Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Tα πολλαπλά οφέλη των Ντάνστον και Χάντερ


Το πρώτο ημίχρονο του χθεσινού αγώνα στο Μιλάνο είναι ενδεικτικό του τι μπορεί να κερδίσει ο Ολμπιακός όταν βρεθούν σε καλή μέρα ταυτόχρονα οι Ντάνστον και Χάντερ. Ισως για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν οι σέντερ του Ολυμπιακού πήραν και οι δύο άριστα στους ρόλους τους, έστω και για ένα εικοσάλεπτο. Το αποτέλεσμα ήταν μια μανιασμένη άμυνα στο πικ εν ρολ, κυριαρχία στα ριμπάουντ και ταχύτατα τελειώματα στο transition ή πάνω από τη στεφάνη. Η παρουσία του πρώτου ήταν ηγετική σε ένα σεμιναριακού επιπέδου πρώτο οκτάλεπτο, η είσοδος του δευτέρου βοήθησε στο να διατηρηθούν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας και οι ερυθρόλευκοι να πάνε μπροστά στα αποδυτήρια με 32 - 42. Την ίδια στιγμή, ο MVP της προηγούμενης αγωνιστικής Σαμάρντο Σάμουελς είχε όλους κι όλους 2 πόντους χωρίς καλά καλά να έχει ακουμπήσει μπάλα. 

Ηταν εξαιρετικός ο τρόπος που ο Ολυμπιακός αμύνθηκε στο πικ εν ρολ με τους δυο ψηλούς του, κάτι που παραδέχθηκε μετά το τέλος του ματς ο Μίλαν Τόμιτς. "Πετύχαμε το 95% των αμυντικών στόχων μας" δήλωσε στη Νοva. Λογικά, αυτού του είδους τις επιδόσεις είχε στο νου του ο Γιωργος Μπαρτζώκας το καλοκαίρι όταν στελέχωνε τη φροντ-λάιν με δύο undersized σέντερ με πλούσια αθλητικά προσόντα. 

Δεν ξέρω όμως αν είχε στο μυαλό του και την ίδια τακτική. Στον Σφαιρόπουλο πήρε κάποιο χρόνο, αλλά αυτή τη στιγμή βλέπει τη δουλειά του να δίνει καρπούς. Από τα αλλοπρόσαλα hedge out των πρώτων παιχνιδιών, στα ιδανικά της χθεσινής βραδιάς. Ντάνστον και Χάντερ βγαινουν μεν δυναμικά στην περιφέρεια, αλλά πλέον αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα το τάιμινγκ στο οποίο οφείλουν να επανακτήσουν τον παίκτη τους. Ελπίζω οι επιδοσεις τους να διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο και την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτές στάθηκε και μετά το τέλος του αγώνα ο καλός προπονητής Δημήτρης Πρίφτης, όταν κλήθηκε να εξηγήσει και τη δαιμονιώδη απόδοση του Βασίλη Σπανούλη. Μεταξύ άλλων, ο κοουτς του Αρη στάθηκε στο οτι ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει φέτος για πρώτη φορά δίπλα του δύο πεντάρια τα οποία μπορούν να πάρουν σωστές θέσεις στην επίθεση και να αντιληφθούν σωστά τον τρόπο παιχνιδιού του. 

Σίγουρα ο Σπανούλης έχει κάνει φέτος σωστότερη προετοιμασία, και σίγουρα (όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος) ο Σφαιρόπουλος τον έχει ωθήσει στο να φτάσει στα υψηλά του όρια. Παρόλα αυτά, το ρόλο τους έχουν παίξει και οι συμπαίκτες του. Τα νούμερα καριέρας στις ασίστ μαρτυρούν ένα σύνολο που αντιλαμβάνεται σωστά τη λειτουργία του, και οι περισσότερες από αυτές έχουν βρει αποδέκτες τους Χάντερ και Ντάνστον. Ο νεοφερμένος από τη Σιένα σέντερ, έχει μάλιστα εσχάτως εμφανίσει και ένα βελτιωμένο ρεπερτόριο με πλάτη. 


Η στιγμή για να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός τη Φενέρμπαχτσε μοιάζει σχεδόν ιδανική. Η ομάδα ξαναβρίσκει ρυθμό μετά από μια μικρή κοιλιά, οι δύο ψηλοί του δείχνουν απόλυτα έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και στις δύο άκρες του παρκέ. Παρόλα αυτά, η ομάδα του Ζοτς είναι ως γνωστόν μια διαφορετική ιστορία. Το πικ εν ρολ με τους κλασικούς σέντερ δεν είναι το κυρίαρχο τακτικό της μονοπάτι. Αντιθέτως, η αναζήτηση των μις ματς και η εκμετάλλευση των προσόντων των πάουερ φόργουορντ είναι στην πρώτη γραμμή. Περισσότερο από βασικοί αμυντικοί πυλώνες, οι Ντάνστον και Χάντερ ίσως κληθούν να λειτουργήσουν ως αμυντικοί βοήθειας. 

Στη θέση 4 εξάλλου, αναδείχθηκε χθες ένα πρόβλημα. Αν ο Ολυμπιακός παρουσιαστεί (όπως είναι το πιθανότερο) εκ νέου λειψός, τότε ο Σφαιρόπουλος ίσως πρέπει να σκεφτεί άλλες λύσεις πέραν της προφανούς του Τρεμέλ Ντάρντεν. Ο καλός Αμερικάνος είναι ένας πολύ καλός αμυντικός όταν μαρκάρει ισουψείς ή ακόμα και κοντυτερους παίκτες. Λυγίζει πολύ το σώμα, έχει τα πόδια σε ετοιμότητα, δεν ποστάρεται ευκολα. Εντουτοις, φαινεται να αντιμετωπίζει προβλήματα όταν ματσάρει με ψηλότερους αντιπάλους. Η μόνη επιθετική στόχευση της Μιλάνο που λειτούργησε ήταν εκείνη που τον αφορούσε. Ο Τζεντίλε έκανε πολλές ζημιές παίζοντας πάνω του. Πώς θα τα πάει ο small forward των ερυθρόλευκων αν κληθεί να μαρκάρει (από ανάγκη) τους Μπιέλιτσα και Βέσελι?

Μένει να το δούμε, αν το δούμε. Κατά τα άλλα, αξίζει κανείς να σταθεί και στην παρουσία του Σλούκα. Πήγε πάρα πολύ καλά ο γκαρντ του Ολυμπιακού στο διάστημα που έλειψε ο Σπανουλης, στο τέλος του τρίτου και στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου. Προσεκτικός και διορατικός, διάβασε κάθε ευκαιρία που του έδωσε η άμυνα της Μιλάνο, με αποκορύφωμα την ψυχραιμη τροφοδότηση του Χαντερ όταν ο Μπάνκι το γύρισε στην τρέλα και έπαιξε με σέντερ τον Μέλι! Ας πρόσεχε. Τα λεπτά του Σλούκα έδωσαν στους ερυθρόλευκους την άνεση να ξεκουράσουν τον Σπανούλη για την τελική ευθεία.

Η πρόκληση πλέον μοιάζει τεράστια. Με νίκη επί της Φενέρ ο Ολυμπιακός θα βρεθεί καβάλα στ'άλογο. Αν πάρει μία εκ των δυο πρώτων θέσεων, τότε δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ηττηθεί τρεις φορές σε πέντε παιχνίδια από αντίπαλο που ως εκείνη τη στιγμή θα παίζει χειρότερα από εκείνον. Ας μην προτρέχουμε όμως. Προς το παρόν, οι παίκτες των ερυθρόλευκων δείχνουν να ξεπερνούν τις προκλήσεις. Δεν είναι και λίγο να καταφέρνεις αυτό που παρατήρησε ο συνάδελφος...


2 σχόλια:

  1. Πώς θα τα πάει ο small forward των ερυθρόλευκων αν κληθεί να μαρκάρει (από ανάγκη) τους Μπιέλιτσa?
    to ekane ston 1o gyro arketa kala ston servo....

    ΑπάντησηΔιαγραφή