Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Η "γκρι" ικανότητα του Οθέλο Χάντερ

 

Με την απόκτηση του Χάντερ ο Ολυμπιακός συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων χρόνων που θέλει τους ψηλούς να "χάνουν" σε ύψος αλλά να κερδίζουν σε αθλητικότητα και αμυντική ευελιξία στις αλλαγές. Μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι μοναδικό. Για πρώτη φορά ομάδα επιλέγει να αγωνιστεί με τρεις σέντερ εκ των οποίων κανείς δεν ξεπερνά τα 2,04, με τον ψηλότερο όλων να είναι ο Καββαδάς!! Ολα αυτά, αν φυσικά πιστέψουμε τα ρεπορτάζ τα οποία λένε πως οι ερυθρόλευκοι δεν θα αποκτήσουν άλλο σέντερ.

Περισσότερο λοιπόν από τη ίδια τη μεταγραφή, αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως στον Ολυμπιακό αλλάζουν ρότα και κινούνται ξεκάθαρα προς τη δημιουργία μιας υπέρ το δέον ελαστικής σύνθεσης. Αν λοιπόν όντως δεν προστεθεί και άλλο κομμάτι στη γραμμή ψηλών, οι ερυθρόλευκοι θα τρέχουν, θα μαρκάρουν και θα σκρινάρουν σαν παλαβοί. Δεν ακούγεται άσχημο αλλά όπως κάθε τακτική έχει και αυτή τα ρίσκα της. Ηδη και από αυτά πολλοί επισημάναν αρκετά.


Υπάρχει πάντως ένα στοιχείο του Χάντερ που είναι "γκρι". Αυτό δεν είναι άλλο από την ικανότητα του να σουτάρει καλά και με πρόσωπο στο καλάθι.από τα 3-5 μέτρα. Το άκουσα πολλές φορές αυτό και σας διαβεβαιώ πως δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά είναι μια παράμετρος που χρίζει ανάλυσης.

Ο παίκτης όντως τείνει να παίρνει προσπάθειες σε χώρους που δεν είναι τυπικοί για τη θέση, εκτός αν λέγεσαι Κρίστιτς ή Πολ Ντέιβις. Ομως τα ποσοστά του σε αυτά τα σουτ ήταν (στην περυσινή ευρωλίγκα τουλάχιστον) απογοητευτικά. Μόλις 6/21 προσπάθεις από μέση απόσταση, ήτοι ποσοστό 28,6 %, σύμφωνα με το in-the-game.org. Καλό δεν το λες, όμως και η δημιουργία της Σιένα δεν ήταν στο υψηλότερο επίπεδο στις αρχές της σεζόν. Μόνο ένα από αυτά τα καλάθια άλλωστε προήλθε από ασίστ.

Το δείγμα είναι φυσικά μικρό και δεν βρήκα δυστυχώς άλλο για αυτού του είδους τα σουτ. Ομως, μπορούμε έστω κι έτσι να πούμε ασφαλώς το εξής, βάσει και της εικόνας του Χάντερ μέσα στη χρονιά και στους τελικούς της Ιταλίας: Ο νέος Αμερικάνος του Ολυμπιακού μπορεί να σουτάρει από μακρύτερες αποστάσεις, αρκεί η ομάδα να βγάζει τα plays που οδηγούν σε σουτ υψηλών ποσοστών. 


Υπό αυτη την προυπόθεση, η παρουσία του στο γήπεδο μπορεί (τηρουμένων των αναλογιών) να δώσει νέες δυνατότητες στο παιχνίδι των αποστάσεων του Ολυμπιακού, στο οποίο δίνει μεγάλη βαρύτητα ο Μπαρτζώκας. Μπορεί να τραβήξει τον αντίπαλο ψηλό λίγο έξω, να δημιουργήσει περισσότερους ελεύθερους διαδρόμους για τον Σπανούλη και να ανοίξει χώρους κάτω από τη ρακέτα για τους υπόλοιπους παίκτες. Συνεπώς, να μια νέα δυνατότητα την οποία δεν δίνει ο Ντάνστον, ο οποίος εκτελεστικά κινείται αποκλειστικά κάτω από το καλάθι. 

Φυσικα, όλα αυτά αφορούν μια θεωρητική υπόθεση μιας και δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί ο παίκτης. Το σίγουρο είναι πως αν περιμένουμε να δούμε ένα καλό mid-range σουτ έξω από τη ροή μιας οργανωμένης επίθεσης, τότε μάλλον θα απογοητευτούμε. Ο Χάντερ έχει αυτό το έξτρα στοιχείο που δεν είχαν άλλοι ψηλοί πριν από αυτόν, όμως για να το αναδείξει χρειάζεται ομαδική λειτουργία. Αλλιώς... 28%.

7 σχόλια:

  1. Ave Guru!
    Γιώργο, θεωρείς ότι ο Βαρνέιντο είναι καλύτερος από τον Χάντερ;

    Ο παλιός Βαρνέιντο.
    https://www.youtube.com/watch?v=mLZ4rLI485g

    Ο νέος Βαρνέιντο.
    https://www.youtube.com/watch?v=aq45DwzX0ZA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mε το τάιμινγκ που έχει στο μπλοκ και την αντίληψη στην άμυνα χώρου, θα λάτρευα να τον είχα στην περυσινή ομάδα έτσι όπως σκόπευε να παίζει άμυνα ο Μπαρτζώκας - έμφαση στο να μη δίνονται βοήθειες με τον ψηλό να μένει μέσα και τους υπολοιπους να μενουν πιστοί στο προσωπικό μαρκάρισμα.
    Φέτος βλέπω μια άλλη κατεύθυνση, μέχρι φυσικά αποδείξεως του εναντίου. Ο Χάντερ μου κάνει, άλλοι μου έκαναν περισσότερο. Το τι ζητάει ο προπονητής έχει μεγαλύτερη σημασία στη φάση που είμαστε, και ο Ντάνστον καλύπτει πολλά από αυτά που θα προσέφερε ο Varnado, τον οποίο ομολογώ πως τον έχω δει λίγο σε 3-4 παιχνίδια πέρυσι.
    Σορι για την αργή απάντηση, αλλά συνήθως γίνεται στη σελίδα στο facebook ο σχολιασμός. Ετσι έχει μάθει το πόπολο. Βέβαια για πιο σοβαρές κουβέντες , καλύτερα εδώ, εκεί όλο για κρασιά και φαγητά μιλάμε με αυτούς που έμπλεξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τρολάρω λίγο τους Παναθηναϊκούς απόψε στο twitter ως εξής.
      Τους έχω έτοιμο τον αντικαταστάτη του Γκανέζου...

      Ο Μάνος Κόμπας του e-basket.gr, δημιούργησε μια λίστα υποψηφίων αντικαταστατών του Λάσμε ή Λασμέ.
      Ιδού:
      http://www.ebasket.gr/2014/07/%CF%88%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF-%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B5/

      Επειδή όμως γκουρού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι μόνο ο Ψαράκης, εγώ τον ξέρω τον Βαρνέιντο εδώ και καιρό. Από τότε. http://www.basketblog.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=112112:2012-10-29-09-36-40&catid=227:olympiakos&Itemid=226

      Ενώ τότε που μου τον έμαθε ο Ψαράκης ήταν μια μίξη Γκιστ και Τζος Πάουελ, αντί να εξελιχθεί σε Ντάνστον, μετατράπηκε σε Σίμονς.

      Τα ονόματα δεν είναι τυχαία, αλλά αντιπροσωπευτικά.

      Διαγραφή
    2. Χεχεχε καλώς το θέτεις, για αυτο και εγω σου λέω οτι θα τον ήθελα στην περυσινή ομάδα.....

      Διαγραφή
  3. Ο Οθέλο(ς) διαθέτει το νοητικό επίπεδο να κατέβει στη θέση 4 ώστε να αποκτήσουμε ένα 5άρι που να σκαμπάζει 2-3 κινήσεις με πλάτη και να διαθέτει μπόι πάνω από 2.10.
    Ο ιδανικότερος για μας θα ήταν ο Λάμπε της Μπάρτσα αλλά δεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πες το γουστο, δε μου αρεσει ο Λαμπε

      Διαγραφή
    2. Ας το γυρίσουμε τότε σε Άντερσεν ή Λαβρίνοβιτς.
      http://www.eurohoops.net/el/2014/08/fibawc/54411

      Διαγραφή