Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Το (απίθανο) μπάσκετ των παικτών του Ιβάνοβιτς


H εξαιρετική χθεσινή εμφάνιση του Παναθηναικού (η καλύτερη στη σεζόν) άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό. Πώς γίνεται η ομάδα που μια εβδομάδα πριν έχανε από την σαφώς υποδεέστερη Ζαλγκίρις να ισοπεδώνει πλήρως ενα εκ των ακλόνητων φαβορί της διοργάνωσης? Το τριφύλλι στραγγάλισε την Ρεάλ από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να της δώσει ούτε την παραμικρή ευκαιρία να πιστέψει στην ανατροπή των δεδομένων. 

Προσωπικά θεωρούσα το παιχνίδι πολύ δύσκολο, αλλά θα έπρεπε ίσως να προσέχω και εγώ. Αν το δούμε σφαιρικά, το χθεσινό αποτέλεσμα δεν θα έπρεπε να μας προξενεί καμμία έκπληξη. Το "μπάσκετ Ιβάνοβιτς" (sic) έχει ακριβώς αυτή την εικόνα όταν οι παίκτες είναι πνευματικά έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις: όταν δηλαδή είναι διατεθειμένοι να εκμεταλλευτούν και την παραμικρή ευκαιρία που τους δίνει μια άμυνα και να μην κοιτάξουν καμμία άλλη επιλογή πέραν της άμεσης εκτέλεσης. Αυτό ακριβώς έκανε π.χ. χθες βράδυ ο Νίκος Παππάς, ο οποίος στα 20 λεπτά που αγωνίστηκε πέτυχε 22 πόντους και είχε μόλις μία (!) ασίστ. Κάθε αντίδραση των Μαδριλένων στο πικ εν ρολ, ο Ελληνας άσος τη διάβασε υποδειγματικά, παίρνοντας το μισό μέτρο που του έδινε η flat κάλυψη του Λάσο και σκοράροντας κατά μέτωπο. Η δική του απόδοση ήταν η καθοριστικότερη στη διαμόρφωση του χθεσινού αποτελέσματος, και αυτό διότι ήρθε στο σημείο που η Ρεάλ θα προσπαθούσε να σηκώσει κεφάλι.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε, γιατί εκτός των άλλων στο τρίτο δεκάλεπτο οι πράσινοι άρχισαν να σκοράρουν και από μακριά. Το μοναδικό τρίποντο του Μπλουμς ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, το επίσης ένα του Παππά το ίδιο. Μετά από μία ατυχή προσέγγιση χωρίς βοήθειες στο ποστ στο πρώτο ημίχρονο, η οποία επέτρεψε στους Μπατίστα, Μαυροκεφαλίδη και Λαβάλ να κερδίσουν κατά κράτος τη μάχη της ρακέτας, οι παίκτες της Ρεάλ ταμπουρώθηκαν παραπάνω από το κανονικό στο καλάθι τους στην τρίτη περίοδο. Overhelping που θα έλεγε και η γιαγιά του Ιάσονα από το Ohio. Σε αυτό το σημείο, ο Παναθηναικός άδραξε κάθε ευκαιρία, βάζοντας στο παιχνίδι του την έξτρα πινελιά που του έλειπε στο πρώτο μισό: το μακρινό σουτ. Τα πάντα πήραν το δρόμο τους. 

Για να γίνει αυτό βέβαια χρειάστηκαν και άλλα, όπως μια εξαιρετικά πιεστική περιφερειακή άμυνα, γεμάτη αλλαγές και διατεθεμένη να αγνοήσει τα όποια μις ματς προέκυπταν στο ποστ. Απόλυτα εύστοχο διάβασμα του Ιβάνοβιτς, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά πως η Ρεάλ δεν νοιώθει άνετα όταν πρέπει να βασιστεί στο σκοράρισμα των ψηλών της. Ο,τι και να συμβαίνει, η πρώτιστη επιθετική της επιλογή είναι να πάρει πόντους από την τετράδα - φωτιά που έχει στην περιφέρεια. Από αυτήν, καλά πήγε μόνο ο Κάρολ, μόνο που αυτός είναι (μην ξεχνάμε) ο τέταρτος στη σειρά. Οταν μάλιστα ο Σερχι είναι τόσο εγκλωβισμένος, τότε η πιθανότητες που έχουν οι Μαδριλένοι να αλλάξουν τη ροή ενός παιχνιδιού ελαχιστοποιούνται. 


Για πρώτη φορά φέτος και για αυτο κυρίως τον λόγο, δεν γίνεται να αγνοήσουμε τον Ντεμάρκους Νέλσον. Ο combo guard των πράσινων έκανε ένα απόλυτα πλήρες παιχνίδι, και ο συνδυασμός του με τον Παππά έδωσε επιτέλους στην ομάδα το κάτι διαφορετικό, αυτό που δύσκολα μπορεί να βρει όταν ο Αμερικάνος συνυπάρχει στο παρκέ με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Αυτή η στελέχωση βλέπετε δίνει στις άμυνες ευκολότερες στοχεύσεις, κάτι το οποίο για την οικονομία του χώρου θα αφήσουμε για μια μελλοντική ανάλυση. Κρατήστε πάντως το γεγονός οτι Παππάς και Νέλσον λειτούργησαν μαζί απόλυτα ικανοποιητικά, με τον πρώτο μάλιστα να διαπρέπει και στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. 

Ο Παναθηναικός έχει πλέον προκριθεί, εκτός αν δούμε σημεία και τέρατα. Δεν το νομίζω. Η πετυχημένη πορεία του συνεχίζεται, κι ας είναι οι μισές βραδιές του στην ακριβώς αντίθετη πλευρά του φεγγαριού από εκείνη που ήταν χθες. Ομως είπαμε: το μπάσκετ του προπονητή του ΠΑΟ είναι το μπάσκετ των παικτών. Αν εκείνοι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της 8άδας, κάποιος θα αποκτήσει πονοκεφάλους, και μάλλον θα είναι κάποιος γνωστός. 

Υ.Γ. Εγινε ξαφνικά το υλικό του ΠΑΟ καλύτερο? Οχι. Ολα παραμένουν ως έχουν. 
Υ.Γ. 2. Είναι πιστευω η κατάλληλη ώρα για τον πρόεδρο της ομάδας να διώξει τον προπονητή. Καθόλου συμμετοχή χθες για τον Χαραλαμπόπουλο και τον Κόνιαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου