Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Κόκκινος Οκτώβρης, Κίτρινος Νοέμβρης


"Δεν έπιασε στον Παναθηναϊκό επειδή δεν είχε παίκτη να παίξει το pick-n-roll! Εκεί έπαιζε το pick-n-roll με τον... Μπατίστα. Θέλει αρκετή ώρα στο παρκέ ενώ στον Παναθηναϊκό δεν έχει την πολυτέλεια να έχει την μπάλα για πολύ ώρα στα χέρια του. [...] Πιστεύω ότι στην ΑΕΚ πρέπει να του δώσουν τα κλειδιά! Δεν θα μπορέσει να κάνει αυτά που μπορεί αν είναι μπακ απ."

Aντιγράφω από τη συνέντευξη του Γιώργου Μπόγρη στο ελληνικό σάιτ της Ευρωλίγκα και το απόσπασμα αφορά τον Ντι Τζέι Κούπερ,  που άφησε τον Κόκκινο Οκτώβρη για να ζήσει έναν κιτρινόμαυρο Νοέμβρη (αχαχααχαχααχαχααχαχαχαχαχα).  
Τα όσα λέει ο Μπόγρης είναι ενδιαφέροντα και εξηγούν πολλά. Ο Κούπερ θέλει χρόνο και για αυτό είναι μέχρι στιγμής πολύ δύσκολο για εκείνον να κάνει καριέρα σε ομάδα της ευρωλίγκα. Δύσκολα οι προπονητές θα θυσιάσουν λεπτά στην άμυνα για μία σταθερά πιο δημιουργική επίθεση, εκτός αν από πίσω από τον βασικό πόιντ γκαρντ έρχονται θηρία. Αυτό συμβαίνει στην Εφές με τους Ντάνστον, Μπράουν και Τάιους, ενώ επιπλέον υπάρχει και το πολυεργαλείο Οσμάν και διάφοροι άλλοι αμυντικογενείς παίκτες. Ετσι, ο Ιβκοβιτς μπορεί να "ανεχτεί" την πολυδιάσταση επιθετική παρουσία του Ερτέλ και τις παράγωγες αρνητικές αμυντικές του επιδόσεις.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει γενικά με άλλους. Ο Κούπερ είναι τόσο κοντός που αποτελεί στόχο για ψηλότερους και οξυδερκείς γκαρντ, ενώ παράλληλα δεν κυνηγά τη μπάλα όσο άλλοι ισουψείς του. Συνεπώς, η επιλογή του σε ομάδα της ευρωλίγκα θα αφορούσε έναν ρόλο game changer, δηλαδή έναν ρόλο περιορισμένης συμμετοχής. Συνέβη στον ΠΑΟ, και συνοδεύτηκε από παταγώδη αποτυχία, ακριβώς για το λόγο που περιγράφει ο Γιώργος Μπόγρης. Και επιπλέον... ελέω Μπατίστα.

Στην ΑΕΚ Μπατίστα δεν υπάρχει, υπάρχει όμως ο πρώην συμπαίκτης του Ουρουγουανού με το όνομα Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Ο Μαυροκεφαλίδης δεν φαίνεται να έχει ανάγκη τον Κούπερ. Ο Ελληνας σέντερ διαπρέπει αν κάποιος του δώσει τη μπάλα στη σωστή θέση, αλλά δεν χρειάζεται να ξεφορτωθεί τον προσωπικό του αντίπαλο. Εφ'οσον οι τοπoθετήσεις των υπολοίπων στο γήπεδο είναι σωστές, ο Λουκάς απλά θα βρει τον χώρο να πάει στο ένας εναντίον ενός ή να σουτάρει από έξω, εκεί όπου συνειδητά έτσι κι αλλιώς δεν τον ακολουθεί κανείς. Κακώς, όμως έτσι συμβαίνει.

Aπό την παρουσία του Κούπερ θα ωφεληθούν λογικά τρεις παίκτες, ένας εκ των οποίων δεν υπάρχει. Οι άλλοι δύο είναι ο Ουόρεν και ο Κάρτερ. Ο πρώτος θα μπορέσει να αγωνιστεί ως off-guard δίπλα από τον χειριστή και έτσι να βρει τους χώρους που θέλει για να εκτελέσει ή να πάει σε drive , και ο δεύτερος θα καταστεί δυνατό να κατέβει και στη θέση 3 και να δώσει στην ομάδα του δυνατότητα για πιο ευέλικτα σχήματα στις θέσεις των φόργουορντ. Οι αμυντικές του ικανότητες το επιτρέπουν, και στις προηγούμενες ομάδες του είχε διαπρέψει στη θέση.

Η επίθεση της ΑΕΚ θα κερδίσει λοιπόν σε διάφορα και αυτό είναι καλό. Παρότι η ομάδα σκοράρει ως τώρα με ικανοποητικό ρυθμό, χρειαζόταν μία ένεση δημιουργικότητας και περισσότερη φαντασία. Οι ασίστ στο eurocup είναι κάτω από τη μέση του πίνακα, τα ποσοστά στα σουτ μόλις στο 42%. (33η από 36 ομάδες). Από την άλλη, και δεδομένης της ικανότητας του Κούπερ στην πάσα, ο ... τρίτος παίκτης θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε. Ενας ισχυρός πικ εν ρολ άξονας σημαίνει μεταξύ άλλων και περισσότερες πάσες δεξιά και αριστερά.

Ο Κούπερ μοίραζε 10 ασίστ ανά παιχνίδι παίζοντας με συμπαίκτες τον Σοκόλοφ και τον Γκουίν, άραγε τι θα μπορούσε να κάνει αν είχε συνοδοιπόρο του έναν αθλητικό ψηλό που να μπορεί να ρολάρει και (κυρίως) να σκρινάρει σαν ντουλάπα ; Ο Ανοσίκε δείχνει δυστυχώς χαμένη υπόθεση, ο Μαυροειδής κατά τη γνώμη μου είναι μία καλή λύση ανάγκης.

Εν πάσει περιτπώσει, η ΑΕΚ, μετά την προσθήκη Μανωλόπουλου, κάνει τώρα μία δευτερη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα, η τύχη και ο ... Μιλόσεβιτς, έχουν σταθεί δίπλα της ευνοικά. Λογικά, και παρότι ο κοντόσωμος γκαρντ φέρνει μαζί του και ένα σακουλάκι με μειονεκτήματα, η εμπιστοσύνη που θα του δείξει η νέα του ομάδα θα βγάλει πρώτα από όλα ως ευνοημένη την ίδια.

Πάνο για πες και εσύ ρε φίλε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου