Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Το να λες "Αρης"




Το να λες «Άρης» στο μπάσκετ είναι σαν να πατάς ένα κουμπί και να διεγείρεις ξαφνικά τη μνήμη. Για όσους έτυχε να πέφτετε από μια πολυκατοικία στο παρελθόν, είναι σαν εκείνη τη στιγμή στην οποία η ζωή σας πέρασε μπροστά από τα μάτια σας λίγο πριν προσγειωθείτε ανώμαλα στο πεζοδρόμιο. Για όσους δεν είχαμε αυτή την εμπειρία είναι σαν μέσα σε αυτό το ιδεογράφημα να περικλείονται οι αναμνήσεις μιας ολόκληρης (μπασκετικής) ζωής. Το μοναδικό άλλο σημείο με τόσο φορτωμένη σημασία ίσως είναι το «1987».




Εμένα μου χει μείνει από τότε ένα ψυχολογικό, δε σας το κρύβω. Θέλω ο Αρης να κερδίζει. Θέλω να κερδίσει στον τελικό του Κυπέλλου, θέλω να κερδίζει στο πρωτάθλημα, θέλω να κερδίζει τον Ολυμπιακό. Και θέλω να δω να χάνει από τον ΠΑΟΚ και να τον κερδίζει ξανά. Η λέξη «Αρης» είναι ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε θετικά για το ελληνικό μπάσκετ.



Την ήττα από την Τρέισερ την έζησα 6,5 χρονών με τρόπο που θυμάμαι τελείως συγκεχυμένα. ΤΟ 87 ήμουν περίπου 8 και το θυμάμαι καλά, στον καβγά του Γιαννάκη με τον Μαγκί ήμουν κοντά στα 10. Είναι περίπου η εποχή που ο,τι σου καρφωθεί στο κεφάλι μένει περίπου έτσι για μια ζωή. Και άμα ειδικά σου καρφωθεί πως όλοι γύρω σου χαίρονται (μία από τις τόσο σπάνιες φορές) με το ίδιο πράγμα, τότε δεν μπορεί παρά αυτό να γεμίσει με όλους τους θετικούς συμβολισμούς του κόσμου. Και στην περίπτωση του «Αρη» το ευεργέτημα ήταν το εξής: όλοι χαίρονταν για το ίδιο πράγμα, οπου το «πράγμα» ήταν ταυτόχρονα και Αρης και Μπάσκετ. Και κάπως έτσι η έννοια «μπασκετ» απέκτησε και αυτή τη δική της θετική σημειολογία. 




Αργότερα δεν ήταν έτσι, τα ξέρετε. Και ας ήταν οι επιτυχίες από συλλόγους μεγαλύτερες. Ας έχουμε όμως στο νου τι χρωστάνε οι σύγχρονοι κολοσσοί σε αυτή την ομάδα. Στον Γκάλη, το Γιαννάκη, τον Ξανθό, το Συρίγο, τον Νιούμαν, τον Μπάνε, το Βεζυρτζή, τον Πολίτη, πείτε όποιον θέλετε. Ολοι αυτοί, «Αρης» ήτανε.  



Πιστεύω να καταλάβατε τι ενοοώ. Για περισσότερα και λιγότερο προσωπικά, ο Φιλέρης στο sport24 έχει επιμεληθεί ένα απολαυστικό αφιερωμα. Θα το βρείτε εδώ.http://www.sport24.gr/Columns/Fileris/h_istoria_mias_aytokratorias.2630249.html

Αρης - Εφές

  

Αρης - ΠΑΟΚ



 To ιστορικό Μπαρτσελόνα - Αρης με Συρίγο να ωρύεται


Αρης - Παρτιζάν 1987-88 και φύγαμε για Γάνδη. Ζοτς, Ντίβατς, Πάσπαλι.




Και τα υπόλοιπα θα τα βρείτε. Ξέρω, υπάρχει πάντα μια παρελθοντολογία με τον Αρη. Ε, τι να κάνουμε τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου