσα. Ομως το λογικό είναι το τριφύλλι να είναι φετος καλύτερο. Θα είναι.

Για να δούμε και τα υπόλοιπα.

Καλύτερη μεταγραφή: E, o Καλάθης.
Στο τέλος της χρονιάς MVP θα είναι: Ο Καλάθης. Θα τα κάνει όλα, θα σουτάρει και θα βάλει τρίποντα. Ειναι αυτός που θα οδηγησει τον ΠΑΟ στη νέα εποχή μεχρι να...
αναδειχθεί ο: Νικος Παππάς. Παιδιά, μη λέμε ο,τι θέλουμε, περυσι έκανε την αρχή, φετος πρέπει να πάρει ένα σωρο επιθέσεις πανω του όταν επιστρεψει. Τεραστιες δυνατοτητες.
Πολύ πρωιμη πρόβλεψη: Πολύ δυσκολη τωρα. Η ομαδα θα ειναι καλύτερη από πέρυσι, αλλά τα ποιοτικά συνολα ειναι περισσοτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου