Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Δεν παίζει καλά, αλλά υπάρχει χρόνος.


Είναι δύσκολο να κάνει κανείς κριτική στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Δυο βασικοί παίκτες είναι απόντες, η κατάσταση στον πάγκο είναι απροσδιόριστη, οι εξελίξεις έχουν παγώσει. Εν ολίγοις, οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη, η οποία δεν επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα άξια να σταθούν σε βάθος χρόνου. Σε δύο μήνες από τώρα π.χ. πολλά μπορεί να είναι διαφορετικά. Το καλό στην υπόθεση είναι οτι το 2/2 στην ευρωλίγκα (που θα γίνει 3/3 με νίκη στην έδρα της Νεπτούνας) εξασφαλίζει χρόνο. Η πρόκριση στο τοπ-16 είναι μάλλον απίθανο να τεθεί εν αμφιβόλω. Ετσι, ακόμα και εν μέσω τρικυμίας, οι οπαδοί του Ολυμπιακού μπορούν να ελπίζουν. Τίποτα δεν τελείωσε από Οκτώβρη μήνα.

Απέναντι στους Βάσκους της Λαμποράλ, η απόδοση των Πειραιωτών δεν ήταν φυσικά καλή. Μπορεί αμυντικά να στάθηκαν αξιοπρεπώς, αλλά στην άλλη πλευρά του γηπέδου δυσκολεύτηκαν αφάνταστα να βρουν το δρόμο προς το καλάθι. Τα προβλήματα που είχαν δεν αφορούν απαραίτητα μόνο την τακτική, όσο εξίσου και την εκτέλεση. Πάρτε για παράδειγμα την παρακάτω επίθεση.  


Εδώ όλα είναι καλώς καμωμένα, μέχρι ένα σημείο. Ο Πέτγουει δίνει σκριν στον Μάντζαρη για να ξεφύγει από τον προσωπικό του αντίπαλο και να μπορέσει να δώσει με τη σειρά του σκριν στον Σπανούλη καθώς εκείνος πηγαίνει στο drive μετά το πικ εν ρολ στην κορυφή. Το θέμα είναι πως στην κατάληξη της, η επίθεση φτάνει εδώ.


 Καθώς ο Σπανούλης κλείνεται, οι αποστάσεις είναι κάκιστες. Ο Μάντζαρης δεν έχει τραβηχτεί έξω, ο Πέτγουει βρίσκεται σε ένα τυφλό σημείο και ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν έχει πού να δώσει τη μπάλα. Μέχρι και τον Ντάνστον τον έχει βάλει πλάτη ο Πέρκινς, ο οποίος εν τέλει κερδίζει το επιθετικό φάουλ.

Ανάλογους εγκλωβισμούς γνώρισαν οι ερυθρόλευκοι σε όλο το τρίτο δεκάλεπτο. Τα plays υπηρχαν, αλλά η εκτέλεση τους ήταν μέτρια. Ο Σπανούλης οδηγήθηκε προς τις άκρες του γηπέδου με τους παίκτες σε απόσταση μιας πάσας να είναι μαρκαρισμένοι. Να, όπως εδώ.


Στο High-Definition video που ακολουθεί φαινεται ακομη καλύτερα. Ο Αιβερσον έχει οδηγήσει τον Σπανούλη στο πλάι και μαζί με τον Κοζέρ του δυσκολεύουν τη γωνία πάσας. Η καθυστέρηση είναι αρκετή ωστε ο Πέρκινς να επανακάμψει στον Μάντζαρη και ο σέντερ της Λαμποράλ στον Ντάνστον με αποτέλεσμα η μοναδική διαθέσιμη πάσα να είναι η πιο μακρινή. Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν τα διαδοχικά σκριν του (κακού) Πέτγουει και του Ντάνστον ήταν πιο δυναμικά και αποτελεσματικά. Ομως (δείτε και στο βίντεο) τα σκριν αυτά ήταν πραγματικά σχεδόν αναιμικά.


Τη δεδομένη στιγμή, ο Ολυμπιακός κάνει ακριβώς αυτό: δεν εκτελεί σωστά. Επίσης, δυσκολεύεται να δώσει κίνηση στην επίθεση του αν δεν βγουν τα plays που έχουν ως βασικό άξονα τον Σπανούλη. Οι άμυνες επιτυγχάνουν να κολλήσουν τη μπάλα στα χέρια του όσο χρειάζεται, ωστε ακόμα και αν  πασάρει σε συμπαίκτη, εκείνος να μην μπορεί να εκκινήσει μία νέα συνεργασία.

Υπάρχει πάντως μια κατάσταση που μπερδεύει τους αντιπάλους και αυτή είναι η ακόλουθη. 


Αυτή είναι η φάση που αρχισε με πικ εν ρολ Σλούκα και Χάντερ και κατέληξε στην τυφλή πάσα του πρώτου στον δεύτερο για το κάρφωμα. Παρατηρήστε πόσο άδεια είναι η ρακέτα σε σύγκριση με τον σχηματισμό στο προηγούμενο παράδειγμα όπου ο παίκτης της Λαμποράλ έχει περιστραφεί πολύ βαθειά. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον ακροβολισμένο Σπανούλη (σε σχήμα με τρεις κοντούς), του οποίου ο παίκτης διστάζει να κάνει την ανάλογη περιστροφή. Αυτό είναι κάτι που σπάνια βλέπουμε από τον Ολυμπιακό και έχω την ταπεινή αποψη οτι αξίζει να το βλέπουμε συχνότερα. Αντιλαμβάνομαι πως η μπάλα θα περνάει συνήθως από τα χερια του, όμως η τοποθέτηση του Σπανούλη ως "πλαγιου" (σούτινγκ γκαρντ ή τριάρι σε σπάνια χαμηλά σχήματα) ενδέχεται να έχει και αυτή τα οφέλη της. 

Για να μη σας κουράσω άλλο με εικόνες, να σας πω πως προφανώς από τον Ολυμπιακό λείπουν ακόμη δύο στοιχεία. Το γρήγορο transition και το παιχνίδι με πλάτη. Το δεύτερο θα εμπλουτιστεί με την επιστροφή των Πρίντεζη και Ντάρντεν, στο πρώτο πρέπει να επιμείνει σταθερά το τεχνικό τιμ. Δεν βολεύουν τους ερυθρόλευκους οι χαμηλές ταχύτητες. 

Ολα τα παραπάνω ενδέχεται να αλλάξουν, αν στον Πειραιά κατασταλάξουν στο θέμα του προπονητή. Εφόσον αυτό γίνει σύντομα, τότε η πρώτη φάση της ευρωλίγκα προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μονταριστεί η ομάδα εν μέσω δυνατών αγώνων. Τα στραβοπατήματα στο ελληνικό πρωτάθλημα διορθώνονται άλλωστε μέχρι και τον Μαιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου