Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

24 λεπτά τελειότητας!


Οι Σαν Αντόνιο Σπερς άναψαν στο φουλ την μηχανή τους και ξεδίπλωσαν για ένα ημίχρονο όλες τις επιθετικές αρετές τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο 24λεπτο, το οποίο θα περάσει στην στατιστική ιστορία του ΝΒΑ και στις μνήμες όλων των τρελών του αθλήματος.

Δε με πιστεύετε? Οι παίκτες του Πόποβιτς άρχισαν το παιχνίδι με το εξωπραγματικό 19/21 σουτ εντός πεδιάς, ήτοι 90%!!!! Οταν τελείωσε δε το ημίχρονο της φρενίτιδας, είχαν προλάβει να σκοράρουν 71 πόντους με ποσοστό 75,8%, το μεγαλύτερο που εμφανίστηκε ποτέ σε οποιοδήποτε μισό στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ! Και όλα αυτά, χωρίς κανείς εκ των πρώτων διακριθέντων να ακούει στο όνομα Τίμι, Τόνι ή Μάνου. Λέναρντ και Γκριν ήταν οι παίκτες που έσυραν τον χορό, σε μια επίδειξη ομαδικότητας και υποταγής του "εγώ" στο "εμείς".


Αλλεπάληλες αλλαγές θέσεων, συνεχόμενα drive και kick-out πάσες στο τρίποντο ή στους παίκτες που έκοβαν στη ρακέτα, pick n roll σε συνέχεια και από διαφορετικούς παίκτες και μερικά άψογα στημένα transition plays φιλοτέχνησαν το κομψοτέχνημα της motion offense του Πόποβιτς.  Οι Σπερς πέτυχαν τον απόλυτο συγχρονισμό στις αποφάσεις, στις πάσες και στις κινήσεις τους μακριά από τη μπάλα, συνθέτοντας ένα μπασκετικό μπαλέτο, το οποίο, ειλικρινά σας λέω, δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου. Οσο μηχανικό ήταν το παιχνίδι τους, αλλο τόσο αναδείκνυε το ατομικό ταλέντο και τον αυτοσχεδιασμό, όσο ακολουθούσε το σχέδιο, άλλο τόσο έβγαζε σπάνιο θέαμα στο παρκέ.

(Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει κυρίως τα τελειώματα των φάσεων, αλλά μπορείτε να πάρετε μια μικρή ιδέα για το πως οι παίκτες του Σαν Αντόνιο σκόραραν 41 πόντους στα πρώτα 12 λεπτά. )


 Απέναντι σε αυτό, οι Χιτ δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά, παρότι τα δοκίμασαν σχεδόν όλα. Τις αλλαγές οι Σπερς τις χτυπούσαν στα πόδια, στα double team απαντούσαν με αστραπιαία κυκλοφορία στην αδύνατη πλευρά και το ελευθερο σουτ ή με πάσες ακριβείας στη ρακέτα. Ολα εκτελεσμένα στην εντέλεια, ανεξάρτητα της σύνθεσης που υπήρχε στο παρκέ. Είναι χαρακτηριστικό πως η είσοδος του Μιλς αντί του Πάρκερ για συνεχόμενα λεπτά σε αυτό το διάστημα, όχι μόνο δεν εμπόδισε, αλλά αντίθετα έδωσε επιπλέον ώθηση στην μηχανή. Την ίδια στιγμή, το Μαιάμι έψαχνε απεγνωσμένα να βρει παραπάνω από έναν πρωταγωνιστή. Και αυτός μάλιστα κάποια στιγμή κουράστηκε, ή καλύτερα εξουδετερώθηκε από την θαυμαστή άμυνα του Κουάι Λέναρντ.

Αυτή τη φορά, ο wingman του Σαν Αντόνιο έμεινε μακριά από τα γρήγορα φάουλ, παίζοντας τον Τζέιμς από πολύ κοντά και οδηγώντας τον μέσα στη ρακέτα και πάνω στις βοήθειες των ψηλών. Η τακτική απέδωσε στο μέγιστο, όπως θα δείτε και στο βίντεο.



Ο σταρ του Μαιάμι δε σκόραρε από μέση απόσταση, αναγκάστηκε να πασάρει και πολλές φορές τράκαρε μέσα στην κυκλοφορία της ρακέτας υποπίπτοντας σε λάθη. O Λεμπρόν τελείωσε με 22 πόντους, εκ των οποίων οι 13 στην πρώτη περίοδο. Οι υπόλοιποι, με εξαίρεση ένα ξέσπασμα του Γουέιντ που κατέβασε τη διαφορά για λίγο στους 7, δεν μπόρεσαν να τραβήξουν το κάρο από τη λάσπη. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Σπερς διατηρήθηκαν μπροστά σχετικά εύκολα, παίρνοντας ενέργεια πλέον από την άμυνα.

Eν τέλει, ο Πόποβιτς και το επιτελείο του βρήκαν τις λύσεις που έψαχναν απέναντι στα περισσότερα προβλήματα που τους έβαλαν οι Heat στο δεύτερο παιχνίδι. Κράτησαν τον Τζέιμς χαμηλά, περιόρισαν τν συνύπαρξη των Ντάνκαν και Σπλίτερ και επέμειναν στον πολύ θετικό Ντιό στο 4, έκρυψαν τον Πάρκερ στην άμυνα. Τώρα έχουν εκ νέου το πάνω χέρι, αλλά αυτή η σειρά μάλλον θα πάει πολύ πολύ μακριά. 

Ο,τι και να γίνει πάντως, εμείς οι μπασκετικοί θα θυμόμαστε αυτά τα 24 λεπτά τελειότητας για  καιρό. Αν νομίζετε οτι υπερβάλλω, ψάξτε σήμερα την επανάληψη στα κανάλια ή βρείτε όλο το ημίχρονο στο youtube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου