Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Καλύτερη άμυνα, περισσότερος Ραντούλιτσα.


Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της ευρωλίγκα , ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 6η θέση των σκόρερ του το-16 με 14,86 πόντους ανά παιχνίδι σε περίπου 21 λεπά συμμετοχής. Αυτή είναι από μόνη της μία πολύ καλή επίδοση για τον αναγεννημένο Σερβο σέντερ, και οφείλεται εν πολλοίς και στις εμφανίσεις του στα τρία τελευταία παιχνίδια των πράσινων , εκεί όπου έχει μ.ο. 20,3 πόντους με περίπου 65% ποσοστό στα σουτ.

 Ακόμη πληρέστερη εικόνα για τη βελτίωση του Ραντούλιτσα αποκομίζει κανείς εάν κοιτάξει στις στατιστικές κατηγορίες που αφορούν τις επιδόσεις ανά 40 ή ανά 36 λεπτά, καθώς τα νούμερα εκεί συνυπολογίζουν τρόπον τινά και τον χρόνο. Μία προσεκτικότερη ματιά π.χ. στον πίνακα των πόντων ανά 40' , μας αποκαλύπτει κάτι αληθινά εντυπωσιακό. Ο Κινγκ Κονγκ είναι στα αλήθεια ο δεύτερος σκόρερ του τοπ-16, με 28,20 πόντους, πίσω μόνο από τον MVP της διοργάνωσης Νάντο Ντε Κολό!

Ολα αυτά μας οδηγούν στο εξής: ο Τζόρτζεβιτς πρέπει να τον κρατά στο παρκέ ακόμη περισσότερο , ειδικά από τη στιγμή που ο παίκτης δεν κάνει και τόσα πολλά φάουλ (έχει φτάσει τα 4 μόλις σε ένα παιχνίδι). Τα 27 λεπτά απέναντι στην Εφές των στιβαρών (;) αμυντικά Ντάνστον και Τάιους κατέδειξαν τις δυνατότητες, ειδικά εάν ο Ραντούλιτσα τροδοτείται με συνεπές ρυθμό στο χαμηλό ποστ και δεν σκρινάρει ασταμάτητα για τους γκαρντ της ομάδας του.

Για να γίνει κάτι τέτοιο παρόλα αυτά, θα πρέπει ο Σαλε να βρίσκει συνεχώς τρόπους να τον "κρύβει" στην άμυνα, ειδικά όταν οι αντίπαλοι παίζουν πολύ πικ εν ρολ ή είναι αποφασισμένοι να πηγαίνουν στο γρήγορο επιθετικό transition. Προσέξτε: σύμφωνα με το gigabasket , η επίθεση του ΠΑΟ χάνει 22 ολόκληρους πόντους ανά 100 κατοχές όταν εκείνος δεν βρίσκεται στο παρκέ, ενώ στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα η άμυνα του κερδίζει περίπου 9. Η διαφορά είναι μεν ικανοποιητική (+13), αλλά και πάλι η αμυντική λειτουργία της ομάδας όταν αγωνίζεται ο Σερβος, δεν είναι αυτή που θα επιτρέψει να βρίσκεται μέσα για περισσότερη ώρα.

Σε κάτι τέτοια, η υπόλοιπη στελέχωση της πεντάδας παίζει μεγάλο ρόλο και ενδέχεται να παίξει ακόμη μεγαλύτερο μετά τις προσθήκες των Χέινς και Ουίλιαμς. Εφ'όσον οι δύο νέοι Αμερικάνοι ξεπεράσουν κάποια όρια και αποδειχθούν καλύτεροι στους τομείς των μαρκαρισμάτων, των περιστροφών και των επιστροφών σε σχέση με τους προκατόχους τους  (Παππάς, Πάβλοβιτς), τότε το τριφύλλι θα μπορεί να παρουσιάσει μία συνολικά καλύτερη ανασταλτική λειτουργία, η οποία θα αποζημιώνει σε συγκριτικό βαθμό τα κενά του βασικού σέντερ.

Επίσης, εφ'οσον αποκτηθεί τελικά ένας αξιοπρεπής αθλητικός ψηλός, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στον Τζέιμς Γκιστ να περνά στη θέση 4 το σύνολο των λεπτών που αγωνίζεται. Αυτό θα σημάνει αυτόματα και καλύτερες βοήθειες για περισσότερη ώρα. Μέχρι στιγμής, οι περιστάσεις στις οποίες ο Αμερικάνος κάλυπτε τρύπες στη θέση 5 ήταν κάμποσες και δημιουργούσαν ταυτόχρονα κενά σε άλλα σημεία του γηπέδου (π.χ. στο switch στο 1-4). Η μονιμοποίηση του Γκιστ στο 4 δεν θα λύσει ξαφνικά όλα τα ζητήματα της ομάδας, παρόλα αυτά θα επιτρέψει να αγωνίζονται μαζί για παραπάνω λεπτά οι δύο καλύτεροι ψηλοί του ΠΑΟ. Και ως γνωστόν, εάν συμβαίνει αυτό, ο Ραντούλιτσα θα έχει κάποιον να φυλάει τα νώτα του όσο εκείνος διαλύει τους αντιπάλους του στην επίθεση.

Όπως γίνεται αντιληπτό,  οι νέες προσθήκες θα παίξουν τον ρόλο τους στο να συνεχίσει ο σέντερ των πρασίνων να αποτελεί την βασικότερη τους απειλή. Μέχρι στιγμής, τα έχει πάει πολύ καλά απέναντι σε ομάδες που είτε παρουσίαζαν ελάχιστη επιθετική παραγωγή στη θέση 5 (Νταρουσάφακα, Εφές) , είτε είδαν το βασικό επιθετικό όπλο τους να αδρανοποιείται νωρίς λόγω φάουλ (Τσεντεβίτα). Απέναντι σε αντιπάλους με περισσότερο βάθος και ποικιλία στη γραμμή ψηλών (Φενέρ, Αστέρας), τα λεπτά του Ραντούλιτσα θα πρέπει να αυξηθούν μέσω της ομαδικής δουλειάς. Ο συμπαθέστατος Σερβος άρχισε τη χρονιά νωχελικά και μέχρι πρόσφατα εκνεύριζε τους πάντες. Η πρόσφατη αλλαγή στον τρόπο χρήσης του τον ανέδειξε στον πρωταγωνιστή που μας είχαν υποσχεθεί, αλλά η συνέχεια του έργου εξαρτάται τόσο από εκείνον όσο και από εκείνους που τον υποστηρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου