Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

O Aντετοκούνμπο και το αμυντικό ζήτημα.

Ο Κατσικάρης υπολογίζει πολύ στον Αντετοκούνμπο. Μπορεί να μην τον δούμε να τρέχει σετ επιθέσεις ή να λειτουργεί ως σουτέρ από την αδύνατη πλευρά (άλλωστε η εθνική δεν βγάζει πολλά pick n'roll plays), όμως οι δυνατότητες που προσφέρει στην άμυνα είναι απεριόριστες. Δεδομένης και της αδυναμίας της εθνικής να αμυνθεί με δύο μόνο παίκτες στα πικ των αντιπάλων, ο Γιάννης μοιάζει ως ο ιδανικός help defender. Φυσικά, όλα ενέχουν και μια θυσία. 



Σε καταστάσεις σαν αυτή ο Αντετοκούνμπο περιστρέφεται βαθειά μέσα στη ρακέτα προκειμένου να καλύψει τον ψηλό που κόβει προς τα μέσα. Αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή την οποία συναντούμε συχνά στις άμυνες της εθνικής. Λόγω αλτικότητας και ύψους ο μικρός μπορεί να αμυνθεί στον αέρα απέναντι σε έναν καλό στα τελειώματα ψηλό, ενώ αν ο πλέι μέικερ επιλέξει την πάσα στη γωνία, τότε ο Γιάννης μπορεί να προλάβει με το ξεπέταγμα και τα μακριά του χέρια να καλύψει με αξιοπρεπή τρόπο τον σουτέρ. Οι δυνατότητες του επιτρέπουν μια τέτοια προσέγγιση στο παιχνίδι.

Ο κίνδυνος φυσικά είναι η "υπερ-βοήθεια" (overhelping). H Τουρκία είναι μια ομάδα χωρίς ισχυρή γραμμή πυρός στα "φτερά" της επίθεσης και η παραπάνω κατάσταση αποτελεί τρόπον τινά πολυτέλεια. Εφόσον η εθνική επιλέξει να αμυνθεί έτσι, τότε οι παίκτες της θα βρίσκονται συχνά στην θέση να πρέπει να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Πόσο πρέπει να περιστραφούν, σε ποιους χώρους πρέπει να δοθούν οι βοήθειες και με ποια ένταση, τι αποστάσεις πρέπει να κρατηθούν στην αδύνατη πλευρα. Πάρτε για παράδειγμα το παρακάτω:


Μετά το πρώτο πικ εν ρολ ο Αντετοκούνμπο έχει πάρει τη θέση που περιγράψαμε παραπάνω αλλά ο Ζήσης έχει περιστραφεί τόσο χαμηλά και ο Καλάθης έχει δώσει μια περίπου αχρείαστη βοήθεια, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να έχουν δυο παίκτες εντελώς ελεύθερους και στις δύο πλευρές της επίθεσης. Ο Γκιουλέρ πήρε τελικά το σουτ μόνος του (αν είναι δυνατόν), αλλά πιο έξυπνοι πλέι μέικερ δεν θα κάνουν το ίδιο. 

Για να λέμε τα σύκα σκάφη και τα σκάφη σύκα, η αμυντική τακτική της εθνικής δεν είναι λάθος. Ισα ίσα που είναι ολόσωστη. Μη έχοντας ψηλούς που μπορούν να αλλάξουν στα σκριν ή να παίξουν με συνέπεια hedge out, ο Κατσικάρης έχει επιλέξει να παίξει με βοήθειες ποντάροντας στις γρήγορες περιστροφές και στις αμυντικές θυσίες με το χαμηλότερο ρίσκο. Από εκεί και πέρα, οι παίκτες θα κληθούν να εκτιμήσουν τις θέσεις τους στο γήπεδο και να επιλέξουν. Είναι μια προσέγγιση, και είναι καλή, ειδικά αν ο Γιάννης προσαρμοστεί ακόμη καλύτερα σε αυτές τις απαιτήσεις και μετριάσει τον ενθουσιασμό μου με κάποια αυτοσυγκράτηση. Σε δύο άμυνες στο ά ημίχρονο το έκανε, πήρε σωστές θέσεις και μαζί ήρθαν ισάριθμα κλεψίματα και αιφνιδιασμοί. 

Από εκείνον, μπορούμε να περιμένουμε και αυτό που ακολουθεί.


Ο νεαρός είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος ψηλός μας που μπορεί να μαρκάρει με αποτελεσματικότητα κοντύτερο αντίπαλο και να αλλάξει με συνέπεια στο σκριν ακολουθώντας τον ψηλό. Σε αυτές τις καταστάσεις η εθνική μας εξασφαλίζει οτι όλοι θα μείνουν κοντά στους παίκτες τους. Δεν χρειάζεται εξήγηση πολλή, το έχετε δει επανηλλειμένως από τον ΠΑΟ και σε περιπτώσεις από τον Ολυμπιακό. Η ένσταση έχει να κάνει φυσικά με το οτι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να ευνοεί και το σχήμα του αντιπάλου. Θα πρέπει η εθνική να έχει απέναντι της είτε τρεις κοντούς, είτε ένα ημίψηλο τριάρι. Η συγκεκριμένη τακτική δεν είναι παντός καιρού.

Συμπερασματικά: Ο μικρός μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά, αρκεί να ξέρουμε πού να τα αναζητήσουμε. Δεν πρέπει να περιμένουμε να πάρει επάνω του προσωπικές επιθέσεις και να στήσει plays. Μπορεί και αυτό να γίνει, αλλά ο κανόνας είναι πως θα πάρει ριμπάουντ, θα βγει πρώτος στο ανοιχτό γήπεδο και θα δώσει όπου μπορεί πολύτιμες βοήθειες στην άμυνα, εκεί όπου πιστεύω θα παρατηρήσουμε τους παίκτες μας να κλείνουν επάνω στο πικ εν ρολ.

ΥΓ 1: Να σημειώσουμε εδώ πώς για όλα τα παραπάνω παραδείγματα, στο χθεσινό παιχνίδι υπήρχαν τουλάχιστον άλλα τόσα σχεδόν ίδια. Προσπαθώ να μην βγάζω συμπέρασμα από μεμονωμένες περιπτώσεις.
ΥΓ 2: Ο Καλάθης ήταν καλός, θα γίνει ακόμα καλύτερος. Οι επιθετικές αποφάσεις του πήγαν καλά, στην άμυνα δεν έχει ακόμα βρει τον ρυθμό της υπόλοιπης ομάδας στις περιστροφές. Στην πίεση στη μπάλα πήρε υψηλό βαθμό. 
ΥΓ 3: Για προτάσεις κρασιών περιμένω να δροσίσει λίγο. Το καλοκαίρι κάνω απλώς υπομονή χαζεύοντας τον συντηρητή.  
YΓ 4: O μάνατζερ του Αντετοκούνμπο ακουσα οτι λέγεται Γιώργος Πάνου. Δεν έχουμε καμμιά σχέση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου